Økonomisk kriminalitet

Regjeringen vil intensivere innsatsen mot økonomisk kriminalitet og styrke det etterforsknings- og forvatningsmessige arbeidet for å avdekke svart økonomi, deriblant hvitvasking.

Skygge av en mann med dokumenter

For å lykkes i kampen mot økonomisk kriminalitet er det nødvendig med et bredt tverrgående samarbeid nasjonalt og internasjonalt.

 

På denne siden finner du dokumenter og nyheter fra departementene som omhandler økonomisk kriminalitet. Du kan utforske temaet nærmere i menyen til høyre.

Viktige dokumenter om økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminalitet

Den økonomiske kriminaliteten utgjør et stigende og alvorlig samfunnsproblem. Finansdepartementet prioriterer arbeidet mot økonomisk kriminalitet og har iverksatt en rekke tiltak mot dette.


Nyheter fra departementene om økonomisk kriminalitet:

Nye tiltak mot piratvarer

I DN 6. november 2009 tar toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til orde for sterkere tiltak for å bekjempe handel med piratvarer, skriver statssekretær Astri Aas-Hansen i et innlegg.

Trond Eirik Schea. Foto: Økokrim

Ny sjef for Økokrim

Trond Eirik Schea er i statsråd utnevnt som førstestatsadvokat og sjef for Økokrim.

Fremgang for innsats mot økonomisk kriminalitet og for et tryggere samfunn

Financial Action Task Force (FATF) mener at Norge har gjort store fremskritt på området for regulering av tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering.

Kampen mot skatteparadisene føres videre

30 land har i dag hatt møte vedrørende OECDs arbeid rettet mot skatteparadiser og banksekretesse. - Det er meget positivt at alle de skatteparadisene som OECD har henvendt seg til, nå har avgitt erklæringer om å ville samarbeide om større åpenhet om bankkonti og selskapsforhold, sier statssekretær Geir Axelsen, som deltok på møtet.

Skatteparadisene må bekjempes, ikke hylles

Finanskrisen har blottlagt hvor sårbare hele samfunn blir i et marked uten tilstrekkelig styring og kontroll. I kjølvannet av krisen er det oppstått ny debatt internasjonalt om behovet for politisk styring av markedskreftene, og innsyn i økonomiske maktforhold som eierinteresser og transaksjoner. Derfor har arbeidet med å få innsyn i såkalte skatteparadiser blitt intensivert, skriver Finansminister Kristin Halvorsen i et innlegg.

Illustrasjonsbilde. Skatteunndragelse

Kan vi avskaffe skatteparadisene?

Innlegg av avdelingsdirektør Per Olav Gjesti på Nordisk Ministerråds presseseminar.

Finansminister Kristin Halvorsen

Åpningsinnlegg om det nordiske skatteparadisprosjektet

- Enten det er med vilje eller ikke, er det ingen tvil om at skatteparadisene spiller en nøkkelrolle som tilretteleggere for internasjonal skatteunndragelse, sa finansminister Kristin Halvorsen.

British Virgin Islands

Informasjonsavtale med British Virgin Islands

De nordiske landene undertegnet 18. mai nok en informasjonsutvekslingsavtale, den femte avtalen på et halvt år. Denne gangen med British Virgin Islands. Avtalen ble undertegnet i København.

Ny rapport om korrupsjonsbekjempelse

Europarådets organ for oppfølging av medlemsstatenes gjennomføring av Europarådskonvensjonene mot korrupsjon (Greco) har vedtatt rapport for 3. evalueringsrunde over Norges gjennomføring av konvensjonen.

Illustrasjonsbilde: Informasjonsavtale med Bermuda

Informasjonsavtale med Bermuda

- Dette er nok et stort skritt i arbeidet med å stanse norske skattytere som prøver å skjule kapitalplasseringer og inntekter for norske skattemyndigheter, sier finansminister Kristin Halvorsen.

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Finansdepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Finansdepartementet
Postboks 8008 Dep
0030 Oslo

Besøksadresse:
Akersgata 40
Oslo

Justis- og politidepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo

Kontaktinformasjon

Finansdepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Finansdepartementet
Postboks 8008 Dep
0030 Oslo

Besøksadresse:
Akersgata 40
Oslo

Justis- og politidepartementet

Telefon: 22 24 90 90

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo