Likestilling i barnehage, utdanning og forskning

Likestillingsarbeidet er et systematisk holdningsarbeid som starter i barnehagen, videreføres i skolen og må ligge til grunn for en kultur i universitets- og høyskoleinstitusjonene og forskningen som gir begge kjønn muligheter til å avansere i stillingssystemet.

Kunnskapsdepartementet har som mål å arbeide for at likestilling blir en del av verdigrunnlaget i barnehagene, i utdanningene og innenfor forskningen.

Talenter på spill- Eksempler på god forskningsledelse

Komité for kjønnsbalanse(Kif) som er oppnevnt av Kunnskapsdepartementet har utgitt en håndbok om hvordan ledere i forskningssektoren kan integrere likestilling i arbeidet sitt på en god måte.Håndboken heter Talenter på spill - Eksempler på god forskningsledelse

Rapport: Nye barnehager i gamle spor

Likestillingssenteret har gjennomført en undersøkelse av status for likestillingsarbeidet i dagens barnehager. Funnene tyder på at likestilling ikke er et høyt prioritert område i barnehagen til tross for at de fleste kjenner til Handlingsplan for likestilling i barnehagen.

Ny komité for kjønnsbalanse i forskning

Komité for integreringstiltak – Kvinner i forskning begynte sitt arbeid i 2004, og har virket i to perioder. En ny komité oppnevnes fra 1. april. Samtidig endres navnet til Komité for kjønnsbalanse i forskning (Kif).

Veileder for kvotering av menn til jobb i barnehager

Ressurssenter for menn (REFORM) har i samarbeid med Kunnskapsdepartementet utarbeidet en veileder for kvotering av menn til jobb i barnehager.

Demonstrasjonsbarnehagar skal gi meir likestilling

Kunnskapsdepartementet har i dag valt ut dei første 12 demonstrasjonsbarnehagane for arbeidet deira med å rekruttere menn. Dei 12 institusjonane skal vere eit førebilete for andre barnehagar.

Invitasjon til gratis kurs i mangfold og likestilling i arbeidslivet 2009

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) tilbyr gratis kurs i mangfold og likestilling i arbeidslivet høsten 2009. Kursene har sammenheng med nye krav til virksomheter i forhold til aktivitet for å fremme likestilling og hindre diskriminering.

Handlingsplan for mer likestilling i skole og barnehage

Regjeringen har nå lagt fram Handlingsplan for likestilling i barnehage og grunnopplæring. – Kjønnstradisjonelle valg av utdanning og yrke er blant de viktigste årsakene til systematiske forskjeller mellom kvinner og menn i arbeids- og samfunnsliv. Dette må vi forsøke å endre, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Nytt nettsted - mennibarnehagen.no

Dronning Mauds Minne Høgskole (DMMH) har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet gjenopprettet nettstedet mennibarnehagen.no. Nettstedet er ett av flere tiltak i handlingsplan for likestilling i barnehage og grunnopplæring. Målet er å spre kunnskap om bedre kjønnsbalanse blant ansatte i barnehage og grunnopplæring.

Regjeringen styrker innsatsen mot etnisk diskriminering

For første gang skal Regjeringen og partene i arbeidslivet samarbeide for å bekjempe diskriminering. Samtidig skal rekrutteringen av minoriteter til arbeidslivet økes. Regjeringen styrker innsatsen mot diskriminering på ulike områder i ny handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering.

Bilde av statssekretær Åsa Elvik

Kvalitet 2009 - en nordisk forskningspolitisk konferanse

Statssekretær Åsa Elviks tale på konferansen "Kvalitet 2009"- en nordisk forskningspolitisk konferanse om likestilling og forskningskvalitet.

Likestillingspris til Dampsentralen barnehage

- Erfaring viser at når man først har rekruttert menn til barnehagene, slik at også menn kan få et felleskap, er det lettere å rekruttere flere, sa statssekretær Lisbet Rugtvedt, som delte ut likestillingsprisen til Dampsentralen barnehage i Drammen.

Likestillingspris

Et av tiltakene i Handlingsplan for likestilling i barnehage og grunnopplæringa 2008-2010 er at det skal deles ut en likestillingspris til en barnehage og en kommune som har satset på arbeidet med å øke andelen menn i barnehage.

Rekrutteringsteam for likestilling i barnehagen

Det skal etableres rekrutteringsteam for menn i barnehagen, og Kunnskapsdepartementet søker høyskoler som tilbyr førskolelærerutdanning som vil ta på seg ansvaret for å drive teamene i perioden 2008 - 2010.