Fiske og fangst

Norge forvalter et havområde som er seks til sju ganger større enn fastlands-Norge. De siste tiårene har den norske fiskerinæringen utviklet seg fra fritt fiske til en regulert næring med kvoter og konsesjoner.

Fiske og fangst - Foto: Eksportutvalget for fisk, Jean Gaumy

Strenge reguleringer er nødvendige for å hindre overbeskatning av ressursene.
Norge legger stor vekt på forskning for å få kunnskap om ressursene, miljøet i havet og om hvordan samspillet mellom artene fungerer.

Anbefalingene fra norske og utenlandske havforskere utgjør det viktigste beslutningsgrunnlaget når kvotene for fisket skal fastsettes.
 

Siste dokumenter om fiske og fangst

Budsjett for bedre og sikrere sjøtransport langs kysten

- Det er et sterkt budsjett for kysten når regjeringa i 2011 vil styrke bevilgningen til oppfølging av Nasjonal transportplan, slepebåtberedskap, beredskap mot akutt forurensning og vrakhåndtering. Videre foreslås å bedre vilkårene for sjøtransporten ved å redusere kystavgiften og bedre den maritime infrastrukturen. Regjeringa vil også prioritere nordområdetiltaket BarentsWatch, samt forlenge garantiavtalene mellom Innovasjon Norge og salgslagene med ett år, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Flere fiskerihavner og nye tiltak i farleiene

- Fiskerihavnene er viktige for å videreutvikle fiskerinæringa og sikre bosetting langs kysten. Tiltak i farleiene øker på sin side sikkerheten i sjøtransporten og gjør det lettere å ta seg fram til sjøs. I budsjettforslaget for 2011 blir det foreslått en reell økning til statlig utbygging av fiskerihavner og farleier med 8,8 millioner kroner og 22,9 millioner kroner i økt tilskudd til kommunale fiskerihavnetiltak, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Statsbudsjettet 2011

Regjeringa vidarefører garantiavtalar eitt år til

Regjeringa foreslår å vidareføre garantiavtalane som Innovasjon Noreg gjorde i 2009 med Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag i eitt år til, slik at avtalane tek slutt seinast 31. desember 2011. - Avtalane har vore eit viktig bidrag til å halde fisket i gang, seier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: fiskeri.no

Den norsk-russiske fiskerikommisjon møtes i Svolvær

Den 39. sesjon i Den blandete norsk-russiske fiskerikommisjon finner sted i Svolvær i perioden 4. – 8. oktober 2010. Kommisjonen arbeider med å sikre en rasjonell og bærekraftig forvalting av torsk, hyse, lodde og blåkveite som Norge og Russland forvalter i felleskap i Barentshavet for 2011.

Ministermøte i Aberdeen

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen deltek fredag 1. oktober på ein ministerkonferanse i Aberdeen. Her møtest ministrar frå land rundt Nordsjøen for å drøfte fiskeriforvaltning. Det er den skotske fiskeriministeren Richard Lockhead som har teke initiativet til konferansen.

Sjømat på Matstreif 2010

- Matstreif har vokst til å bli en viktig matbegivenhet i Oslo og jeg er svært glad for at sjømatsiden er så godt representert på Matstreif i år, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen under åpningen av matfestivalen Matstreif på Rådhusplassen i Oslo torsdag.

Matstreif 2010

Fiskeri- og kystministerens åpningstale på Matstreif 2010 Rådhusplassen 30. september 2010

Matsatsing under SKI-VM 2011

Fiskeri- og kystministerens tale på pressekonferanse om matsatsing under Ski-VM 2011 VM-huset, 30.september 2010

Ski-VM 2011

Profilerer norsk mat under SKI-VM 2011

Publikum og gjester til Ski-VM 2011 kan glede seg til å bli sultne. De får servert spesialutviklet VM-mat basert på norsk matkultur. Både i kiosker, gjestetelt og VM-sertifiserte restauranter i Oslo sentrum, blir det mulig å spise norsk tradisjonsmat.

Norsk sjømatnæring sin rolle i en fornyet og forbedret velferdsstat

-Et av regjeringas hovedmål er å fornye og forbedre velferdsstaten. Målet krever at vi har et konkurransedyktig næringsliv. Vi må skape for å kunne dele. Regjeringas visjon Norge - verdens fremste sjømatnasjon henger nært sammen med dette, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen på Egersundskonferansen 2010.

Flere dokumenter om temaet
Fiskeri- og kystdepartementet

Fiske og fangst

Norge forvalter et havområde som er seks til sju ganger større enn fastlands-Norge. De siste tiårene har den norske fiskerinæringen utviklet seg fra fritt fiske til en regulert næring med kvoter og konsesjoner.

Les mer