Skog- og utmarksarealene spiller en viktig rolle for befolkningen som arena for friluftsliv og rekreasjon. Befolkningens bruk og tilgang til skog og utmark bidrar til god folkehelse og gir forståelse for og kunnskap om landbruk og naturforvaltning.
Skog og utmark er et glimrende utgangspunkt for helse, rekreasjon og rehabilitering. Utvikling av tjenesteproduksjon med basis i skog- og utmark gir grunnlag for verdiskaping, knyttet til for eksempel jakt, fiske, og andre friluftslivsaktiviteter, reiseliv, helse- og omsorgstjenester osv. Dette er også en del av departementets strategi for næringsutvikling; Ta landet i bruk på området reiseliv og opplevelsesproduksjon, og satsingen ”Inn på tunet”.
Det er omlag 65 000 kvadratkilometer statsgrunn i Norge, eid av Statskog SF. Nær 50 prosent av statens grunn er statsallmenning. Statsallmenningene forvaltes etter fjelloven og lokale, folkevalgte organ (fjellstyrer) administerer bla jakt, fiske og jordbrukstilknyttede bruksretter.
Statskog og fjellstyrene skal legge til rette for allmennhetens tilgang til jakt, fiske og annet friluftsliv, og bidra til egen og andres verdiskaping i tilknytning til disse eiendommene. Både på ren statsgrunn og i statsllmenninger er det et mål gjennom bærekraftig bruk og utvikling å bruke arealene på en måte som styrker det lokale næringslivet.
Det er viktig å gi barn og unge forståelse for en bærekraftig skog- og utmarksforvaltning som kilde til inntekt opplevelser og velferd, også for å bidra til rekruttering til næringen. Statskog bidrar til dette gjennom å legge til rette for friluftslivsaktiviteter for barn. Også andre aktører gjør viktig arbeid på dette området, for eksempel fjellstyrene gjennom ulike tilretteleggingsaktiviteter, Skogbrukets Kursinstitutt gjennom undervisningsopplegg for barn og unge og Det norske Skogselskap gjennom ulike informasjonsaktiviteter.