Jordbruksoppgjøret

Den første hovedavtalen ble inngått i 1950. Hovedavtalen regulerer prosessen i jordbruksforhandlingene. Hovedbestemmelsen i avtalen sier at:

Det skal føres forhandlinger mellom staten og jordbruket om priser på jordbruksvarer og andre bestemmelser for næringen.

Jordbrukets forhandlingsansvar er lagt til Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Statens forhandlingsutvalg oppnevnes av regjeringen.

Landbruk i Malangen i Troms

Økt erstatning ved avlingsskade i Troms

Erstatningssatsen for avlingsskade i grovfôrproduksjon i Troms dobles for avlingsåret 2010. Dette er løsningen partene i jordbruksoppgjøret er kommet fram til for å møte den ekstraordinære situasjonen i fylket i år.

Egg

Jordbruket oppnår i varierende grad målpris

Målprisrapporten for 2009-2010 viser at for melk, egg og kornslagene har markedsregulatorene TINE, Nortura og Felleskjøpet tatt ut målprisen. Samtidig har ikke Nortura klart å ta ut målprisen for lam eller gris. Utviklingen i målprisen viser at økningen de siste fem årene er langt mindre enn forbrukerprisene på mange sektorer.

Traktor på åker

Jordbruksoppgjeret: Detaljane er avklart

Jordbruksoppgjeret: Partane i jordbruksoppgjeret, staten og Norges Bondelag, er no samde om alle detaljane knytt til oppgjeret. Avtaledokumentet er no ute hos partane for signering.

Jordbruk: Melk i kartong og glass

Jordbruk: Melketoll gir muligheter

Jordbruk: VGs leder av 20. mai hevder at norske eksportnæringer må ta en stor del av regningen for den rødgrønne landbrukspolitikken.

Landbruk og mat: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jordbruksoppgjøret: Følg nettmøte i Nationen

Jordbruksoppgjøret: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk deltar i nettmøte i Nationen i dag fra kl. 09.00 til 10.00. Tema for nettmøtet er årets jordbruksoppgjør.

Jordbruksoppjøret: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk under dagens nettmøte

Jordbruksoppgjøret: Brekk i nettmøte i dag

Jordbruksoppgjøret: Staten har inngått jordbruksavtale med Norges Bondelag med en ramme på 950 millioner kroner. I dag deltok landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i nettmøte om årets jordbruksavtale.

Jordbruksoppgjøret: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jordbruksoppgjøret: Delta i nettmøte med Brekk

Jordbruksoppgjøret: Staten har inngått jordbruksavtale med Norges Bondelag med en ramme på 950 millioner kroner. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer til nettmøte om årets jordbruksoppgjør fredag 21. mai kl. 11.30- 13.00.

Jordbruksoppgjøret: 950 millioner kroner til jordbruket

Jordbruksoppgjøret: Staten har inngått jordbruksavtale med Norges Bondelag med en ramme på 950 millioner kroner. – Avtalen sikrer jordbruket muligheter for en god inntektsutvikling minst på linje med andre grupper, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Jordbruksoppgjøret: Pressekonferanse kl. 13.00 i dag

Jordbruksoppgjøret: Det blir pressekonferanse kl. 13.00 i R5, Akersgata 59. Hele pressekonferansen sendes direkte på nett-TV på regjeringen.no

Jordbruksforhandlingene fortsetter - NBS brøt

Jordbruksoppgjøret: Forhandlingene om en jordbruksavtale for 2010-2011 fortsetter mellom staten og Norges Bondelag. Norsk Bonde- og Småbrukarlag meddelte (NBS) fredag ettermiddag at de ikke lenger ser grunnlag for å være med videre i forhandlingene.

Jordbruksoppgjøret: Partene går i forhandlinger

Jordbruksoppgjøret: Ledelsen i jordbrukets forhandlingsutvalg har i dag kl. 18.30 meddelt statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Leif Forsell, at de er klare til å gå i forhandlinger.

Jordbruksoppgjøret: Statens tilbud legges frem

Staten tilbyr jordbruket 750 millioner

Jordbruksoppgjøret: Staten tilbyr 750 millioner kroner i jordbruksoppgjøret. Tilbudet prioriterer distriktsjordbruket - melk, storfekjøtt og sau.

Jordbruksoppgjøret: Staten legger fram sitt tilbud i dag

Jordbruksoppgjøret: Staten legger fram sitt tilbud til jordbruket fredag 7. mai kl. 14.00. Det blir muligheter for fotografering ved møtestart, og pressen får utlevert aktuelle dokumenter. Pressekonferanse med kommentarer fra partene holdes rett i etterkant av møtet.

Jordbruksoppgjøret: Landbruks- og matministeren mottar ordføreroppropet

Jordbruksoppgjøret: Tok imot ordføreropprop

Jordbruksoppgjøret: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk møtte ordførerne fra Tolga og Tynset i dag morges. De overleverte et opprop om jordbruksoppgjøret signert av 212 ordførere.

Jordbruksoppgjøret: Statens tilbud utsatt

Jordbruksoppgjøret: Statens tilbud i jordbruksoppgjøret blir ikke lagt frem i dag. Informasjon om tidspunkt legges ut på Landbruks- og matdepartementets hjemmeside så snart det foreligger avklaring. Etter planen skulle statens tilbud ha blitt presentert i dag.

Jordbruksoppgjøret: Statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Leif Forsell

Jordbruksoppgjøret: - Krevende forhandlinger

Jordbruksoppgjøret: Årets forhandlinger om en jordbruksavtale kommer til å bli krevende, mener statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Leif Forsell.

Jordbruksoppgjøret: Jordbrukets krav legges frem

Jordbruksoppgjøret: Krever 1865 millioner kroner

Jordbruksoppgjøret: Jordbrukets forhandlingsdelegasjon overleverte kravet til staten i årets jordbruksforhandlinger i dag kl. 12.00. Kravet har en ramme på 1,865 milliarder kroner.

Jordbruksoppgjøret: Traktor

Jordbruksoppgjøret: Overleverer krav

Jordbruksoppgjøret: Årets jordbruksforhandlinger starter i dag når jordbruket overleverer sitt krav til staten. Det skjer kl. 12.00 i R5.

Jordbruk: Jordbrukslandskap

Jordbruk: - Inntektsvekst som forutsatt

Jordbruk: Budsjettnemnda for jordbruket har i dag avgitt grunnlagsmaterialet for vårens jordbruksforhandlinger. Tallene viser en inntektsøkning på vel 50.000 kroner pr årsverk fra 2008 til 2010 - i tråd med det avtalepartene i jordbruksoppgjøret forutsatte i fjor.

Jordbruk: Forslag til endringer i lokalforedlingsforskriften

Jordbruk: Landbruks- og matdepartementet sender forslag til endringer i forskrift om fritak fra overproduksjonsavgift ved lokal foredling av melk på høring. Høringsinnspill sende til departementet inne 15. juli

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Jordbruksoppgjøret

Tilknyttet lov

Lov om kornforvaltning m.v.

Loven i fulltekst

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo