De generelle hovedmålene i ernæringspolitikken er å redusere kostholdsrelaterte helseskader i befolkningen, sikre at mat og drikke er helsemessig trygg, og bidra til at kostholdet tilfredsstiller forbrukernes krav samt at maten er produsert på en bærekraftig og miljøvennlig måte.
Ernæringsarbeidet framover er hovedsakelig knyttet opp til oppfølging av Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen 2007-2011.
I ernæringsarbeidet tar norske myndigheter i bruk flere typer strategier og virkemidler samtidig.
Varierte tiltak
For å redusere sosiale ulikheter i kosthold brukes tiltak på samfunnsnivå som:
- bruk av prisvirkemidler
- arbeid for bedre tilgang på sunne matvarer i barnehage, skole, arbeidsliv og fritid
- merking av mat
- samhandling med aktører i privat og frivillig sektor.
Myndighetene arbeider for bedre kompetanse på ernæring hos forbrukere og nøkkelgrupper innen utdanning, helse og arbeidsliv.
Etater i kostholdsarbeidet
Helsedirektoratet har ansvar for å følge og vurdere utviklingen i norsk kosthold, gi vitenskapelig baserte råd om kosthold og samarbeide med andre samfunnssektorer med sikte på å fremme folkehelsa.
Departementet oppnevner Nasjonalt råd for ernæring som er et faglig uavhengig kunnskaps- og kompetanseorgan som skal arbeide for å bedre ernæringssituasjonen i befolkningen. Rådet er administrativt tilknyttet Helsedirektoratet, avdeling ernæring.
Mattilsynet har ansvar for regelverk som er relevant på ernæringsområdet.