Kriminalitet og overgrep

Kampen mot kriminalitet skal føres på en bred arena. Bekjempelse av internasjonal og organisert kriminalitet vil bli prioritert. Regjeringen vil styrke arbeidet med forebygging i vid forstand. Ofre for alvorlig kriminalitet, og særlig voldskriminalitet, skal sikres bedre oppfølging.

Mann med agressiv holdning

De grunnleggende verdiene for regjeringens justispolitikk er trygghet, demokrati og rettssikkerhet. 

 

På denne siden finner du nyheter fra departementene som omhandler kriminalitet og overgrep. Du kan utforske temaet nærmere i menyen til høyre.

Nyheter fra departementene om kriminalitet og overgrep:

Voldsofrenes rettssikkerhet blir ikke svekket

Dagbladet fremmer på lederplass tirsdag 14. september kritikk mot regjeringens forslag om å flytte klagebehandlingen i voldsoffererstatningssaker. Forslaget er fremdeles ute på høring, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i et innlegg i Dagbladet.

En tom huske.

Bortførte barn prioriteres høyt

Kjell Schevig retter i Dagbladet skarp kritikk mot norske myndigheters håndtering av barnebortføringssaker. Han hevder blant annet at myndighetene underrapporterer antall bortføringer av barn fra Norge og prioriterer sakene lavt. Det er alvorlig at det fremsettes slike påstander, og det kan skape unødig usikkerhet om myndighetenes håndtering av disse sakene.

Voldtekt skal bekjempes

Prableen Kaur (17), skriver i Aftenposten 9. august at det er et alvorlig angrep på kvinners rettsvern at svært få voldtektsforbrytere blir dømt. Jeg er enig, skriver justisministeren i en replikk i Aften.

Tilskudd til kriseberedskap mot tvangsekteskap

Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet har gitt vel fire millioner i støtte til tiltak for å hjelpe ungdom som er utsatt for tvangsekteskap.

Bortførte barn har høy prioritet

Regjeringen er opptatt av å forebygge barnebortføring, og det arbeides fortløpende med å utvikle egnede metoder for å forebygge og bidra til en løsning av disse vanskelige sakene, og for å sikre at alle mulige midler tas i bruk der det er nødvendig for å få bortførte barn tilbake til Norge.

Får refundert utgifter ved akutt fare for tvangsekteskap

Frivillige organisasjoner som må tilby unge som er i akutt fare for tvangsekteskap et botilbud utenom krisesentrene, skal få refundert sine utgifter.

Erklæring frå EU om kvinnedrap (30.06.10)

EU er uroa over auken i kjønnsrelatert vald i somme delar av Latin-Amerika. EU er særleg uroa over det stadig stigande talet på drap på jenter og kvinner som finn stad i samband med massevald og strukturell diskriminering.

Gratis rettshjelp i Buskerud og Rogaland

For å sikre et landsdekkende tilbud med én time gratis juridisk bistand til alle, har Regjeringen satt av fem millioner kroner til å teste ut løsninger i to av landets fylker.

Ny juridisk rådgivningstjeneste

Justis- og politidepartementet arrangerte 19. og 20. januar 2010 et seminar i samarbeid med professor Jon T. Johnsen, Universitetet i Oslo, for å samle erfaringer og kunnskap om forhold som kan ha betydning for utformingen av førstelinjerettshjelpen. Dette er rapporten fra seminaret.

Et voldsoffer. Foto: iStock

Mer effektiv behandling av krav om voldsoffererstatning

Regjeringen sender i dag på høring et forslag til endring av bestemmelsene om klagebehandlingen i voldsoffererstatningssaker. Hensikten er å gjøre saksbehandlingen av krav om voldsoffererstatning mer effektiv.

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Justis- og politidepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 15

Adresse:

Akersgata 59
Postboks 8036 Dep
0030 Oslo

Kontaktinformasjon

Justis- og politidepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 15

Adresse:

Akersgata 59
Postboks 8036 Dep
0030 Oslo