Nytt om samepolitikken nr 2 - 2007

5. oktober 2007 - årgang 4 - Nytt om samepolitikken

 

 

 

Øker innsatsen til samiske formål med 49 millioner kroner

 

Foto: Sametinget Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2008 å øke bevilgningen til særskilte samiske formål med om lag 49 millioner kroner. Samlet innsats i 2008 blir om lag 753 millioner kroner. Sametingets budsjett øker med 36 millioner kroner.

– Det er viktig for regjeringen at samisk språk, kultur, nærings- og samfunnsliv har en sikker framtid i Norge. I dette budsjettforslaget har Regjeringen sørget for en betydelig vekst i bevilgninger til samiske formål. Av de tiltak som er blitt prioritert er jeg særlig godt fornøyd med forslaget om å etablere et verdiskapningsprogram for næringskombinasjoner i samiske strøk. Med denne satsingen håper Regjeringen å bidra til innovasjon og nyskapning innen ulike samiske næringer, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.  

 Bevilgninger til Sametinget gis over flere departementers budsjett. Sametinget vil ifølge budsjettforslaget forvalte om lag 311 millioner kroner til samiske formål i 2008.

Over Arbeids- og inkluderingsdepartementets budsjett foreslås bevilgningen til Sametinget økt med 27,3 millioner kroner i 2008, til 191,4 millioner kroner. Bevilgningsforslaget inkluderer 8,4 millioner kroner til inventar og utstyr i de deler av det nye vitenskapsbygget i Kautokeino som Sametinget skal benytte. Videre skal 5 millioner kroner av økningen dekke Snåsa kommune og Nord-Trøndelag fylkeskommunes merutgifter i forbindelse med at forvaltningsområdet for samisk språk utvides til også å omfatte Snåsa kommune i 2008. Innlemmelsen av Snåsa kommune er et viktig tiltak for å styrke sørsamisk språk, sørsamisk får en status i lovverket på linje med lulesamisk og nordsamisk.

Regjeringen følger opp Soria Moria-erklæringen, og foreslår å bevilge 6,5 millioner kroner i 2008 for å etablere et verdiskapingsprogram for næringskombinasjoner i samiske strøk. Regjeringen foreslår å bevilge midlene til Sametinget, som vil få ansvaret for å administrere verdiskapningsprogrammet. Målsetningen med verdiskapningsprogrammet er å støtte tiltak som bidrar til utvikling av samisk næringsliv. Verdiskapningsprogrammet bør også omfatte en utvikling av samisk tradisjonelt håndverk (duodji) som næring.

Kultur- og kirkedepartementets budsjett til samiske kulturformål foreslås økt med 6,1 millioner kroner i 2008, til 53,5 millioner kroner. Bevilgningsforslaget omfatter driftsmidler til Øst-samisk museum i Neiden, som Sametinget har forvaltningsansvar for. Forslaget omfatter også midler til innkjøp av kunst ved Nordvestsamisk museumssiida (De Samiske Samlinger). Bevilgningen til samiske kulturformål er dermed økt med 21,4 millioner kroner over tre år.

I tillegg er det over kultur- og kirkedepartementets eget budsjett foreslått bevilget midler til to samiske kulturbygg. Til byggingen av nytt Østsamisk museum i Neiden foreslås det bevilget 9,7 millioner kroner. Dette byggeprosjektet ble igangsatt i 2007 og skal etter planen stå ferdig i 2008. Videre har regjeringen foreslått en bevilgning på 3 millioner kroner til prosjektering av utvidelse og ombygging av Àja Samisk Senter i Kåfjord.

De samiske avisene som mottar pressestøtte over Kultur- og kirkedepartementets budsjett, er fådagersaviser. Økt utgivelseshyppighet vil bidra til å styrke avisenes funksjon som informasjonskilder og debattfora i det samiske samfunnet. Regjeringen foreslår derfor at bevilgningen til tilskudd til samiske aviser over Kultur- og kirkedepartementets budsjett økes med 5 millioner kroner i 2008.

Regjeringen vil styrke Sametingets arbeid med samiske kulturminner og kulturmiljøer. Det foreslås derfor å øke bevilgningen til tilskudd til samisk kulturminnevernarbeid over Miljøverndepartementets budsjett med 1 million kroner i 2008, til 3 millioner kroner.

Regjeringen ønsker å styrke arbeidet med ivaretakelsen av tradisjonell samisk kunnskap i Norge og foreslår en bevilgning på 1,3 millioner kroner til formålet i 2008. Det er også foreslått økte bevilgninger til Gáldu – Kompetansesenteret for urfolks rettigheter og Internasjonalt fag- og formidlingssenter for reindrift.     

Oversikt over bevilgninger til samiske formål (1000 kr):

 

 

Bevilgning 2008

Utenriksdepartementet

 

1)

Kunnskapsdepartementet

 

249 526

Justis- og politidepartementet

 

2)

Kultur- og kirkedepartementet

 

86 480

Kommunal- og regionaldepartementet

 

2 100

Arbeids- og inkluderingsdepartementet

 

210 100

Helse- og omsorgsdepartementet

 

40 500

Landbruks- og matdepartementet

 

156 100

Fornyings- og administrasjonsdepartementet

 

 

Miljøverndepartementet

 

3 000

Samlet bevilgning

 

747 806

Samefolkets fond

 

4 700

Sum

 

752 506

1 Beløpet til samiske formål fordeles senere. 

2 Samlet bevilgning til samiske formål fordeles senere.

 Bevilgninger til samiske formål i 2008

________________________________________________________________________________

 

Verdiskapningsprogram for næringskombinasjoner i samiske strøk


Foto: Harry JohansenRegjeringen følger opp Soria Moria-erklæringen og foreslår at det fra 2008 etableres et verdiskapningsprogram for næringskombinasjoner i samiske strøk.

Kostnadene knyttet til etableringen av programmet er beregnet til 6,5 millioner kroner. Regjeringen foreslår at disse midlene bevilges Sametinget, som vil få ansvaret for å administrere verdiskapningsprogrammet.

- Regjeringen vil i dialog med Sametinget nå i høst arbeide med å få på plass den praktiske gjennomføringen av programmet. Målsetningen med verdiskapningsprogrammet vil bl.a. kunne være å støtte tiltak som bidrar til innovasjon og utvikling innen innlandsfiske, laksefiske, fjordfiske og reindriftsturisme. Verdiskapningsprogrammet bør også omfatte en utvikling av duodji som næring, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

___________________________________________________________________________________

Satsing på tradisjonell samisk kunnskap

 

Foto: Harry JohansenÅ bevare og dokumentere tradisjonell kunnskap er svært viktig for bevaring og utvikling av samisk kultur. Derfor foreslår regjeringen å sette av 1,3 millioner kroner til dette arbeidet i 2008.
 
Samisk tradisjonskunnskap er en viktig kompetanse, og et supplement til tradisjonell akademisk forskning. Det er en grunnleg­gende kunnskap med tanke på framtidig utvikling og innovasjon. Slik kunnskap kan være avgjørende forutsetninger for å kunne ta vare på og utvikle språket, kulturen og næringstilpassingene. Det må legges til rette for økt bruk av samisk som originalspråk i forskningen om samiske forhold, særlig der forskningen dreier seg om tradisjonell kunnskap, og når forskningsresul­tatene skal formidles til samiske brukere og miljøer.
 
For å styrke arbeidet med å ta vare på tradisjonell samisk kunnskap i Norge foreslår regjeringen derfor at det fra 2008 opprettes en ny tilskuddspost - kap. 681 post 74 - Tilskudd til samiske formål,  Dokumentasjon, formidling mv. Hovedformålet med tilskuddsposten vil være å støtte tiltak som har til formål å innhente, systematisere og formidle samers tradisjonelle kunnskaper.

___________________________________________________________________________________

Økte tilskudd til samiske aviser

 

Regjeringen foreslår å øke tilskuddene til de samiske avisene med 5 millioner kroner, for å bidra til etablering av samisk dagsavis.

De samiske avisene spiller en uvurderlig rolle for demokratisk debatt og språkutvikling i det samiske samfunnet. Regjeringen legger til grunn at en dagsavis vil kunne ha en helt annen funksjon som informasjonskilde og debattforum enn dagens fådagersaviser.

Regjeringen er derfor innstilt på å legge til rette for økt utgivelseshyppighet i de samiske avisene og foreslår å øke tilskuddet til samiske aviser med 5 millioner kroner.
Departementet vil i denne sammenheng foreta en ny vurdering av regelverket for pressestøtten til de samiske avisene. Spørsmålet vil bli nærmere omtalt i den kommende stortingsmeldingen om samepolitikk.

___________________________________________________________________________________

Mer til samiske kulturformål


Regjeringen vil bedre Sametingets mulighet til å drive en aktiv kulturpolitikk. I Kultur- og kirkedepartementets budsjett for 2008 er det derfor foreslått en økning på 6,1 millioner kroner til 53,5 millioner kroner til samiske kulturformål. Bevilgningen til samiske kulturformål er dermed økt med 21,4 millioner kroner over tre år.

Bevilgningen til samiske kulturformål blir disponert av Sametinget. Forslaget for 2008 omfatter driftsmidler til Østsamisk museum i Neiden, som Sametinget har forvaltningsansvaret for. Forslaget omfatter også midler til innkjøp av kunst ved Nordvestsamisk museumssiida (De Samiske Samlinger).

Det er også foreslått bevilget midler til to samiske kulturbygg over Kultur- og kirkedepartementets budsjett for 2008. Regjeringen har avsatt 9,7 millioner kroner til bygging av nytt Østsamisk museum i Neiden. Dette byggeprosjektet ble igangsatt i 2007 og skal etter planen stå ferdig i 2008. Videre har regjeringen foreslått en bevilgning på 3 millioner kroner til prosjektering av utvidelse og ombygging av Ája Samisk Senter i Kåfjord.

Bevilgningen til samiske aviser er foreslått økt med 5 millioner kroner.

__________________________________________________________________________________

Urfolkserklæringen vedtatt av FNs generalforsamling

 

Foto: Kenneth Hætta– Dette er en svært gledelig dag for samene og andre urfolk over hele verden, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

– I dag, den 13. september, ble FN-erklæringen om urfolksrettigheter vedtatt i FNs generalforsamling. Erklæringen er ikke et folkerettslig bindende dokument, men vil legge viktige føringer i det videre arbeidet for å fastslå hvilke rettigheter urfolk har. Erklæringen vil nok bli særlig viktig for fattige urfolk i land i Sør som er blant de mest marginaliserte grupper i samfunnet, sier statsråden.

Erklæringen har bestemmelser både når det gjelder grunnleggende behov som mat, helse og utdanning, i tillegg til bestemmelser om bruk av tradisjonelle ressurser og landområder. 

– For Norges del er urfolkserklæringen i tråd med regjeringens politikk overfor samene, presiserer sameminister Bjarne Håkon Hanssen.

Bakgrunn
Erklæringen er utarbeidet i en prosess med tett samarbeid mellom stater og ulike urfolksgrupper. Norske myndigheter har deltatt aktivt i arbeidet med urfolkserklæringen siden dette startet i 1984. Regjeringens mål har vært en erklæring som kan bidra til et styrket rettslig vern for verdens urfolk. I arbeidet har regjeringen hatt et nært samarbeid med Sametinget som hele tiden har vært representert i den norske delegasjonen til forhandlingene i FN om urfolkserklæringen.

FNs menneskerettighetsråd sluttet seg i juni 2006 til utkastet til urfolkserklæringen fremmet fra en arbeidsgruppe etablert av Menneskerettighetskommisjonen. Under den påfølgende behandlingen i generalforsamlingens 3. komité i november 2006 ble det vedtatt at man skulle forsøke å vedta en erklæring innen utgangen av september 2007.

_____________________________________________________________________________________________

Får midler til å utrede de praktiske konsekvensene av urfolks rett til selvbestemmelse

 

Kompetansesenteret for urfolks rettigheter – Gáldu – har fått tildelt midler til å utrede de praktiske konsekvensene av urfolks rett til selvbestemmelse. – Dette er et svært spennende og nyttig prosjekt, sier statssekretær Berit Oskal Eira.

– Også på bakgrunn av at FNs generalforsamling vedtok FN-erklæringen om urfolks rettigheter 13. september, er dette prosjektet viktig. Urfolkserklæringen legger viktige føringer i arbeidet for å fastslå hvilke rettigheter urfolk har, sier Berit Oskal Eira.

Kompetansesenteret har også søkt midler til oversettelse av ILOs guide til ILO-konvensjon 169 om stammefolk i selvstendige saker, til norsk og samisk. Departementet har tildelt 173 000 kroner totalt til disse prosjektene.

_____________________________________________________________________________________________

 100 000 kroner til utvikling av samisk lovspråk

 

Foto: Kenneth Hætta- Samisk er et språk med stor ordrikdom, men når det gjelder juridisk terminologi på samisk er det nødvendig med en nyutvikling, sier statssekretær Berit Oskal Eira.

Utviklingen av samisk juridisk terminologi vil styrke bruken av samisk språk i rettsvesenet og i offentlig forvaltning. Dette er bakgrunnen for at regjeringen ønsker å støtte Tana kommunes prosjekt Samisk lovspråk videre, sier statssekretæren.

Prosjektet Samisk lovspråk ble startet opp i 2006, støttet av Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Sametinget, og liste over ferdigstilte termer vil foreligge denne høsten. I prosjektets fase 2 vil dette arbeidet videreføres, og Tana kommune har som mål å utarbeide en komplett norsk-samisk ordliste med juridiske termer med utgangspunkt i tvisteloven. Tvisteloven har vært utgangspunkt for arbeidet fordi dette er en sentral lov som inneholder mange juridiske termer som er i daglig bruk.

Prosjektgruppen har solid kompetanse, som deltakere fra Universitetet i Tromsø, Sametinget, og Samisk nærings- og utviklingssenter, i tillegg til erfarne oversettere og juridiske fagpersoner.

- Tana kommunes prosjekt passer godt inn i regjeringens mål om aktivt og utvidet bruk av samisk språk, sier Berit Oskal Eira.

_____________________________________________________________________________________________

Det samiske veiviserprosjektet – en suksess

 

- Jeg har hele tiden hatt et godt inntrykk av det samiske veiviserprosjektet. At evalueringen av prosjektet nå slår fast at dette er et vellykket konsept egnet for permanent drift, er derfor ikke uventet, men svært gledelig, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Berit Oskal Eira.

Foto: Infonuorra
Samiske veivisere 2007/2008: Brita Iren Thomasson, Berit Kristine Andersen Guvsám  og May-Synnøve Trosten.

De samiske veiviserne ble etablert som et prosjekt av departementet i 2004. Årlig har tre samiske ungdommer fått opplæring ved Samisk Høyskole og deretter reist rundt på skoler for å spre kunnskap om samisk kultur, historie og levemåte. De har også på den måten kunnet snakke med jevnaldrende om hvordan det er å være ung og samisk i dag. Regjeringen er innstilt på at tiltaket skal kunne fortsette i regi av Samisk Høyskole.

Statskonsult har nå på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet evaluert prosjektet. Evalueringen tegner et meget positivt bilde av virksomheten, og viser at besøkene av veiviserne har vært svært lærerike, både for lærere og elever. Lærerne mener veiviser konseptet fungerer godt til å fjerne fordommer og vrangforestillinger om samisk kultur. Nær sagt samtlige elever mener de har hatt utbytte av besøkene i form av økt kunnskap.

Nordisk utvidelse

Statskonsult peker på at kanskje Sverige og Finland med fordel kunne slutte seg til veiviseropplegget. Videre sier Statskonsult at opplegg og arbeidsmåten for veiviserprosjektet har overføringsverdi til andre sammenhenger hvor man ønsker å spre kunnskap og påvirke holdninger. Departementet har derfor bevilget 150 000 kroner til et forprosjekt som skal vurdere en nordisk utvidelse.

– I løpet av høsten vil vi ta saken opp med våre nordiske departementskolleger, sier statssekretær Berit Oskal Eira.

Statskonsults evaluering (PDF)

_____________________________________________________________________________________________

Om Nytt om samepolitikken

Gitt ut av Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Same- og minoritetspolitisk avdeling.

Ansvarlig redaktør: Petter Drefvelin

Redaktør: Hanne Lauveng, e-post:

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo