Dyr

Norsk husdyrbruk er prega av å vera småskalaføretak baserte på familiebruket. Helsetilstanden i norsk husdyrbruk og dyrehald elles har tradisjonelt sett vore svært god. Den gode helsetilstanden har me greitt å halda oppe i ein ny situasjon med opnare grenser. Dyrehaldet i Noreg vert regulert sterkare og sterkare av internasjonale avtaler gjennom regelverk i EU og Europarådet, som me følgjer opp. 

Det er ein klår målsetnad at helsetilstanden og velferda i dyrehaldet vårt skal vera mellom dei beste i verda. Dette skal gjelda for alt dyrehaldet vårt, frå produksjons- til sports- og familiedyr.

Lam på beite

Norsk lam til fårikålen

Årets norske lammesesong i gang, og fårikålelskere kan regne med at de får kjøpt norsk lammeekjøtt. I år har det ikke vært nødvendig med import for å fylle markedet, og det påregnes å bli et overskudd i løpet av lammeslaktingen.

Logo Mattilsynet

Kari Bryhni konstitueres som adm. dir. i Mattilsynet

Direktør for regelverksavdelingen i Mattilsynet, Kari Bryhni konstitueres som administrerende direktør i Mattilsynet når Joakim Lystad fratrer sin stilling i månedsskiftet september-oktober.

Rein på beite

Sikrer bedre markedsadgang for reinkjøtt

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og Staten har gjennomført ekstraordinære forhandlinger, og kom til enighet den 20. september om en tilleggsprotokoll til Reindriftsavtalen 2010/2011 for å bedre markedssituasjonen for reinkjøtt.

Søye med lam

Flere erstatningssaker for tap av sau på beite

Statistikk fra 2000 til 2009 viser en økning i antall søknader og erstatningsutbetalinger etter tap av sau på beite de siste tre årene. Klimaet er medvirkende årsak, varme og fuktige år gir blant annet større forekomster av flått og sykdommene alveld og sjodogg, som kan bidra til økt tap av sau på beite.

Hund

Rydder i regelverk for kjæledyr

Mattilsynet starter i høst arbeidet med opprydding av det gjeldende regelverket for innførsel av kjæledyr. Arbeidet skal føre frem til et enklere og mer brukervennlig regelverk.

Andrea Gavinelli og Olav Ulleren

Andrea Gavinelli på Norgesbesøk

Leder for dyrevelferdsseksjonen i EU-kommisjonen, Andrea Gavinelli, besøker i dag Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet. EU planlegger arbeidet med en ny, generell dyrevelferdslov.

Harleinkinmarihøne

Høring om fremmede arter

Direktoratet for naturforvaltning har hatt på høring et utkast til forskrift om innførsel og utsetting av fremmede arter. Landbruks- og matdepartementet (LMD) har nå avgitt sitt høringssvar til Direktoratet for naturforvaltning.

Norsk rødt fe på beite

Utbrudd av raslesjuke - miltbrannemfysem

I slutten av august ble det oppdaget et utbrudd av raslesjuke (miltbrannemfysem) på Hadeland. Utbruddet er i en relativt stor mjølkebesetning.

Storfe

Skrapesjuke og kugalskap - ny bekjempelsesstrategi

EU - kommisjonen har offentliggjort sitt utkast til sitt TSE–vegkart 2. Vegkartet er en strategi for tiltakene mot TSE-sykdommer (blant annet kugalskap og skrapesjuke) fram mot 2015. Strategien er utformet på vitenskapelig basis, og åpner for dialog om riktig og kostnadseffektiv TSE-bekjempelse.

Rein på beite

Jordbruk og reindrift i Alta

I forbindelse med konfliktene mellom jordbruks- og reindriftsnæringen i Alta ble det høsten 2009 opprettet et meklingsråd med fylkesmannen i Finnmark som leder. Meklingsrådet har nå avsluttet sitt arbeid, og i sluttrapporten presenteres flere tiltak som skal iverksettes for å bedre forholdet mellom jordbruket og reindriften i Alta.

Flere...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Dyr

Tilknytt lov

Dyrevelferdsloven

Lova i fulltekst

Reindriftsloven

Lova i fulltekst

Totalisatorloven

Lova i fulltekst

Fleire lover ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo