Jordbruk

Det samlede jordbruksarealet i Norge er 10,3 millioner dekar, eller 2,1 dekar pr innbygger. Jordbruksarealet utgjør om lag 3 prosent av landarealet, mot 57 prosent i gjennomsnitt i EU. Produktiv skog dekker 70 millioner dekar eller 22 prosent av landarealet, mens 75 prosent er fjell, sjøer og bebygde områder.

I jordbruksavtalen legges viktige føringer for de økonomiske rammebetingelsen i jordbruket.  Avtalen er en forhandling mellom staten og jordbruket om priser på jordbruksvarer og andre bestemmelser for næringen, samlet sett er det landbruksnæringens inntekstoppgjør. 

Jordbrukets rammevilkår er også avhengig av internasjonale handelsavtaler.

Rundballer på åker

De beste jordbruksarealene under sterkt press

Nær halvparten all omdisponert matjord er omdisponert i 20 kommuner. Så godt som alle disse kommunene ligger i områder med svært gode vilkår for jordbruk, viser en rapport fra Statens landbruksforvaltning (SLF).

Ku på beite

Variable avlingar på Agder

Våren og forsommaren var svært tørr på Sørlandet i år. Dette har ført til reduserte avlingar på ein del gardsbruk og fôrsituasjonen varierer svært mykje frå bruk til bruk, skriv Fylkesmannen i Aust-Agder i siste utgåve av Fylkesnytt.

Moden kornåker

Fortsatt høye priser internasjonalt på korn

Værforhold, eksportforsinkelser i Ukraina og rykter om russisk importbehov har preget det internasjonale kornmarkedet den siste måneden. Det har vært en bred prisoppgang i markedene for fett- og proteinråvarer til kraftfôr.

Korn bygg

Kornhøsten bedre enn forventet

Årets kornavlinger er store over hele landet. Men kvaliteten er preget av mye nedbør midt i innhøstingsperioden. Hvor mye som vil holde matkvalitet er foreløpig uvisst.

Plommer på gren

Vil plukke fleire plommer

Midtvegs i sesongen ligg det an til eit normalår med vel tusen tonn norske plommer. Det forventar næringa minst kan doblast. Svak økonomi i dyrking av eple og pære gjer at mange no satsar mye på plommer i alle fruktdyrkingsområda i Norge.

Økologiske grønnsaker

Foregangsfylke for økologisk grønnsakproduksjon

Flere fylker setter nå inn en ekstra innsats for å øke det økologiske grønnsaksarealet. Vestfold, Buskerud, Telemark og Østfold har som mål å produsere økologiske kvalitetsgrønnsaker på 15 prosent av grønnsakarealet i fylkene innen 2015.

Landbruk i Malangen i Troms

Økt erstatning ved avlingsskade i Troms

Erstatningssatsen for avlingsskade i grovfôrproduksjon i Troms dobles for avlingsåret 2010. Dette er løsningen partene i jordbruksoppgjøret er kommet fram til for å møte den ekstraordinære situasjonen i fylket i år.

Egg

Jordbruket oppnår i varierende grad målpris

Målprisrapporten for 2009-2010 viser at for melk, egg og kornslagene har markedsregulatorene TINE, Nortura og Felleskjøpet tatt ut målprisen. Samtidig har ikke Nortura klart å ta ut målprisen for lam eller gris. Utviklingen i målprisen viser at økningen de siste fem årene er langt mindre enn forbrukerprisene på mange sektorer.

Jordbrukslandskap

Inntektsutvikling på rett vei

Inntektene i jordbruket er vokst med 30.000 kroner per årsverk fra 2009 til 2010, viser Totalkalkylen for jordbruket. - Dette er gledelig. Inntektsutviklingen er på rett vei, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Hveteåker

Tiltakspakke i hveteåkeren

Integrerte tiltak med vekstskifte, bekjempelse etter varsel om planteskadegjørere og sjukdomssterke sorter skal prøves ut i hveteåkeren. Sterkere sjukdomspress øker faren for redusert avling og kvalitet, og det er stor interesse for om en "integrert tiltakspakke" kan løse noen av utfordringene.

Potetåker

Gode avlingsutsikter i Hedmark

Det ser ut til å bli bra avlinger av de fleste vekster i Hedmark i år, rapporterer Fylkesmannens landbruksavdeling i siste fylkesnytt. I juli har det vært en spesiell kombinasjon av varmt og fuktig vær som har ført til en vekst Hedmark ikke har sett maken til.

Eple på gren

Norske epler på markedet

Årets første tidligepler kommer i små mengder denne uken. Det er tidligsorten Geneva Early som nå markedsføres. Sesongen for norske plommer starter også nå med økende tilførsler av de første tidligsortene. Moreller er det lite av og salget går meget bra.

Skurtresker

God prognose for kornhøsten

Høstens kornavling kan godt bli over normalen viser årets første avlingsprognose. Treskinga er i gang, med god kvalitet på det som har kommet inn. Felleskjøpets prognose baseres på data fra Bioforsk og Norsk Landbruksrådgiving, og den ligger hele 28 prosent over fjorårets resultat.

Korn bygg

Kvoter for kornauksjon

Statens landbruksforvaltning (SLF) har vedtatt kvotestørrelser for kornauksjonene 19. august. Kvoteandelene som auksjoneres bort nå er 18 000 tonn matkorn, 75 000 tonn karbohydratråvarer og 6 000 tonn oljefrø.

Korn havre

Kraftig prisoppgang på korn

Forrige uke ble det kjent at Russland innfører midlertidig eksportstans på alt korn og kornprodukter. Det sender kornprisene internasjonalt til det høyeste nivået på to år.

Åkerlandskap

Svensk landbruk har krympet

En tredel av åkerarealet og fire femdeler av alle jordbruksforetak er blitt borte i Sverige siden 1930-tallet, viser en rapport fra Jordbruksverket.

Traktor på åker

Produksjonstilskudd i jordbruket

Søknadsfrist for produksjonstilskudd i jordbruket er 20. august.

Kornåker

Stigende kornpriser internasjonalt

Dårlige værforhold i viktige kornproduserende land senker anslagene for årets avlinger og driver korn- og oljefrøprisene opp.

Åker

Grenseverdier for rester av plantevernmidler

Mattilsynet har vedtatt endringer i Forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer.

Traktor på åker

Jordbruksoppgjeret: Detaljane er avklart

Jordbruksoppgjeret: Partane i jordbruksoppgjeret, staten og Norges Bondelag, er no samde om alle detaljane knytt til oppgjeret. Avtaledokumentet er no ute hos partane for signering.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Jordbruk
2008 Potetens årØkoløft i kommunene

Tilknyttet lov

Endringslov til jordskifteloven mv.

Loven i fulltekst

Svine- og fjørfeproduksjonsloven

Loven i fulltekst

Lov om kornforvaltning m.v.

Loven i fulltekst

Flere lover ...

Nyttige lenker

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo