Jordvern

Vi trenger dyrket og dyrkbar jord for å sikre matforsyning på lang sikt. De siste årene er det rapportert om en årlig omdisponering opp mot 25 000 dekar dyrket og dyrkbart jordbruksareal. Dette er mye, da kun tre prosent av arealet i Norge er dyrket jord. Det er særlig de høyproduktive områdene nær byer og tettsteder som er utsatt for press.

I arealplanleggingen blir utbyggingsbehov, transportsystem, grønnstruktur, friluftsinteresser, biologisk mangfold og kulturminnevern vurdert samlet. Jordvern vil fremover bli innarbeidet som et overordnet kriterium i arbeidet med kommende planlegging av samferdselsanlegg.

Rundballer på åker

De beste jordbruksarealene under sterkt press

Nær halvparten all omdisponert matjord er omdisponert i 20 kommuner. Så godt som alle disse kommunene ligger i områder med svært gode vilkår for jordbruk, viser en rapport fra Statens landbruksforvaltning (SLF).

Jordbrukslandskap

8300 dekar dyrka jord omdisponert i 2009

Det omdisponeres fortsatt mer dyrka jord enn regjeringens halveringsmålsetting tilsier. I 2009 ble 8300 dekar omdisponert til andre formål ifølge KOSTRA-tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk er ikke fornøyd.

Jordvern: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Jordvern: Brekk deltar på åpent møte i Ski

Jordvern: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk innleder til debatt om jordvern på et åpent møte i Ski Senterparti i kveld - 13. april.

Jordvern: Statssekretær Ola T. Heggem

Jordvern: Heggem til åpent møte om jordvern

Jordvern: Statssekretær Ola T. Heggem i Landbruks- og matdepartementet holder 15. april innlegg på åpent møte i regi av Jordvernforeningen i Vestfold.

Jordvern: Åker

Jordvern: Det bygges fortsatt ned for mye matjord

Jordvern: Det bygges fortsatt ned mer matjord enn Regjeringens målsetting tilsier. Ifølge foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det omdisponert 8 130 dekar dyrka mark i 2009.

No image selected

Jordvern: Ny strategi for Finnmark

Jordvern: Omdisponeringen av landbruksareal i Finnmark går i samme takt som resten av landet. Fylkesmannen har nå laget en jordvernstrategi; ”Jorda i Finnmark - verdt å ta vare på”, som skal veilede kommunene i jordvernarbeidet.

Jordvern: Pløyd jorde og steingjerde

Jordvern: Varig vern av matjord

Jordvern: Det er svært stor interesse for å avgi uttalelse om Landbruks- og matdepartementets forslag til hjemmel for varig vern av matjord. Mange har fått utsatt frist til 1. februar med å avgi uttalelse.

Jordvern: Urbant press på matjord

Jordvern: I fjor ble 14 945 dekar dyrka eller dyrkbar jord omdisponert til andre formål enn landbruk. Bioforsk har nå satt i gang et prosjekt hvor målet er å bedre kunnskapen om bærekraftig bruk av arealressurser nær urbane områder.

EU: Traktor pløyer åker. Foto: Erling Frøistad, Bioforsk

EU: Jordbruksministrene tenker jordvern

EU: Jordbruket en del av klimaløsningen. Vi trenger bedre jordvern og mer kunnskap, konkluderte EUs jordbruksministre på sitt uformelle møte i Växjø tidlig denne uken.

Jordvern: Plogfure i åkerjord. Foto: Bård Løken, Samfoto.

Jordvern: Varig vern av matjord

Jordvern: Landbruks- og matdepartementet har i dag sendt på høring forslag til hjemmel for varig vern av den beste matjorda. Forslaget innebærer mulighet for å sikre de mest verdifulle matproduksjonsarealene i Norge mot nedbygging for all framtid.

Flere...

Kontaktinformasjon

Avdeling for skog- og ressurspolitikk

Telefon: 22 24 92 51/ - 91 49
Faks: 22 24 27 53
Jordvern

Kontaktinformasjon

Avdeling for skog- og ressurspolitikk

Telefon: 22 24 92 51/ - 91 49
Faks: 22 24 27 53