Pressemelding , 17.06.2009

Ny valgordning til sametingsvalget 2009


Sametinget har fått ny valgordning som gjelder fra årets sametingsvalg i september. Større og færre kretser skal få opp valgdeltagelsen.

– Målsettingen med regelendringene er økt valgdeltakelse, raskere og enklere valgavvikling samt større legitimitet og status for Sametinget, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Ny valgordning innbærer:

  • Større og færre valgkretser, hvor antall valgkretser er redusert fra 13 til 7
  • Raskere valgoppgjør, med offentliggjøring av foreløpige valgresultater på valgnatten
  • I kommuner hvor færre enn 30 er innført i Sametingets valgmanntall, er det kun mulig å forhåndsstemme.

Alle kommuner skal som før legge til rette for forhåndsstemmegivning til sametingvalg. Kommuner med 30 eller flere innførte i Sametingets valgmanntall skal også legge til rette for stemmegivning på selve valgdagen.
- Det blir bedre samsvar mellom antall manntallsførte og antall stemmer bak hver representant. Den nye valgordningen forenkler også avviklingen av sametingsvalg i et flertall av landets kommuner. Vi har lagt avgjørende vekt på Sametingets syn i revisjonen av valgordningen, sier statsråd Andersen.

Arbeids- og inkluderingsdepartemetet sender i dag ut et rundskriv med informasjon om endringene i Sametingets valgordning.

Ny forskrift om valg til Sametinget (lovdata.no) 
Rundskriv om endringer i valgbestemmelsene i sameloven og forskrift om valg til Sametinget

Samiske versjoner av rundskrivet og forskrift om valg til Sametinget vil bli lagt ut på departementets nettsider www.regjeringen.no/aid og på Sametingets nettsider www.samediggi.no.