Nyhet , 21.05.2010

- Felles løsninger på felles utfordringer

Forsvarsminister Grete Faremo var vertskap for sine nordiske kollegaer da de møttes i Bergen 20. - 21. mai. Et viktig tema for møtet var områder hvor felles, nordiske løsninger kan gi bedre svar på utfordringer hvert land står overfor. 

- Det er alltid hyggelig å treffe mine nordiske kollegaer, og det er spesielt hyggelig nå som vi på kort tid har funnet nye muligheter for samarbeid som vi ser kan gi oss betydelige gevinster. Ved å samarbeide, kan vi levere bedre og mer betydningsfulle bidrag til internasjonale operasjoner, og vi kan vi få investerings- og driftsbudsjettene våre til å strekke lenger, sier forsvarsminister Grete Faremo.

Norge leder det nordiske forsvarssamarbeidet, NORDEFCO, i inneværende år, og det har vært en viktig målsetting for det norske formannskapet å realisere allerede igangsatte samarbeidsinitiativ og legge til rette for nye prosjekter.

Et av områdene hvor man ser at samarbeid kan gi betydelige gevinster er internasjonale operasjoner. Ministerne diskuterte både et tettere samarbeid i operasjonen i Afghanistan og mulighetene for å samarbeide om bidrag i en fremtidig FN-operasjon. En arbeidsgruppe ble satt ned for å jobbe videre med dette.

Under diskusjonen om Afghanistan innledet Kai Eide, FNs tidligere spesialutsending til Afghanistan.

Videre var muligheter for materiell- og kapabilitetssamarbeid et tema på agendaen. Dette er et felt hvor man har sett flere konkrete resultater de senere årene. Ministrene var opptatt av at det arbeides aktivt med å identifisere nye muligheter og etablere nødvendige rammebetingelser og forutsetninger for felles, kostbesparende prosjekter og virksomhet som for eksempel grensekryssende øvinger og trening.

Ministrene diskuterte også videreutvikling av samarbeidet om veteranspørsmål. En økt betydning av og økte bidrag til utenlandsoperasjoner i alle de nordiske land betyr at man i større grad enn tidligere står overfor like utfordringer på dette feltet. Her har de nordiske landene mye å lære av hverandre og det ligger muligheter for samordning av tiltak.

De nordiske ministrene diskuterte også utfordringer i nordområdene, samt arbeidet med NATOs nye strategisk konsept og reformprosessen i NATO.

Les mer om NORDEFCO her:
http://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/tema/forsvarspolitikk/nordisk-samarbeid.html?id=532212

Les mer om det norske formannskapet her: http://www.regjeringen.no/nb/dep/fd/aktuelt/nyheter/2010/norge-overtar-ledelsen-av-det-nordiske-f.html?id=589928