Nytt om samepolitikken nr 1 2007

18. juni 2007 - årgang 4 - Nyhetsbrev om samepolitikken

 

Nytt nettsted om samepolitikken

– Regjeringen skal legge fram en bred stortingsmelding om prinsippene i samepolitikken til høsten. Før dette ønsker vi oss innspill, avveininger og synspunkter om samepolitiske spørsmål fra flest mulig både i og utenfor de samiske miljøene, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Dette er bakgrunnen for at statsråden på et folkemøte i Karasjok i april lanserte nettportalen www.samepolitikken.no som en kanal for meninger og innspill fra befolkningen.

I tillegg til muligheten for å si sin mening om samepolitikken inneholder nettportalen blant annet informasjon og bakgrunn for dagens samepolitikk, en grovskisse over temaene i stortingsmeldingen og spørsmål og svar om samepolitikken.

– Jeg håper nettportalen vil bli brukt aktivt! sier Bjarne Håkon Hanssen.

____________________________________________________________________________________________

Statssekretærer på reiser i samiske områder

I forbindelse med arbeidet med stortingsmeldingen om samepolitikken har statssekretærer og embetsverk fra ulike departementer foretatt reiser i både Finnmark, Troms, Nordland og Nord-Trøndelag. Målet med reisene har vært å orientere om regjeringens arbeid med samepolitikken, og å få innspill til det videre arbeidet med samepolitikken.

"Turneen" startet i april med en tredagers busstur fra Troms til Finnmark. Statssekretærer og embetsverk fra tolv departementer fikk informasjon og innspill fra ulike samiske miljøer i området. Statsråd Bjarne Håkon Hanssen deltok på deler av opplegget, og var også med på et folkemøte i Karasjok.

I mai reiste statssekretær Berit Oskal Eira og embetsverk fra tre departementer til Snåsa og Trones i Nord-Trøndelag. Her ble fylkeskommunen, kommuner og aktuelle institusjoner i området invitert til et møte. Institusjonene - som dekker et bredt spekter av det samepolitiske arbeidet i Nord-Trøndelag og deler av sørsame-området - orienterte om sine virksomheter og kom med mange gode innspill til arbeidet med samepolitikken.

Sist sto Indre-Troms og Nordre Nordland for tur. På en innholdsrik todagers reise i begynnelsen av juni fikk flere kommuner og samiske institusjoner besøk av statssekretæren og embetsverk fra i alt fem departementer.

Les om reisene på www.samepolitikken.no

Folkemøte - panel. Foto: Kjell H. Sæther
Fra folkemøte i Karasjok. Fra venstre møteleder Trygve Solbakk, sametingsrepresentant Egil Olli, sametingspresident Aili Keskitalo, statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet Randi Løvland og statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

____________________________________________________________________________________________

Norges innlegg til FNs Permanent forum for urfolkssaker

Den sjette sesjonen av FNs Permanente forum for urfolkssaker ble avholdt i New York i perioden 14.-25. mai. Norges FN ambassadør, Johan L. Løvald holdt Norges innlegg til forumet tirsdag 14. mai.

Norge har vært aktivt med på å etablere Permanent forum for urfolkssaker som arrangeres i årlig i New York. Forumet er først og fremst et rådgivende og koordinerende organ for urfolksspørsmål i FN, og består av 16 medlemmer. Åtte av dem er urfolksrepresentanter og åtte er nominert av regjeringer. Ved etableringen av forumet har urfolk fått en institusjon og en møteplass innen FN-systemet for å fremme sine rettigheter.

Forumets første sesjon ble holdt i 2002 hvor Ole Henrik Magga ble valgt til formann. Han ble etterfulgt av Victoria Tauli-Corpuz fra Filippinene som nå er leder for forumet.

Les innlegget her (engelsk)
Om Permanent forum for urfolkssaker

__________________________________________________________________________________________

Ny rapport om Sametingets formelle stilling og budsjettprosedyrer

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og sametingspresident Aili Keskitalo fikk 27. april overlevert en arbeidsgrupperapport om Sametingets formelle stilling og budsjettprosedyrer.

Rapporten er blitt utarbeidet av en arbeidsgruppe bestående av medlemmer fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Justisdepartementet og Sametinget. Arbeidsgruppen ble nedsatt i forståelse mellom arbeids- og inkluderingsministeren og sametingspresidenten.

I rapporten foreslås det at Sametinget gjennom endringer i sameloven gis en formelt mer uavhengig stilling i forhold til regjeringen enn det tilfellet er i dag. Forslaget innebærer i all hovedsak en formalisering av den faktiske situasjonen. Det foreslås videre at det etableres budsjettprosedyrer for fastsetting av de årlige overordnede økonomiske rammene for Sametinget og samiske formål for øvrig.

Arbeidet har tatt sitt utgangspunkt i folkerettslige forpliktelser og ønsket om å styrke de demokratiske prosessene i det samiske samfunnet. Det har videre vært en målsetting å styrke samhandlingen mellom regjeringen og Sametinget og effektivisere regjeringens arbeid med samiske saker. Arbeidsgruppen har hatt medlemmer fra Sametinget, Justis- og politidepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Regjeringen og Sametinget vil konsultere om de tiltak som foreslås i rapporten, og saken vil bli drøftet i stortingsmeldingen om samepolitikken som skal legges fram høsten 2007. Sametinget tar sikte på å behandle saken i plenumsmøtet i september.

Arbeidsgrupperapport om Sametingets formelle stilling og budsjettprosedyrer

__________________________________________________________________________________________

Om Nytt om samepolitikken

Gitt ut av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Same- og minoritetspolitisk avdeling.

Ansvarlig redaktør: Petter Drefvelin

Redaktør: Hanne Lauveng, e-post:

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo