Landbruk i kommunene

Landbruket spiller en viktig rolle for bosetting og sysselsetting. Målet er å gi grunnlag for økt verdiskaping og livskvalitet basert på ei bærekraftig forvaltning av landbruket og bygdenes ressurser. Kommunene har en viktig rolle i å utvikle en lokal landbrukspolitikk innenfor rammene av den nasjonale landbrukspolitikken, samt se landbruket som en integrert del av samfunns- og næringsutviklingen i kommunen. Kommunene er vedtaksmyndighet knyttet til juridiske og økonomiske virkemidler, og innstillende myndighet knyttet til bygdeutviklingsmidlene. Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeidsavtale med KS - kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for å nå målene.   

Prop. 1 S (2009–2010):

Statsbusjettet 2011 logo

Effektiviserer landbruksforvaltningen

Effektiviserer pengebruken for å sikre de viktigste oppgavene. Følger opp stortingsmeldingen om et mer klimaeffektivt landbruk. Målretter forskningen og gjør den mer næringsrettet

Satser fortsatt tungt på forskning

Regjeringen setter av 403 millioner kroner til forskning og innovasjon på landbruks- og matområdet i budsjettet for 2011. Drøyt 8 millioner kroner går til å styrke næringsrettet forskning på matområdet som er særlig prioritert.

Økt satsing på skog-, klima og energitiltak

Regjeringen styrker tiltakene som skal gi økt opptak av CO2 i skog, mer råstoff til bioenergi og økt trebruk med 6 millioner kroner. Totalt foreslår regjeringen å bruke 291 millioner kroner på slike tiltak.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Statsråden møter Troms-bønder

Presseinvitasjon:

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) møter torsdag den 7.10 bønder fra Troms som er rammet av avlingsskader. Statsråden skal blant annet delta på et fellesmøte i Bardu sammen med Fylkesmannen, ordførere fra berørte kommuner, bondeorganisasjonene og representanter fra foredlingsindustrien.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Presenterer statsbudsjettet i Stavanger

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk presenterer statsbudsjettet 2011 på en pressekonferanse i Stavanger. Det skjer på Måltidets Hus kl. 11.00 etter at finanstalen er TV-overført.

Rundballer på åker

De beste jordbruksarealene under sterkt press

Nær halvparten all omdisponert matjord er omdisponert i 20 kommuner. Så godt som alle disse kommunene ligger i områder med svært gode vilkår for jordbruk, viser en rapport fra Statens landbruksforvaltning (SLF).

Lokal mat fra Røyland gård

Fylkesnytt fra Vest-Agder 2/2010

Fylkesmannen i Vest-Agder er ute med et nytt nummer av fylkesnytt, blant annet med nytt om satsing på lokalmat fra fylket. Prosjektet Lokal mat Agder, Foreningen Landbrukets Dag og Agder Matforum samarbeider tett om videreutvikling av matnettverket i Agder.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Brekk besøker Lierne

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besøker Lierne i Nord-Trøndelag mandag 27. september. Brekk møter flere melkebønder. Dessuten er det invitert til åpent møte om framtida for landbruket i Lierne om kvelden.

Salatåker

Landbruket - en moderne e-næring

- Bønder er raske til å ta i bruk ny teknologi. En nysgjerrig IKT-bonde kan gjøre mye spennende ved hjelp av digitale løsninger, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Ku på beite

Variable avlingar på Agder

Våren og forsommaren var svært tørr på Sørlandet i år. Dette har ført til reduserte avlingar på ein del gardsbruk og fôrsituasjonen varierer svært mykje frå bruk til bruk, skriv Fylkesmannen i Aust-Agder i siste utgåve av Fylkesnytt.

Granplanter

Fylkesnytt frå Aust-Agder 2/2010

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Aust-Agder er ute med ny utgåve av Fylkesnytt. Fylkesmannen, kommunane og skogeigarforeininga ber landsdelens skogeigarar ta eit krafttak for framtidsskogen i haust.

Logo Mattilsynet

Kari Bryhni konstitueres som adm. dir. i Mattilsynet

Direktør for regelverksavdelingen i Mattilsynet, Kari Bryhni konstitueres som administrerende direktør i Mattilsynet når Joakim Lystad fratrer sin stilling i månedsskiftet september-oktober.

Tjukkmjølk fra Røros

Nytt utviklingsprogram for matspesialiteter

Interessen for mat med lokal identitet og matspesialiteter har økt kraftig de siste årene. Det er nå satt av 62 millioner kroner til et nytt utviklingsprogram for matspesialiteter fra norsk landbruk i 2011.

Landbruks- og matminister Lards Peder Brekk

Norge trenger matprodusenter

- Jeg er glad for å se så mange her i dag, og der flere av dere har et ønske om å gå inn i landbruket, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk da han besøkte Skjetlein videregående skole.

Økologisk korn i Vestfold

Fylkesnytt fra Vestfold 2/2010

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Vestfold er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet med nytt om Vikensamarbeid om landbruksstatistikk.

Brekk besøker Skjetlein videregående skole

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besøker Skjetlein videregående skole i dag. Han ønsker i samtale med skolens elever å høre hvordan de ser på utsiktene til å gå inn i landbruket.

Rein på beite

Jordbruk og reindrift i Alta

I forbindelse med konfliktene mellom jordbruks- og reindriftsnæringen i Alta ble det høsten 2009 opprettet et meklingsråd med fylkesmannen i Finnmark som leder. Meklingsrådet har nå avsluttet sitt arbeid, og i sluttrapporten presenteres flere tiltak som skal iverksettes for å bedre forholdet mellom jordbruket og reindriften i Alta.

Landbruk i Malangen i Troms

Økt erstatning ved avlingsskade i Troms

Erstatningssatsen for avlingsskade i grovfôrproduksjon i Troms dobles for avlingsåret 2010. Dette er løsningen partene i jordbruksoppgjøret er kommet fram til for å møte den ekstraordinære situasjonen i fylket i år.

Egg

Jordbruket oppnår i varierende grad målpris

Målprisrapporten for 2009-2010 viser at for melk, egg og kornslagene har markedsregulatorene TINE, Nortura og Felleskjøpet tatt ut målprisen. Samtidig har ikke Nortura klart å ta ut målprisen for lam eller gris. Utviklingen i målprisen viser at økningen de siste fem årene er langt mindre enn forbrukerprisene på mange sektorer.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Landbruket i kommunene
Landbruksnytt Logo Gå til temaside om Inn på Tunet Økoløft i kommuner

Tilknyttet lov

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo