Finnmarksloven

Da Finnmarksloven trådte i kraft 1. juli 2006, ble om lag 95 prosent av grunnen i Finnmark overført til lokalt eierskap gjennom Finnmarkseiendommen. Slik har innbyggerne i fylket fått den eiendomsretten til grunnen som Statskog tidligere forvaltet. Her kan du lese mer om Finnmarksloven. Orienteringen er utarbeidet av Justisdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. 

Denne orienteringen finnes også på samisk.

 

Finnmark overføres til lokalt eierskap 1. juli

1. juli trer hovedtyngden av finnmarksloven i kraft. Da overtar Finnmarkseiendommen Statskog SFs grunn i Finnmark, det vil si eiendomsretten til ca. 95 prosent av Finnmark.

Finnmark overføres til lokalt eierskap

Den 1. juli trer hovedtyngden av finnmarksloven i kraft. Finnmarkseiendommen overtar da Statskog SFs grunn i Finnmark, det vil si eiendomsretten til ca. 95 prosent av Finnmark.

Finnmarksloven med egen hjemmeside

På hjemmesiden til Finnmarksloven kan du blant annet lese hva loven vil innebære for deg som privatperson og som næringsdrivende. Du kan også stille spørsmål om konkrete ting du lurer på.

Finnmarkseiendommen

Valg av medlemmer til Finnmarkseiendommens styre og regler for ansattes representasjon, er blant de overgangsbestemmelser som nå er vedtatt for Finnmarkseiendommen.

Milepæler i Finnmarkslovens forhistorie

Arbeidet med Finnmarksloven har sin bakgrunn i behovet for å avklare statens forhold til det samiske folk, og for å anerkjenne samenes rett til bruk og utnyttelse av naturressurser i samsvar med sin kultur.

Endringer i andre lover

Finnmarksloven gjør noen endringer i andre lover som har betydning for Finnmarkseiendommens råderett over den grunnen den overtar. De viktigste endringene gjøres i bergverksloven.

Ikrafttredelse av loven

Både regjeringen, Sametinget og Finnmark fylkesting har som målsetning at Finnmarksloven skal tre i kraft så snart som mulig. Det er imidlertid en del forberedende arbeid som må gjøres før dette kan skje.

Forvaltning av fornybare ressurser

Et av de viktigste formålene med loven er å gi befolkningen i Finnmark større innflytelse på forvaltningen av grunnen i fylket. Her kan du lese om dine rettigheter.

Finnmarkseiendommen

Når Finnmarksloven trer i kraft, overføres all grunn i Finnmark som i dag forvaltes av Statskog SF til et nytt organ kalt Finnmarkseiendommen. Finnmarkseiendommen er et selvstendig rettssubjekt og vil i prinsippet eie grunnen på samme måte som en privat grunneier.

Kartlegging av eksisterende rettigheter

Kartlegging og anerkjennelse av eksisterende rettigheter er et viktig element i Finnmarksloven. Det skal opprettes en kommisjon og en særdomstol for dette formålet.

Alle dokumenter som omhandler Finnmarksloven

Kontaktinformasjon

Lovavdelingen

Telefon: 22 24 53 63/62/98
Faks: 22 24 2725/22 24 56 94

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo

Justis- og politidepartementet
Lenke til nettsiden finnmarksloven.no

Kontaktinformasjon

Lovavdelingen

Telefon: 22 24 53 63/62/98
Faks: 22 24 2725/22 24 56 94

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo