Genmodifiserte organismer

Genmodifiserte organismer er på full fart inn i hele verdens landbruk. For Landbruks- og matdepartementet reiser dette viktige problemstillinger blant annet knyttet til produksjon av planter, fôr og mat.

Landbruks- og matdepartementet vil føre en restriktiv politikk på genteknologiområdet og ønsker å sikre et fortsatt strengt regelverk knyttet til bruk av genmodifiserte organismer i norsk matproduksjon.

Formålet med Landbruks- og matdepartementets GMO-politikk er å:

  • Sikre trygg mat
  • Ivareta en miljøvennlig produksjon
  • Sikre forbrukernes rett til å velge GMO-fri mat
  • Sikre at produsentene kan velge GMO-fri produksjon
     
  • Genteknologiloven

Prop. 1 S (2009–2010):

Brussel erklært som GMO-fri sone

Brussel har erklært seg som en GMO-fri region. Det kom fram på en konferanse for ”Nettverket for GMO-frie regioner” nettopp i Brussel sist uke.

Laks

USA åpner for genmodifisert laks

Det amerikanske Mattilsynet (USFDA) legger i dag fram høring om genmodifisert atlantisk oppdrettslaks.

Tobakksplante

GMO mye mer enn GM-mat

Torsdag 23. september blir det anledning til å diskutere bruk av genmodifiserte planter på bred basis. Da inviterer Bioforsk til seminaret "GMO mye mer enn GM-mat" i Plantevernbygningen på Ås.

Rapsåker.

Genmodifisert raps funnet i det fri

Forskere har funnet viltvoksende genmodifisert raps i full blomst i Midtvesten. Dette er første gang genmodifiserte planter fra landbruket er påvist i det fri i USA. I Norge er ingen GMO godkjent for dyrking.

GMO: Maiskolbe

GMO: Resultater fra tilsyn i 2009

GMO: Mattilsynet påviste ulovlig innhold av genmodifisert materiale i fire av i alt 131 undersøkte prøver. Det ulovlige innholdet ble påvist i én prøve av næringsmidler og i tre fôrvarer.

Genressursar: Kystgeit

Genressursar: Betre tider for kystgeita

Genressursar: Kystgeita er ein sterkt truga husdyrrase, men auka etterspurnad etter kjøt og andre produkt gir håp om auka produksjon. No får den særmerkte geita og si eiga utstilling på Norsk Landbruksmuseum på Ås.

GMO: Resultater fra tilsyn i 2008

GMO: Det ble påvist ulovlig innhold av genmodifisert materiale (GMO) i fem av i alt 142 undersøkte prøver i 2008. Det ulovlige innholdet ble påvist i én prøve av næringsmidler og i fire fôrvarer.

Planter: Mais. Foto: Frukt.no.

GMO: Ba Brekk si fortsatt nei til GMO

GMO: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk møtte i går Natur og Ungdom, som er bekymret for innføring av GMO til landet. Nestleder Ola Skaalvik Elvevold i Natur og Ungdom ga ministeren valget mellom naturlig mais og farget, genmodifisert mais, og appellerte til ministeren om å si nei til GMO.

GMO: Tendens til økte spor i fôrråvarer

GMO: En større andel partier som testes for innhold av genmodifisert materiale (GMO), har spor av slikt innhold i Sverige. Det melder Jordbruksverket som tok stikkprøver fra 20 partier fôrråvarer i 2007.

GMO: Tryggere mat med ny GMO-teknologi

GMO: En nye metode utviklet ved Veterinærinstituttet avslører genmodifiseringer som til nå har vært praktisk talt umulige å påvise. Metoden har fått internasjonal oppmerksomhet og kan være et viktig bidrag til å øke mattryggheten.

GMO: Ny super tellemetode

GMO: Veterinærinstituttet har utviklet en 100 ganger mer presis metode for kvantifisering av Genmodifiserte organismer(GMO). Både i Norge og EU er det krav til merking av produkter som inneholder GMO over gitte grenser.

Genressurser: Prosjektmidler til skogtrær

Genressurser: I 2008 er det mulig å søke om støtte til genressursprosjekter med tema innen skogtrær. Søknad sendes Norsk genressurssenter innen 1. februar.

GMO: Innstramming av regelverk

GMO: Norsk regelverk for genmodifiserte, prosesserte næringsmiddel og fôrvarer har to overgangsregler med omsyn til unnatak frå godkjenning, som no vil bli stramma inn.

Genressurser: Nordisk Genressurssenter

Genressurser: Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen har i dag orientert om dannelsen av Nordisk Genressurssenter på Nordisk Råds sesjon i Stortinget.

Ny direktør i NordGen

Jessica Kathle er i dag utnevnt som direktør i Nordisk Genressurssenter - NordGen. Kathle kommer fra stillingen som instituttleder ved Husdyr og akvakulturvitenskap ved Universitetet for Miljø og Biovitenskap (UMB) på Ås, i Norge.

Fortsatt streng norsk GMO-praksis

Norske myndigheter har fått gjennomslag i EU for at vi fortsatt kan avgjøre hvilke genmodifiserte organismer (GMO) som kan selges og settes ut i miljøet i Norge. Dette er helt i tråd med Soria Moria-erklæringen.

Dyr: Norsk husdyravl

Dyr: Norske selskapene Geno, Norsvin, AquaGen og SalmoBreed eksporterer alle avlsmateriale. En ny brosjyre på engelsk presenterer norsk avlsarbeid.

GMO: Norge fører restriktiv GMO-politikk

GMO: Til alle som lurer på om det dyrkes genmodifiserte matvekster i Norge. Svaret er nei. GMO-planter er ikke å finne på norske åkre. Bønder og politikere er enige om å føre en restriktiv politikk på dette området, skriver landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i en kronikk.

Grue leder arbeid med Nordisk genressurssenter

Nordisk Genressource Center (NordGen) opprettes på Nordisk ministermøte i Bjørneborg i dag. Departementsråd i Landbruks- og matdepartementet, Per Harald Grue, blir leder av interimsstyret.

Landbruk: Nysådd åker. Foto: Tore Wuttudal, Samfoto

Landbruk: Bruk av biologiske plantevernmidler

Landbruk: Landbruks- og matdepartementet har endret forskrift av 26. juli 2004 nr. 1138 om plantevernmidler (plantevernforskriften). Godkjenningsperioden for makrobiologiske preparater forlenges fra 5 til 10 år.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

GMO

Tilknyttet lov

Genteknologiloven

Loven i fulltekst

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo