Pressemelding , 06.02.2009

Nr.: 13

Gratulerer med samefolkets dag!

– Samefolkets dag – 6. februar – er en dag som får oppmerksomhet i stadig større deler av landet. Det er gledelig at det samiske blir mer synlig i offentligheten, og at samisk språk og kultur gjør seg gjeldende på flere områder enn tidligere, sier statsminister Jens Stoltenberg og sameminister Dag Terje Andersen.

Regjeringen varsler økt innsats for samisk språk og vil i løpet av våren legge fram en handlingsplan for samisk språk.

– Jeg er opptatt av at samisk språk skal være levende og i aktiv bruk. Det krever blant annet at vi må styrke det samiskspråklige tilbudet på ulike samfunnsområder som helsevesen og kriminalomsorg, at det er tilgjengelig gode samiskspråklige tilbud i barnehage og skole og at det finnes opplæringstilbud for voksne samer som har mistet språket sitt, sier Dag Terje Andersen.

– Regjeringen ønsker særlig å gi sør- og lulesamiske språk en spesiell prioritet. Det haster med å sette inn tiltak for å styrke og bevare disse språkene. For å få dette til er det viktig å også ta i bruk nye og utradisjonelle arenaer, som prosjektet ”YouTube på lulesamisk” er et eksempel på, sier Andersen.

– På samefolkets dag er det naturlig å trekke fram regjeringens utgangspunkt for samepolitikken, fortsetter han. – Staten Norge er etablert på territoriet til to folk, samer og nordmenn, som har den samme rett og det samme krav på å kunne utvikle sitt språk og sin kultur.  I utviklingen av samepolitikken legger regjeringen stor vekt på dialogen med Sametinget, som samenes representative folkevalgte organ.
 
Det er i år Sametingsvalg. –  Jeg vil nytte anledningen til å oppfordre samene til å vurdere å melde seg inn i Sametingets valgmanntall og på den måten påvirke det samiske demokratiet og samfunnsutviklingen, sier statsråden.

Samefolkets dag har vært markert i Norge, Sverige, Finland og Russland siden 1993. Dagen ble offisiell flaggdag i Norge i 2004, og siden da har det samiske flagget vaiet ved siden av det norske på stadig flere flaggstenger rundt om i landet. 

– Gratulerer med dagen!