Menneskerettigheter

Målet for Norges multilaterale og bilaterale menneskerettighetspolitikk er å bidra til bedre etterlevelse av menneskerettighetene. De viktigste multilaterale fora for dette arbeidet er FNs generalforsamling og FNs Menneskerettighetsråd. I Norges bilaterale arbeid står menneskerettighetsdialogene med Kina, Indonesia og Vietnam i en særstilling.

Menneskerettigheter

Særlige innsatsområder omfatter bekjempelse av dødsstraff, tortur, diskriminering på bakgrunn av kjønn, etnisitet eller seksuell orientering, samt arbeid for ytringsfrihet, religions- og livssynsfrihet, rettsstatsprinsipper og økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter. Prioriterte grupper i norsk menneskerettighetspolitikk er menneskerettighetsforkjempere, barn, kvinner, minoriteter og urfolk.  

Logo; UNHRC

Norges medlemskap i FNs menneskerettighetsråd

Norge ble valgt til nytt medlem av FNs menneskerettighetsråd for perioden 2009-2012 da generalforsamlingen i New York valgte nye medlemmer i mai 2009.

UN

Hva er menneskerettigheter?

Her finner du en kort historikk samt en oversikt over hva menneskerettigheter er, hvem og hvor de gjelde og hvordan de blir forvaltet.

Sentrale menneskerettigheter

Her finner du en oversikt over sentrale menneskerettigheter og individer med særlig rettighetsvern.

Norges MR-forpliktelser - regelverk og tilsyn

Norge har sammen med andre stater påtatt seg å følge menneskerettene slik de er slått fast i internasjonale konvensjoner. For Norges del er de mest sentrale MR-forpliktelsene nedfelt i konvensjoner utarbeidet i regi av FN, Europarådet eller ILO.


Nyeste saker om menneskerettigheter

Vedtak for likestilling i FNs menneskerettighetsråd

I et enstemmig vedtak 1. oktober besluttet FNs menneskerettighetsråd å opprette en arbeidsgruppe med fokus på å avskaffe diskriminering av kvinner. Arbeidsgruppen skal komme med konkrete anbefalinger til hvordan medlemslandene kan avskaffe kvinnediskriminering, både i lovverk og i praksis.

Utenriksminister Støre og Sør-Afrikas utenriksminister Nkoana-Mashaban. Foto: R.Imerslund, UD

Menneskerettigheter og næringsliv under Norges ledelse

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ledet fredag 24. september det årlige Trygve Lie-symposiet i New York, i et fullsatt International Peace Institute.

Støre om Raftoprisen

Raftoprisen har blitt tildelt den meksikanske biskopen José Raúl Vera López for sin kamp for menneskerettigheter og sosial rettferdighet i hjemlandet. Utenriksminister Støre gratulerer med prisen.

Utenriksminister Støre og Sør-Afrikas utenriksminister Nkoana-Mashabane under Symposiet i New York 24. september 2010. Foto: R.Imerslund, UD

Trygve Lie Symposium 2010 om de fundamentale friheter

Det tredje årlige Trygve Lie Symposiet om fundamentale friheter blir ledet av utenriksminister Jonas Gahr Støre på International Peace Institute i New York 24. september 2010. Dette året skal det fokuseres på menneskerettigher og næringsliv: “Protect, Respect and Remedy” – FN-rammeverket for menneskerettigheter og næringsliv.

- Fjern lover som kriminaliserer homofili

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kom fredag med en banebrytende støtteerklæring til arbeidet med å avkriminalisere homofili og å få slutt på diskriminering og vold på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet.

Norge bak viktige debatter i FNs menneskerettighetsråd

Tro og ytringsfrihet. Vold og overgrep på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet. Norge har denne uken vært sentral i få disse to viktige og vanskelige debattene på dagsordenen i FN.

Noreg har slutta seg til EU-erklæring om demokratidagen

Noreg sluttet seg 15. september til vedlagte erklæringstekst frå Rådet om internasjonal dag for demokrati.

Aleh Byabenin. Foto: Charter97.org

- Viktig med gransking av dødsfall i Hviterussland

– Det er med sorg og uro jeg registrerer at en sentral medarbeider i en av Hviterusslands opposisjonsgrupperinger er funnet død, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Veiledning i arbeidet for Norges innsats for menneskerettighetsforkjempere

En støtte til menneskerettighetsforkjempere er en investering i rettsstaten og demokratiet, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim i dette forordet.

Svar på spørsmål om uigurene

- Vi har tatt opp uigurenes sak en rekke ganger med kinesiske myndigheter etter opptøyene i Urumqi juli 2009, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre bl.a. i sitt svar på et brev fra Venstres stortingsgruppe ved parlamentarisk leder Trine Skei Grande.

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Seksjon for menneskerettigheter og demokrati

Telefon: 22 24 39 99

Adresse:

Postboks 8114 Dep.
0032 Oslo
Besøksadresse:
7. juni plassen 1/
Victoria Terrasse 7

Menneskerettigheter

MR - taler og artikler

Departementenes kontaktinformasjon

Kontaktinformasjon

Seksjon for menneskerettigheter og demokrati

Telefon: 22 24 39 99

Adresse:

Postboks 8114 Dep.
0032 Oslo
Besøksadresse:
7. juni plassen 1/
Victoria Terrasse 7