Landbrukspolitisk avdeling

Landbrukspolitisk avdeling arbeider i hovedsak med å utforme og tilrettelegge for en bærekraftig landbruksproduksjon og foredlingsindustri som gir grunnlag for verdiskaping og sysselsetting i alle deler av landet. De viktigste føringene for avdelingens arbeid fremgår av Prop. 1 S (2009–2010). og Stortingets behandling av denne. I tillegg fremgår viktige føringer i St.prp. nr. 65 (2001-2002), Jordbruksavtalen, Reindriftsavtalen og St.meld. nr. 19 (1999-2000) og Stortingets behandling av disse. I tillegg kommer sentrale føringer fra Regjeringen.

Landbrukspolitisk avdeling har som mål å legge til rette for en langsiktig bærekraftig produksjon av norsk matvarer som imøtekommer forbrukernes behov og ivaretar landbrukets multifunksjonelle oppgaver, hvor et miljøvennlig landbruk, hensynet til kulturlandskapet, kulturminner og biologisk mangfold står sentralt.

Landbrukspolitisk avdeling har fagansvar for jordbruksavtalen og de årlige jordbruksforhandlingene mellom staten og:

Dette arbeidet skal medvirke til rimelige matvarepriser, verdiskaping, større produktmangfold, miljøtiltak, konkurransedyktige råvarepriser, et lavere kostnadsnivå, en produksjon som er tilpasset etterspørselen i markedet, samt sikre næringsutøverne muligheten for ei inntekt og levekår som er på linje med resten av befolkningen. Oppfølgingen og gjennomføringen jordbruksavtalen skjer i et samarbeid med

Landbrukspolitisk avdeling har ansvaret for deler av departementets internasjonale arbeid på området som:

Oppfølgingen av importvernet for jordbruksvarer m.m.

I arbeidet med tiltak rettet mot økt verdiskaping og næringsutvikling innen landbrukssektoren samarbeider Landbrukspolitisk avdeling med:

Fagansvaret for reindriftsavtalen og de årlige reindriftsforhandlinger mellom staten og Norske Reindriftssamers Landsforbund ligger til Landbrukspolitisk avdeling. Gjennomføringen av de tiltak som fastsettes i reindriftsavtalen skjer i et samarbeid med Reindriftsforvaltningen i Alta og Sametinget. Målsetningen med departementets politikk på området er en økonomisk, økologisk og kulturell bærekreft reindrift. Hovedutfordringen i dette arbeidet er å oppnå en balanse i bruken av beiteressursene, opprettholde en næring med samisk egenart, samt sikre en kvalitetsproduksjon av reinsdyrkjøtt som trygger inntektsgrunnlaget for utøverne.

Landbrukspolitisk avdeling har kontakt med en rekke institusjoner og etater i gjennomføringen av landbrukspolitikken.

Organisasjonskart

Kontaktinformasjon

Landbrukspolitisk avdeling

Telefon: 22 24 92 01
Faks: 22 24 95 56
Om departementet

Kontaktinformasjon

Landbrukspolitisk avdeling

Telefon: 22 24 92 01
Faks: 22 24 95 56