Nyhet , 10.02.2011

- Nå er vi i gang

Mandag møttes sameminister Rigmor Aasrud og sametingspresident Egil Olli på Røros. Møte markerte starten på det politiske arbeidet med forslagene fra Samerettsutvalget om samiske rettsforhold i områdene sør for Finnmark.

- Det er en lang rekke kompliserte spørsmål som skal løses, så dette kommer til å bli en krevende prosess, sa statsråd Aasrud etter møtet.

Samerettsutvalget II har utredet rettigheter til og disponeringen og bruken av land og vann i samiske områder i syv fylker, fra Troms i nord til Hedmark i sør. Forslagene tar for seg en lang rekke temaer og vil kreve en omfattende prosess i forhold til lokale og regionale interesser. Enkelte av utvalgets forslag berører også Finnmark.

- Det er mange ulike interesser som skal involveres, og jeg er nå først og fremst opptatt av å etablere gode samarbeidsforhold med alle berørte parter, fortsatte statsråden.

Forslagene fra Samerettsutvalget II berører mange departementer, og det er nødvendig med god koordinering. Derfor opprettes det nå en embetsmannsgruppe som skal ledes av Fornyingsdepartementet og Justisdepartementet.

Det legges opp til en bred prosess for å informere og innhente synspunkter fra befolkningen i de berørte områdene, særlig via berørte fylkeskommuner og kommuner, Sametinget, samt nærings- og interesseorganisasjoner.

Møtet mellom Aasrud og Olli fant sted i gammen hos Eva Norfjell og Magne Haugom i familiebedriften Rørosrein, som også bød på lunsj med sørsamiske spesialiteter og sledetur med kjørerein.


Bilde: Eva Norfjell og Magne Haugom i familiebedriften Rørosrein, sammen med sametingspresident Egil Olli og sameminister Rigmor Aasrud. Foto: FAD

 


Bilde: Alle samlet rundt bordet til oppstartsmøtet om den videre oppfølging av arbeidet med Samerettsutvalget sør for Finnmark. Foto: FAD 

 


Bilde: Statsråd Aasrud forsyner seg av sørsamiske spesialiteter. Foto: FAD

 


Bilde: Sameminister Rigmor Aasrud og sametingspresident Egil Olli i sleden. Foto: FAD
 

cms04