Økologisk matproduksjon

Regjeringen har som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk. Videre sier Regjeringserklæringen at Norge henger etter andre land når det gjelder tilgjengelighet til økologiske varer overfor forbrukerne, og at regjeringen vil styrke dette området. Regjeringen ønsker at det offentlige går foran som ansvarlig forbruker og etterspørre miljøvennlige varer og varer som er tilvirket med høye etiske og sosiale standarder.    

Grønsaker

Nedgang i salget av økologisk mat

Etter flere år med økning i det økologiske markedet, målt i verdi, har 1. halvår 2010 gitt en nedgang både i verdi og volum. Produksjonen av økologisk melk øker, mens produsentene av økologisk kjøtt og egg i større grad har tilpasset produksjonen til salget i 2009.

Økologiske grønnsaker

Foregangsfylke for økologisk grønnsakproduksjon

Flere fylker setter nå inn en ekstra innsats for å øke det økologiske grønnsaksarealet. Vestfold, Buskerud, Telemark og Østfold har som mål å produsere økologiske kvalitetsgrønnsaker på 15 prosent av grønnsakarealet i fylkene innen 2015.

Eple på gren

Øyafestivalen får eget økoeple

Øyafestivalen har gjort så mye for den økologiske maten at den nå hedres med en egen eplsesort oppkalt etter festivalen: Øya-eplet. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk mener Øyas engasjement for miljø og økologisk mat er som den beste musikk i hans ører.

Lanbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Et økologisk utstillingsvindu

- Økologisk drift er krevende og erfaringene viser at det er de beste fagfolka, de beste agronomene som får det til. Kongsgården kan være et utstillingsvindu for landbruket som viser en urban befolkning matproduksjon i praksis, sier lanbruks- og matminister Lars Peder Brekk. Han åpnet i dag Nasjonal økokonferanse 2010.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Nasjonal økokonferanse 2010

Den store nasjonale økokonferansen er i gang. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk sier at målet er å ta del i andres erfaringer som inspirasjonsgrunnlag til økt innsats for økologisk matproduksjon og forbruk i Norge.

Ku på beite i kløvereng

Den nasjonale økokonferansen er i gang

Den nasjonale økologiske konferansen fikk en pang-åpning på Norsk Folkemuseum i Oslo i går. Tusenvis av mennesker var møtt fram i strålende høstvær. Den økologiske dagen på Folkemuseet ble arrangert i tilknytning til den store nasjonale konferansen som starter tirsdag 7. september.

Frittgående høner i gresset

Økodager i september

Søndag 5. september braker det løs på Bygdøy i Oslo – flere arrangementer står på programmet for å inspirere alle som kan bidra til økt innsats for økologisk matproduksjon og forbruk i Norge.

iPOPY logo

Konferanse - økologisk skolemat til barn og unge

Bioforsk inviterer til konferanse om økologisk mat til barn og unge. 2. september presenteres resultater fra det internasjonale forskningsprosjektet iPOPY, som har studert skolematordninger og servering av økologisk mat til barn og unge i Italia, Finland, Danmark, Norge og Tyskland.

Ku på beite i kløvereng

Nasjonal økokonferanse 2010

Landbruks- og matdepartementet og Statens landbruksforvaltning arrangerer Nasjonal økokonferanse 2010, 7. og 8. september. - Et viktig mål for konferansen er å ta del i andres erfaringer som inspirasjonsgrunnlag til økt innsats for økologisk matproduksjon og forbruk i Norge, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Kalkuner fra Økodrift Homlagarden AS

Kalkunprodusent vart årets økoleverandør

Kalkunprodusenten Økodrift Homlagarden AS frå Hardanger er kåra til Årets leverandør av økologiske produkt 2010. Kåringa vart presentert på Den Norske Matfestival i Ålesund.

Brød

Økologisk dyrking og baking på kurs

Alternative kornsorter, økologiske dyrkingsmetoder og kornets bake- og ernæringskvalitet står på dagsorden når det samles til kurs på Hadeland 6. og 7. august.

Aks av byggkorn

Mer økologisk korn

Etter en vellykket innsats med å motivere bønder til å legge om til økologisk produksjon i 2009, ble kornkampanjen forlenget til utgangen av 2010. Som en del av dette er drøyt 400 000 kroner nå blitt fordelt til 11 prosjekter i Trøndelag og på Østlandet.

Melk i glass. Foto: Melk.no

Økologisk mat til ungdommen

Bioforsk inviterer til konferanse om økologisk mat til ungdommen 2. september. Her presenteres resultater av et fireårig forskningsprosjekt om økologisk mat til barn og unge i flere europeiske land. Påmeldingsfristen er 20. august.

Økologisk korn. Foto: Jan Tore Foss.

Tilskudd til økologiske utviklingsprosjekter

Det nærmer seg ny søknadsrunde for prosjekter som vil gjennomføre utviklingstiltak som øker produksjon og forbruk av økologisk mat. Frist for søknad om tilskudd til økologiske utviklingsprosjekter er 1. september.

Eple på gren

Nye økologiske eplesorter i medvind

Norge er i verdenstoppen innen utvikling av robuste økologiske eplesorter, og de nye sortene faller i smak hos både voksne og barn. Gjennom forskningsprosjektet ”Økologiske epler for Norge” har man funnet frem til 5-8 nye økologiske eplesorter som både er resistente mot skurv og tilfredsstiller forbrukernes smakskrav.

Melk i glass

Økomat - så klart!

Fylkesmannen i Nordland har vedtatt målsettinger og strategier for sitt arbeid med økologisk landbruk i den strategiske planen Økomat - så klart. Produksjon av økologisk melk er en av hovedsatsingene.

Økologisk EU-logo

Ny økologisk EU-logo

Ny økologisk EU-logo blir obligatorisk å bruke etter 1. juli 2010 på alle ferdigpakkede produkter som er produsert i EU. I Norge blir det imidlertid først obligatorisk med bruk av EU-logo når det nye økologiregelverket er på plass.

Økologisk: Bondens marked

Økologisk: Første økologiske Bondens marked

Økologisk: Lørdag 5. juni arrangeres tidenes første økologiske Bondens marked på Karl Johan i Oslo. 18 produsenter byr på kortreiste økoprodukter direkte fra bonden, mens Kolonihagen økologisk café står for serveringen.

Økologisk: Melkeglass

Økologisk: Foregangsregion for økomelk

Økologisk: Nord- og Sør-Trøndelag er utpekt som foregangregion på produksjon av økologisk melk. Utviklingstiltak og kompetanseoppbygging står sentralt i prosjektet ”ØkoMelk i Trøndelag".

Økologisk: Bringebær

Økologisk: 50 prosjekter igang

Økologisk: 50 prosjekter har til sammen fått tildelt ca 26 millioner kroner til økologiske utviklingsprosjekter i 2010. Det er stor bredde i prosjektene, som representerer hele verdikjeden fra produksjon til omsetning og forbruk.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Økoløft i mommuner

Nyttige lenker

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo