Høyere utdanning

Norge har som kunnskapsnasjon et stort behov for personer med høy faglig kompetanse innenfor et bredt spekter av fagfelt.

Vi har i dag 7 universiteter, 27 høyskoler og fem vitenskapelige høyskoler under statlig eierskap. Norge har også en rekke private høyere utdanningsinstitusjoner, hvorav 25 som mottar statlig tilskudd. De statlige og private institusjonene er regulert i en felles lov om universiteter og høyskoler. For å være attraktive samarbeidspartnere og likeverdige konkurrenter internasjonalt, legges det stor vekt på kvalitet i utdanningene. I tillegg legges det til rette for økt mobilitet over landegrensene, både for studenter og faglig og administrativt ansatte.

Lisboakonvensjonen

Lisboakonvensjonen er en avtale som er inngått mellom land i UNESCO og Europarådet for å legge til rette for større akademisk mobilitet over landegrensene. Nå er det vedtatt nye kriterier og prosedyrer for de som skal bruke konvensjonen for å godkjenne utenlandske kvalifikasjoner innen høyere utdanning.


Læringsutbytte innenfor høyere utdanning

Norge har nå startet opp arbeidet med den nye OECD-studien for å måle og sammenligne læringsutbytte fra høyere utdanningsinstitusjoner (AHELO). Arbeidet starter med en mulighetsstudie.

Kvalifikasjonsrammeverket

Det nasjonale kvalifikasjonsrammeverket for høyere utdanning er tilpasset det overordnede, europeiske kvalifikasjonsrammeverket for høyere utdanning i Bolognaprosessen og EUs kvalifikasjonsrammeverk for livslang læring (EQF). Rammeverket beskriver det læringsutbyttet som det kan forventes at alle kandidater har etter avsluttet utdanning på det aktuelle nivå.


Rundskriv F-05-10: Forskrifter om nye grunnskolelærerutdanninger og retningslinjer for utdanningene

Kunnskapsdepartementet fastsatte 1. mars 2010 forskriftene for de nye grunnskolelærerutdanningene som fra høsten avløser allmennlærerutdanningen. Departementet sender nå ut rundskriv F-05-10 som redegjør nærmere for innholdet i utdanningen og som har merknader til de enkelte bestemmelsene.

Alle publiserte saker om høyere utdanning:

Fortsatt mest støtte ved studiestart

Statsråd Tora Aasland vil nå anbefale Stortinget om ikke å endre utbetalingsrutinen for studiestøtten

Orientering om statsbudsjettet 2011 for universiteter og høyskoler

Meir studentvelferd

– Buutgifter utgjer den største kostnaden for mange studentar. Å trykkje på vidare for å få bygd studentbustader er viktig for å sikre at fleire får høve til å studere. Regjeringa vil derfor vidareføre satsinga med om lag 1000 nye studentbustader også i 2011, seier statsråd for forsking og høgare utdanning, Tora Aasland.

Fleire studieplassar for å møte utdanningsbølgja

For å gjere universitet og høgskular i stand til å møte større ungdomskull og samtidig tilby god kvalitet på studia foreslår regjeringa å opprette 2200 nye studieplassar frå hausten 2011. Det betyr at regjeringa vil ha oppretta nesten 18 000 studieplassar i perioden 2009–2015.

Orientering om statsbudsjett for universiteter og høyskoler

”Orientering om forslag til statsbudsjettet for universiteter og høyskoler er et foreløpig tildelingsbrev. Det skal bidra til at universiteter og høyskoler på et tidlig tidspunkt får oversikt over budsjettrammene og de målene Kunnskapsdepartementet har satt, slik at de kan planlegge sin virksomhet i kommende budsjettår.”

Studentboliger til Larvik

Regjeringen bevilger midler til 53 studentboliger i Larvik slik at arbeidet kan starte allerede i høst. - Billige studentboliger er det viktigste for studentenes økonomi, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Utdanning for bedre velferdstjenester

– Vi skal utvikle utdanninger og utfordre tankesett som har vært med oss i mange år. Nye kompetansebehov krever nytt innhold i utdanningen for å sikre gode velferdstjenester for framtida, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

Nye kriterier og prosedyrer i Lisboakonvensjonen

- Lisboakonvensjonen er et vikitg verktøy for økt akademisk mobilitet, sier statsråd Tora Aasland. Nå er det vedtatt nye kriterier og prosedyrer for de som skal bruke konvensjonen for å godkjenne utenlandske kvalifikasjoner innen høyere utdanning.

Lisboakonvensjonen

Lisboakonvensjonen er en avtale som er inngått mellom land i UNESCO og Europarådet for å legge til rette for større akademisk mobilitet over landegrensene. Nå er det vedtatt nye kriterier og prosedyrer for de som skal bruke konvensjonen for å godkjenne utenlandske kvalifikasjoner innen høyere utdanning.

Et nytt moderne kunnskapsbygg for Bergen

- Jeg ønsker dere lykke til, sa statsråd Tora Aasland under grunnsteinsnedleggelsen på Kronstad i Bergen.

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Universitets- og høyskoleavdelingen

Telefon: 22 24 77 01
Faks: 22 24 27 33

Adresse:

Postboks 8119 Dep
Akersgata 44
0032 Oslo

Kunnskapsdepartementet

Kontaktinformasjon

Universitets- og høyskoleavdelingen

Telefon: 22 24 77 01
Faks: 22 24 27 33

Adresse:

Postboks 8119 Dep
Akersgata 44
0032 Oslo