Tale/artikkel , 10.02.2009

Av: Tidligere statssekretær i AID Raimo Valle

Hilsningstale på samefolkets dag

Kulturhuset i Tromsø 6. februar 2009

Gratulerer med dagen!

Det er med stor glede jeg er sammen med dere her i dag for å feire Samefolkets dag!

Det samiske flagget vaier i dag fra flaggstenger over hele landet. Samefolkets dag feires i bygder og byer over store deler av landet og i Sápmi forøvrig. Samefolkets dag er i dag først og fremst en festdag for samene. Samtidig understreker dagen, som er en offisiell flaggdag, at samisk kultur er en viktig del av det kulturelle fellesskapet i Norge.

Mange barn og voksne får i forbindelse med Samefolkets dag sitt første møte med samisk kultur, enten direkte eller gjennom media. Andre blir kjent med nye sider av samisk kultur. Fremtiden for samisk språk, kultur og samfunnsliv er avhengig av gjensidig tillit og forståelse mellom samene og andre borgere av landet. Derfor er dagen viktig for hele samfunnet. Jeg vil rette en takk til alle de som er med på å gi dagen et positivt innhold.

Vi ser at samisk kultur blomstrer og at flere og flere lokalsamfunn åpner døren til den samiske kulturen i området. Mange enkeltpersoner og mange lokalsamfunn har nedlagt et stort arbeid for å ta tilbake den samiske tilhørigheten i området. Lokale tradisjoner er hentet fram for å understreke denne tilhørigheten, samtidig som helt nye samiske kulturuttrykk ser dagens lys. Mange arbeider også for å styrke bruken av samisk språk.

Fra regjeringens side anser vi arbeidet for å legge til rette for styrking av samisk kultur og de samiske språkene som en prioritert oppgave. Samisk språk og kultur må vernes om og dyrkes frem på flest mulig samfunnsarenaer. De samiske språkene, nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk, må i større grad kunne brukes i kontakt med offentlige myndigheter og offentlige tjenester, og de samiske språkene må i sterkere grad synliggjøres i det offentlige rom. Det må være gode muligheter for opplæring i samisk på alle nivå. Regjeringen vil i løpet av våren legge frem en handlingsplan for samisk språk som skal legge grunnlag for en økt innsats for de samiske språkene.

En trygg fremtid for de samiske språkene forutsetter også at samene selv søker å styrke og utvikle sin egen kompetanse i samisk språk, bruke språket i flest mulige situasjoner og så langt som mulig overføre språket til de neste generasjonene. Jeg vet av egen erfaring at dette ikke er en enkel utfordring og at mange av oss må jobbe hardt for å makte dette. Belønningen med å mestre samisk språk er likevel stor.

Samefolkets dag feires både i Norge, Sverige, Finland og Russland og er sammen med samefolkets sang og det samiske flagget viktige symboler på det samiske folkets fellesskap.

En trygg fremtid for samisk kultur og samiske språk forutsetter en fellesnordisk og allsamisk innsats. Fra regjeringens side legger vi vekt på det fellesnordiske samarbeidet for å legge til rette for en sterkere samordnet innsats for samiske rettigheter, samisk kultur og samisk språk. Arbeidet med en felles nordisk samekonvensjon er her svært viktig. Som alle mellomstatlige prosesser tar dette arbeidet tid, men målet er at dette arbeidet skal føre til at vi sammen, både fra myndighetenes og fra samisk side, kan sikre en trygg fremtid for samisk kultur, språk, næringer og samfunnsliv. Det er også gledelig at samene på russisk side har begynt å arbeide mot et sameting. Dersom dette arbeidet lykkes, slik at også russiske samer får større mulighet til å påvirke utviklingen av sin egen kultur og sitt eget samfunnsliv gjennom et folkevalgt organ, vil det bidra til å styrke det allsamiske samarbeidet. Det er naturlig at myndighetene i Norge, herunder Sametinget, bidrar med sine erfaringer i denne sammenheng.

Jeg ønsker dere alle en riktig fin og god feiring av dagen!

 

 

cms01