Fugleinfluensa

Fugleinfluensa er en smittsom sykdom hos fugler som er forårsaket av et influnsa A-virus. Fugleinfluensa smitter svært sjelden fra fugl til mennesker. De som er blitt smittet har så langt man kjenner til vært i svært nær kontakt med syke eller døde fugler.

Fugleinfluensa

Ansvaret i Norge for å overvåke, håndtere og bekjempe fugleinfluensa er delt mellom dyrehelsemyndighetene og helsemyndighetene. På departementsnivå er ansvaret delt mellom Landbruks- og matdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

På denne siden finner du informasjon og nyheter fra departementene som omhandler fugleinfluensa. Du kan utforske temaet nærmere i menyen til høyre.

 

Fugleinfluensa: Gjess. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto

Fugleinfluensa

Fugleinfluensa er en smittsom virussykdom hos fugler. Ulike varianter av fugleinfluensavirus fører til sykdom av forskjellig alvorlighetsgrad. Den alvorlige formen av sykdommen er sterkt sykdomsfremkallende (høypatogen-H5N1). H5N1-typen er årsak til fugleinfluensautbrudd i Asia, Afrika og Europa. Fugleinfluensa av H5N1-typen er aldri påvist i Norge.


Nyheter fra departementene om fugleinfluensa:

Fugleunfluensa: Høner

Fugleinfluensa: Fortsatt en trussel

Fugleinfluensa: Samordnede internasjonale tiltak har utryddet H5N1-viruset fra nesten alle de 63 landene som har vært rammet av smitten. I fem land finnes fremdeles viruset, og det utgjør en trussel både mot dyrehelsen og folkehelsen.

Fugleinfluensa: Redusert oppmerksomhet

Fugleinfluensa: Internasjonal oppmerksomhet rundt fugleinfluensa ser ut til å minke. Dette medfører redusert internasjonal overvåkning og kapasitetsbygging. Fugleinfluensa er fortsatt et betydelig problem, særlig i Egypt og Asia, hvor sykdommen reduserer tilgangen på mat og lokalsamfunnenes ressurser.

Fugleunfluensa: And

Fugleinfluensa: Dansk andeflokk avlivet

Fugleinfluensa: En flokk på 250 avlsender er avlivet i Danmark etter at det er konstatert smitte av lavpatogen fugleinfluensa av typen H7.

Dyr: Høne ved fjøs. Foto: Kai Myhre.

Dyr: Opphever forskrift om fugleinfluensa

Dyr: Mattilsynet opphever forskriften om opprettelse av soner for å bekjempe fugleinfluensa i Trøgstad kommune i Østfold.

Dyr: Svekket mistanke om fugleinfluensa

Dyr: Foreløpige analyser fra hobbyfuglbesetningen i Indre Østfold gir grunnlag for svekket mistanke om fugleinfluensa, melder Mattilsynet.

Dyr: Mistanke om ufarlig variant av fugleinfluensa

Dyr: Etter en rutineundersøkelse er det mistanke om et tilfelle av ufarlig variant av fugleinfluensa i en hobbybesetning i Indre Østfold. Mattilsynet har pålagt dyreholder restriksjoner. Det er ikke fare for sykdom hos mennesker.

FAO: Høner. Foto: Kai Myhre

FAO: USA øker støtten til kampen mot fugleinfluensa

FAO: USA støtter FAO - FNs mat- og jordbruksorganisasjons kampanje for kontroll av og vern mot fugleinfluensa med ytterligere 44,4 millioner amerikanske dollar.

Fugleinfluensa: Høner. Foto: Kai Myhre

Fugleinfluensa: Kampen er ikke vunnet

Fugleinfluensa: Viruset H5N1 har kostet 600 millioner tamfugler livet. Det kom fram på den sjette internasjonale ministerkonferansen om fugleinfluensa og beredskap mot pandemi i Sharm el-Sheik i Egypt 24.-26. oktober.

Norge bidrar til verdens kamp mot fugleinfluensa

Norge deltar denne uken på et stort, internasjonalt toppmøte om fugleinfluensa for å hindre at sykdommen sprer seg fra land til land.

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Helse- og omsorgsdepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Einar Gerhardsens plass 3 (S-blokken)
Postboks 8011 Dep
0030 Oslo

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Eksterne virksomheter

Kontaktinformasjon

Helse- og omsorgsdepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Einar Gerhardsens plass 3 (S-blokken)
Postboks 8011 Dep
0030 Oslo

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo