Landbruk og næringsutvikling

Landbruket er i sterk endring som følge av bl.a. endringer i forbrukernes forventninger og krav til mat og internasjonale rammebetingelser.  Det er derfor nødvendig med nyskaping, markedsretting og bedre lønnsomhet i produksjon av landbruksbaserte varer og tjenester. For å få til dette må det utvikles et landbruk som tar i bruk nye markedsmuligheter.

Landbruks- og matdepartementet arbeider for å etablere næringsaktiviteter, i og i tilknytning til landbrukseiendommene, som representerer noe nytt i forhold til det tradisjonelle landbruket.

Statsbusjettet 2011 logo

Effektiviserer landbruksforvaltningen

Effektiviserer pengebruken for å sikre de viktigste oppgavene. Følger opp stortingsmeldingen om et mer klimaeffektivt landbruk. Målretter forskningen og gjør den mer næringsrettet

Satser fortsatt tungt på forskning

Regjeringen setter av 403 millioner kroner til forskning og innovasjon på landbruks- og matområdet i budsjettet for 2011. Drøyt 8 millioner kroner går til å styrke næringsrettet forskning på matområdet som er særlig prioritert.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Statsråden møter Troms-bønder

Presseinvitasjon:

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) møter torsdag den 7.10 bønder fra Troms som er rammet av avlingsskader. Statsråden skal blant annet delta på et fellesmøte i Bardu sammen med Fylkesmannen, ordførere fra berørte kommuner, bondeorganisasjonene og representanter fra foredlingsindustrien.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Presenterer statsbudsjettet i Stavanger

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk presenterer statsbudsjettet 2011 på en pressekonferanse i Stavanger. Det skjer på Måltidets Hus kl. 11.00 etter at finanstalen er TV-overført.

Os i Østerdalen

God sommer for bygdeturisme og gardsmat

HANEN - Bransje- og markedsorganisasjonen for bygdeturisme og gardsmat - har nettopp gjennomført en medlemsundersøkelse som viser at det har gått meget bra for deres medlemsbedrifter i sommer. Nær 80 prosent av bygdeturisme- og gardsmattilbyderne svarte at sommeren 2010 var som i 2009 eller bedre.

LMD logo

Oppdatert på landbruk og matnyheter i høst

Statsbudsjettet legges frem tirsdag 5. oktober. Hvordan faller det ut for landbruks- og matsektoren? Vil du holde deg oppdatert på fag- og politikkområdet landbruk og mat, kan du skaffe deg en gratis nyhetstjeneste fra Landbruks- og matdepartementets nettside.

Fisk

Satser på ferskvannsfiske i Vest-Agder

I Hægebostad i Vest-Agder satses det nå på intensiv oppfisking i kommunens største vann, Lygne for å gjøre fisken attraktiv for næring. I praksis betyr dette å bruke flere storruser for å få opp liten og lite attraktiv fisk. Håpet er at dette fisket over noen år skal øke fiskestørrelsen og dermed grunnlaget for næringsutvikling.

Salgsbod

Matstreif 2010

Presseinvitasjon:

I morgen åpner landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen årets Matstreif i Oslo. Fredag 1. oktober går Brekk en runde på matfestivalen for å se og smake.

Lokal mat fra Røyland gård

Fylkesnytt fra Vest-Agder 2/2010

Fylkesmannen i Vest-Agder er ute med et nytt nummer av fylkesnytt, blant annet med nytt om satsing på lokalmat fra fylket. Prosjektet Lokal mat Agder, Foreningen Landbrukets Dag og Agder Matforum samarbeider tett om videreutvikling av matnettverket i Agder.

Folkemøte i Lierne

Klare meldinger i Lierne

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk møtte både lokalpolitikere og bønder under sitt besøk i Lierne mandag 27.9. Det ble et møte preget av takhøyde og klart uttrykte meninger.

Fra tidligere Matsreif

Klart for Matstreif 2010

Torsdag 30. september åpner landbruks- og matminister Lars Peder Brekk årets Matstreif i Oslo. I år er arrangementet flyttet til Rådhusplassen i Oslo og er utvidet til tre dager. Matstreif byr i år på 3000 småskala-produkter fra nærmere 140 ulike mataktører.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Brekk besøker Lierne

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besøker Lierne i Nord-Trøndelag mandag 27. september. Brekk møter flere melkebønder. Dessuten er det invitert til åpent møte om framtida for landbruket i Lierne om kvelden.

Epler på gren

Norsk eplefest

Under Norsk Eplefest på Gvarv lørdag 25. september 2010 vil Norges beste eplemost 2010 bli kåra. Juryleiar er Ane Hansdatter Kismul, politisk rådgjevar i Landbruks- og matdepartementet.

Salatåker

Landbruket - en moderne e-næring

- Bønder er raske til å ta i bruk ny teknologi. En nysgjerrig IKT-bonde kan gjøre mye spennende ved hjelp av digitale løsninger, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Ku på beite

Variable avlingar på Agder

Våren og forsommaren var svært tørr på Sørlandet i år. Dette har ført til reduserte avlingar på ein del gardsbruk og fôrsituasjonen varierer svært mykje frå bruk til bruk, skriv Fylkesmannen i Aust-Agder i siste utgåve av Fylkesnytt.

Granplanter

Fylkesnytt frå Aust-Agder 2/2010

Fylkesnytt: Fylkesmannen i Aust-Agder er ute med ny utgåve av Fylkesnytt. Fylkesmannen, kommunane og skogeigarforeininga ber landsdelens skogeigarar ta eit krafttak for framtidsskogen i haust.

Statssekretær Ola T. Heggem

Berømmer RICA-kjeden

Statssekretær Ola T. Heggem mener Rica-kjeden gir en viktig drahjelp til den lokale matproduksjonen her i landet. I sitt foredrag til RICA-kjeden berømmet han hotell-ledelsen for å ha knyttet til seg 101 lokale produsenter fra Kirkenes til Grimstad.

Buntmaskin

Pølser á la Telemark

Hva med et klimavennlig alternativ med lite fett? Prøv denne oppskriften fra Telemark som er utvikla av Rune Nøklegaard, Energi og skogavvirkning AS i Porsgrunn.

Telemarksku

Fylkesnytt fra Telemark 2/2010

Fylkesmannen i Telemark er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, med blant annet med en nyhet om landets største besetning av telemarksfe.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo