Økonomiavdelingen (ØA)

Økonomiavdelingen ledes av ekspedisjonssjef Knut Moum. Avdelingsdirektør Arent Skjæveland er avdelingens nestleder. Avdelingen er inndelt i 5 seksjoner og et sekretariat.
 
Avdelingen overvåker og analyserer den økonomiske utviklingen i Norge og utlandet, og har ansvaret for samordningen av den økonomiske politikken, herunder finanspolitikken, kommuneøkonomien og pengepolitikken. Koordineringen av arbeidet med nasjonalbudsjettet skjer i Økonomiavdelingen. Avdelingen utarbeider analyser av blant annet sysselsettingspolitikk og arbeidstilbud, offentlige finanser, pensjonspolitiske spørsmål og miljøforhold. Avdelingen er også ansvarlig for departementets langsiktige analyser og framskrivinger. I tillegg har Økonomiavdelingen ansvar for opptak og forvaltning av statens egne lån.
 
 

Seksjon for gjeldsforvaltning og klimakvotehandel (SGK)

Seksjonsleder: Avdelingsdirektør Sigurd Klakeg

Oppgaver:
Opptak og betjening av statens lån utenlands og innenlands, samt statsgarantier for låneopptak og statens likviditetsforvaltning i makro. Internadministrasjon, herunder avdelingsbudsjettet og personalsaker.

Seksjon for realøkonomi og pengepolitikk (SRP)

Seksjonsleder: Avdelingsdirektør Yngvar Tveit

Oppgaver:
Analyse og vurdering av stabiliseringspolitikken, konjunkturutviklingen og landets konkurranseevne, herunder lønns- og prisutviklingen. Koordinering av arbeidet med nasjonalbudsjettet. Vurdering av utviklingen i arbeidsmarkedet, og analyse av arbeidsmarkedspolitikken. Inntektspolitiske spørsmål, herunder inntektsoppgjør der staten er part. Vedlikehold og videreutvikling av avdelingens modell- og analyseapparat, herunder avdelingens bruk av EDB-tekniske hjelpemidler. Beregninger i tilknytning til utarbeidelsen av nasjonalbudsjettene og avdelingens løpende virksomhet.

Seksjon for arbeid og pensjon (SAP)

Seksjonsleder: Avdelingsdirektør Sigrid Russwurm

Oppgaver:
Seksjonen vurderer utformingen av sysselsettingspolitikken, herunder regelverk og ordninger som påvirker arbeidsmarkedets virkemåte, samt utviklingen i arbeidstilbudet og arbeidsmarkedets funksjonsmåte. Seksjonen har ansvar for analyser av pensjonspolitiske spørsmål og koordinerer departementets arbeid med oppfølging av pensjonsreformen. Videre arbeider seksjonen med problemstillinger knyttet til modernisering og effektivisering av offentlig sektor

Seksjon for internasjonal økonomi (SIØ)

Seksjonsleder: Avdelingsdirektør Halvor Hvideberg

Oppgaver:
Internasjonal konjunkturovervåkning og internasjonalt økonomisk samarbeid, arbeid i forhold til EØS, EFTA, EU, OECD, IMF, IBRD, EBRD, WTO, Øst-Europaspørsmål og nordiske saker, herunder Den nordiske investeringsbanken. Seksjonen har et særlig ansvar for å koordinere departementets arbeid med EØS- og EU-saker.

Seksjon for offentlige finanser og makroøkonomisk analyse (SOA)

Seksjonsleder: Avdelingsdirektør Per Mathis Kongsrud

Oppgaver:
Analyser av offentlige finanser, herunder finanspolitiske indikatorer og beregninger av statsbudsjettets inntektsside. Arbeid med kommuneøkonomi og det generelle økonomiske opplegget overfor kommunesektoren. Analyse av den økonomiske politikken. Utredninger og analyser av langsiktig og sektorovergripende karakter for å vurdere virkninger av politikken på prioriterte områder. Analysene omfatter blant annet langsiktige økonomiske utviklingstrekk, miljøutviklingen og befolkningsutviklingen, samt virkninger av regelendringer og tiltak på ulike områder. Metodespørsmål knyttet til økonomisk planlegging. Vedlikehold og videreutvikling av avdelingens modell- og analyseapparat.

Sekretariatet for bærekraftig utvikling

Sekretariatsleder: Avdelingsdirektør Inge Skeie

Oppgaver:
Finansdepartementet har ansvaret for å samordne regjeringens arbeid med bærekraftig utvikling. Sekretariatet bidrar med analyser og koordinerer departementets arbeid på dette området. Sekretariatet arbeider med oppfølgingen av den nasjonale strategien for bærekraftig utvikling som ble presentert i Nasjonalbudsjettet 2008 og med analyser av klimapolitikk.

Kontaktinformasjon

Økonomiavdelingen

Telefon: 22 24 45 03
Faks: 22 24 95 09

Adresse:

Finansdepartementet
Økonomiavdelingen
Postboks 8008 Dep
0030 Oslo

Finansdepartementet

Kontaktinformasjon

Økonomiavdelingen

Telefon: 22 24 45 03
Faks: 22 24 95 09

Adresse:

Finansdepartementet
Økonomiavdelingen
Postboks 8008 Dep
0030 Oslo