Høringer

Høring brukes for at innbyggere, organisasjoner og næringsliv skal få si sin mening, for at de skal kunne føre kontroll med hva forvaltningen gjør og hvordan den utfører sine oppgaver.

Saker sendes på høring fordi

  • det er en demokratisk rett for alle å få være med på å utforme offentlig politikk.
  • berørte interessers synspunkter skal bli kjent for dem som skal fatte beslutninger.
  • saker skal opplyses så godt som mulig før beslutninger fattes (ref. forvaltningsloven).
  • deltakelse skaper bedre forankring og letter gjennomføring av tiltak.

Saker som sendes på høring kan dreie seg om forslag til lover og forskrifter som regulerer folks rettigheter og plikter, organisering av forvaltningen, derunder for eksempel flytting, endrede myndighetsområder, men også utredninger.

På denne siden finner du de de sist publiserte saker på høring, saker under behandling og avsluttede saker. I tillegg en sorterbar liste med alle høringer, der du kan sortere etter ulike kriterier, som høringstittel, departement, høringsstatus, høringsfrist og antall dager på høring.

 

Saker på høring

Her finner du saker som er ute på høring.

 

Høring – Stoltenbergutvalget: Rapport om narkotika

Høringsfrist: 7. januar 2011

Høring - endringer i Skattefunn

Høringsfrist: 26. november 2010

Høring - presesfunksjonen i Bispemøtet i Den norske kirke

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har sendt forslag til ny ordning for presesfunksjonen i Bispemøtet i Den norske kirke på høring, med høringsfrist 25. november 2010.

Høringsfrist: 25. november 2010

Høring av utkast til konsekvensutredning for ytterligere olje- og gassaktiviteter på dansk side i Nordsjøen

Norge ved Miljøverndepartementet har mottatt varsel fra Danmark om at Maersk Oil i perioden til 2016 planlegger å bore opptil 150 nye brønner i området kalt Central Graben som ligger i dansk økonomisk sone i Nordsjøen, ca 220 km vest for Esbjerg.

Høringsfrist: 21. oktober 2010

Høring - endring av bestemmelsen om kvoteutnyttelse i fisket i 2010

Høringsfrist: 20. oktober 2010

Evaluering av Innovasjon Norge (IN) - Høring

Høringsfrist: 1. februar 2011

Høring av lovforslag om sikkerhet i langsiktige kraftavtaler

Høringsfrist: 1. november 2010

Saker under behandling

Her finner du saker som er under behandling.

 

Høring – forslag til endringer i lov om studentsamskipnader

Kunnskapsdepartementet foreslår at det innføres en ny bestemmelse i lov om studentsamskipnader som presiserer at sammenslåing av studentsamskipnader og innlemming av studentboligstiftelser i studentsamskipnader gjennomføres med kontinuitet i rettighets- og forpliktelsesposisjoner. Dette vil blant annet medføre at det ikke utløses dokumentavgift ved overdragelse av eiendom ved denne type sammenslåing.

Høringsfrist: 3. september 2010

Høyring - felles fråsegn frå EØS EFTA-statane om direktiv om forbrukarrettar

Høyringsfrist: 09.08.2010

Høringsfrist: 9. august 2010

Høring – International Standard Classification of Education

International Standard Classification of Education (ISCED) er under revisjon. ISCED forvaltes av UNESCO, som har sendt et utkast til ny klassifisering på høring. I Norge koordineres høringen av Statistisk sentralbyrå, som etter statistikkloven har hovedansvaret for internasjonalt statistisk samarbeid. Kunnskapsdepartementet ber berørte parter om synspunkter på konsekvenser av de foreslåtte endringene.

Høringsfrist: 1. september 2010

Høyring - Evaluering av konkurranseutsettinga av drift og vedlikehald i Statens vegvesen

Samferdselsdepartementet sende 5. juli 2010 på høyring ein rapport frå Dovre Group, som på oppdrag frå departementet har evaluert konkurranseutsettinga av drift og vedlikehald i Statens vegvesen.

Høringsfrist: 1. september 2010

Høring etter FN Espoo-konvensjonen: Ny vei- og baneforbindelse over Femernstredet mellom Danmark og Tyskland

Miljøverndepartementet har mottatt forslag til utredningsprogram i denne saken på høring etter FN Espoo-konvensjonen fra Danmark, se oppsummeringsrapport for utredningsprogram og ytterligere informasjon om tiltaket.

Høringsfrist: 23. august 2010

Høring - endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) og Arbeidsdepartementet (AD) har i fellesskap sendt på høring et forslag til endringer i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Høringsfrist er 30. september 2010.

Høringsfrist: 30. september 2010

Ferdigbehandlede saker

Her finner du saker som er ferdigbehandlet av departementet.

 

Høring – beskatning av andelshavere i nye boligselskaper

Høringsfrist: 30. juli 2010

Høring - transportselskapers straffansvar ved manglende kontroll av reisedokumenter

Høringsfrist: 4. mai 2010

Høring - Forslag til nye tollfrie importkvoter for bær i konservesordningen

Høringsfrist: 15. juni 2010

Høring – forslag om endringer i forskrift til privatskoleloven

Departementet har i dag sendt på høring forslag til endringer i forskriften til privatskoleloven. De foreslåtte endringene gjelder kriterier for tilskuddsordningen til private skoler for funksjonshemmede.

Høringsfrist: 21. mai 2010

Høring - justeringer i ny byggesaksdel til plan- og bygningsloven

Kommunal- og regionaldepartementet sender med dette forslag til justeinger i lov av 27. juni 2008 nr. 71 om planlegging og byggesaksbehandling (byggesaksdelen) på høring.

Høringsfrist: 19. april 2010

Høring av forslag til endringer i forskrift om fritak fra overproduksjonsavgift ved lokal foredling av melk

Høringsfrist: 15. juni 2010

Høring – utkast til endring av Forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger

Departementet har fått flere henvendelser, herunder fra Universitets- og høgskolerådet, om å endre Forskrift om ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger slik at myndigheten til å tildele opprykk til professor blir lagt til det enkelte universitet eller høgskole. På bakgrunn av dette har departementet sendt ut et forslag til endringer av forskriften.

Høringsfrist: 30. april 2010

Høring av utkast til revidert forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat

Det er oppstått behov for å revidere forskriften i forbindelse med etablering av formelle utdanningsløp som kombinerer doktorgradsutdanning og spesialistutdanning i helsefag (dobbelkompetanseutdanning). Dagens regelverk legger begrensinger med hensyn til minimum stillingsandel i stipendiatstillinger og spesialistkandidatstillinger som vil kunne vanskeliggjøre en fleksibel organisering av arbeidet i slike dobbelkompetanseløp. Departementet sender på denne bakgrunn et endringsforslag på høring.

Høringsfrist: 3. juni 2010

Høringsnotat - kompensasjon for merverdiavgiftskostnader for frivillige organisasjoner

Kulturdepartementet sender med dette ut på høring en gjennomgang av sentrale punkter for utarbeidelse av forskrift med hjemmel i Stortingets budsjettvedtak for ny tilskuddsordning som skal kompensere for utgifter frivillige organisasjoner har til merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester.

Høringsfrist: 22. mars 2010

Høring - Utkast til forskrift om gjennomføring av forordning (EF) nr. 1371/2007 om jernbanepassasjerers rettigheter og forpliktelser i norsk rett

Samferdselsdepartementet sendte 8. februar 2010 på høring et utkast til forskrift om gjennomføring av forordning (EF) nr. 1371/2007 om jernbanepassasjerers rettigheter og forpliktelser i norsk rett. Høringsfrist er 24. mars 2010.

Høringsfrist: 24. mars 2010