Internasjonalt samarbeid om landbruk og mat

Landbruks- og matdepartementets virkeområde er nært knyttet opp til en rekke internasjonale prosesser og avtaler. Dette legger rammene for utformingen av mål og virkemidler innenfor de ulike områdene i mat- og landbrukspolitikken; jordbruk, skogbruk, mattrygghet og forskning.

Miljøhensyn er integrert i alle disse politikkområdene, og som en del av internasjonale prosesser og avtaler. Det er en målsetting å arbeide aktivt internasjonalt for å ta vare på nasjonale interesser og samtidig bidra til framgang i de internasjonale prosessene.

FAO-logo

Global Forest Resources Assessment 2010

Hvert femte år publiserer FAO - FNS organisasjon for landbruk og mat- en oversikt over verdens skogressurser, ”Global Forest Resources Assesment, GFRA”. GFRA 2010 ble presentert i FAOs hovedkvarter i Roma 4. oktober under møtet i FAOs skogkomité.

Potetopptaking

Matproduksjon i ”grønne byer”

Hagebruk i byer kan bidra til ferske matvarer, nye arbeidsplasser og muliggjør gjenvinning av avfall. I lavinntektsland kan ”grønne byer” og hagebruk bidra til en ny sosial og økonomisk dimensjon.

Ski-VM 2011 logo

Presenterer menyene til Ski-VM 2011

Presseinvitasjon:

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen presenterer i morgen opplegget for maten som skal serveres publikum under VM på ski i 2011. Det er verdensklasse over norsk tradisjonskost også.

Korn i hånd

Ustabile matvarepriser en trussel

Ustabile matvarepriser er en trussel mot matvaretilgangen, men det er ingen tegn på en global krise konkluderer eksperter fra mer enn 75 av FAOs medlemsland.

Brussel erklært som GMO-fri sone

Brussel har erklært seg som en GMO-fri region. Det kom fram på en konferanse for ”Nettverket for GMO-frie regioner” nettopp i Brussel sist uke.

Pølser

EU-parlamentet vil forby pølsekrig

EU-parlamentet mener det bør innføres forbud mot å selge med tap. Det ble vedtatt i en resolusjon tidligere denne måneden. Dette kan innebære at handelens kampanjer med pølse- og ribbekriger ikke lenger vil være mulig.

Moden kornåker

Fortsatt høye priser internasjonalt på korn

Værforhold, eksportforsinkelser i Ukraina og rykter om russisk importbehov har preget det internasjonale kornmarkedet den siste måneden. Det har vært en bred prisoppgang i markedene for fett- og proteinråvarer til kraftfôr.

Laks

USA åpner for genmodifisert laks

Det amerikanske Mattilsynet (USFDA) legger i dag fram høring om genmodifisert atlantisk oppdrettslaks.

EU-parlamentet vedtok krav om inntekter i landbruket

Europaparlamentet vil innføre en ordning med ombudsmenn for matmarkedet. Det er klart etter at Parlamentet tidligere denne måneden sluttbehandlet en rapport om et mer velfungerende matmarked.

EU-flagget

EU-debatt om kloning

Europaparlamentet er kritisk til måten EU-kommisjonen har håndtert spørsmålet om bruk av kjøtt fra klonede dyr. EU-kommissær John Dalli møtte mange kritiske spørsmål og kommentarer da Europaparlamentet nylig debatterte hvordan EU bør forholde seg til kloning.

Korn

Internasjonale priser på matråvarer øker

Foreløpige tall fra International Monetary Fund (IMF viser en økning i prisen på matråvarer på 12,0 prosent i løpet av de siste 12 månedene. I løpet av de tre siste månedene har prisene økt med 7,8 prosent, og siste måned var økningen på 5,3 prosent.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Verdens matbehov- tøffere utfordringer

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) sier det internasjonale samfunnet står overfor betydelige utfordringer når det skal mette en befolkning som innen 2050 vil passere ni milliarder mennesker.

Hånd og ris

Verdens matmangel til debatt

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og FNs spesialrapportør på retten til mat, Olivier De Schutter, er blant innlederne på konferanse om matsikkerhet og retten til mat i morgen.

Andrea Gavinelli og Olav Ulleren

Andrea Gavinelli på Norgesbesøk

Leder for dyrevelferdsseksjonen i EU-kommisjonen, Andrea Gavinelli, besøker i dag Landbruks- og matdepartementet og Mattilsynet. EU planlegger arbeidet med en ny, generell dyrevelferdslov.

FAO-logo

Nye tall i dag på verdens sultproblem

Oppdaterte tall på hvor mange mennesker i verden som lider av kronisk sult, blir presentert på en pressekonferanse i FAOs hovedkvarter i Roma i dag kl. 13.30. Pressekonferansen sendes direkte på nettet.

Korn i hånd

Ingen matkrise, men markedet må stabiliseres

Markedet for matvarer kommer til å være ustabilt i mange år fremover og det internasjonale samfunnet behøver å utvikle strategier for å håndtere dette, sier Hafez Ghanem undergeneraldirektør for økonomiske og sosiale utviklingsspørsmål i FAO – FNs organisasjon for mat og landbruk.

Storfe

Skrapesjuke og kugalskap - ny bekjempelsesstrategi

EU - kommisjonen har offentliggjort sitt utkast til sitt TSE–vegkart 2. Vegkartet er en strategi for tiltakene mot TSE-sykdommer (blant annet kugalskap og skrapesjuke) fram mot 2015. Strategien er utformet på vitenskapelig basis, og åpner for dialog om riktig og kostnadseffektiv TSE-bekjempelse.

Kokk Ronny Kolvik

Det norske kokkelandslaget anbefaler

Landbruks- og matdepartementet er en av hovedsponsorene til det Norske kokkelandslaget. I dag deler kokkelandslagets Ronny Kolvik sin oppskrift på Bacalao. Han mener klippfisk fra Ålesund er blant verdens beste.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Brekk møter sin svenske kollega

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk møter Sveriges jordbruksminister, Eskild Erlandsson, mandag. Spørsmålet om mulighetene for å åpne for at småskala alkoholprodusenter skal få anledning til å selge sine varer fra produksjonsstedet - uten å svekke vinmonopolordningen – vil stå sentralt i samtalene.

Korn bygg

Lavere tollsatser på korn

Høyere internasjonale priser på korn og kraftfôrråvarer fører til en kraftig reduksjon av tollsatsene. Samtidig som mye regn gjør den norske kornavlingen usikker, rapporteres det om reduserte avlinger i store kornproduserende land som Russland, Kasakhstan og Ukraina.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Internasjonalt samarbeid om landbruk og mat
Gå til egen nettside for Grüne Woche 2010
Svalbard Globale frøhvelv
2008 Potetens år

Nyttige lenker

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo