Planter

Fagområdet planter og planteproduksjon omfatter foredling, såfrø, plantehelse, plantevernmidler, gjødsel og økologisk produksjon

  • Ved foredling skapes sorter med gode egenskaper som bl.a. gjør plantene friske og vinterherdige.
  • Såfrøene som omsettes skal komme fra godkjente sorter, være spiredyktige og ikke være forurenset av andre frø.
  • Sterk plantehelse reduserer faren for tap og avlingssvikt. Spesielt er det viktig å hindre import, etablering og spredning av nye skadegjørere.
  • Plantevernmidler omfatter både kjemiske stoffer og biologiske metoder (eks. nytteinsekter) for å bekjempe skadegjørere, som for eksempel innsekter og ugras, eller for å regulere veksten. En overordnet målsetting er både å redusere bruken av plantevernmidler og risikoen ved bruk av plantevernmidler i Norge.
  • Gjødsel omfatter både mineralgjødsel og organisk gjødsel. Det er viktig at gjødsla er miljøvennlig og trygg i bruk.
     
  • Handlingsplan for redusert risiko ved bruk av plantevernmidler (2010 - 2014)

Prop. 1 S (2009–2010):

Pærebrann

Overvåkning og bekjempelse av pærebrann

På grunn av funn av pærebrann i fem nye kommuner, er sonene for overvåkning og bekjempelse av denne plantesykdommen utvidet. Dette innebærer at kommunene Askvoll, Os, Sokndal, Vindafjord og Strand vil inngå i ny bekjempelsessone, og at kommunene Naustdal, Førde, Gaular og Fjaler vil inngå i ny observasjonssone.

Gammel skog

Mye gammel skog i Trøndelag

Nesten seks av ti dekar skogsareal i Trøndelag er definert som gammel skog, viser nye tall fra Norsk institutt for skog og landskap som ble presentert i forrige uke. Det er like mye gammel skog i Trøndelag i dag som for 10 år siden.

Gress spire

Overraskende mye vann til plenen

Vannforbruket på plener og kortklippet gress kan være så mye som 8-9 millimeter i døgnet. Forskerne er overrasket over forbruket, som er betydelig høyere enn hva man tidligere har trodd.

To kjempeedelgraner er Norges høyeste trær.

Har funnet Norges høyeste trær

Norge har fått to tre-rekorder! Landets to høyeste trær er funnet i Sogn, to graner på henholdsvis 47,2 og 47 meter. Trærne ble målt i et plantefelt anlagt i 1942 i Øygardslia i Kaupanger.

Gulrot

Tilbake til røttene

Hva kan vi om mat? Hvilke endringer har skjedd i vårt forhold til mat og husholdning i løpet av de siste generasjoner? Og hva betyr nyttehagen for skole og hjem i dag? Dette er noen av spørsmålene som tas opp på seminaret Tilbake til røttene – om kunnskap og rotfrukter i norsk mattradisjon – på Bøndernes Hus i Løten, 23. september.

Plommer på gren

Vil plukke fleire plommer

Midtvegs i sesongen ligg det an til eit normalår med vel tusen tonn norske plommer. Det forventar næringa minst kan doblast. Svak økonomi i dyrking av eple og pære gjer at mange no satsar mye på plommer i alle fruktdyrkingsområda i Norge.

Tobakksplante

GMO mye mer enn GM-mat

Torsdag 23. september blir det anledning til å diskutere bruk av genmodifiserte planter på bred basis. Da inviterer Bioforsk til seminaret "GMO mye mer enn GM-mat" i Plantevernbygningen på Ås.

Eple på gren

Øyafestivalen får eget økoeple

Øyafestivalen har gjort så mye for den økologiske maten at den nå hedres med en egen eplsesort oppkalt etter festivalen: Øya-eplet. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk mener Øyas engasjement for miljø og økologisk mat er som den beste musikk i hans ører.

Kløver og timotei

Klimatilpasser nye sorter i nord

Nye og klimatilpassede sorter av gras og kløver blir viktig for et fortsatt landbruk i nord. Ved Bioforsk Nord er arbeidet med å utvikle nye sorter i gang, og prosjektet blir et av temaene når 130 forskere og andre aktører fra hele Nordkalotten samles for å diskutere nordlig landbruk og klima.

Furu

Kan ikke utrydde furuvednematoden

I en ny risikovurdering av furuvednematoden konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med at dagens beredskapsplan ikke kan utrydde skadegjøreren.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Norsk Gartnerforbund 100 år

Norsk Gartnerforbund markerte sitt 100-års jubileum i helgen. - Gartnerinæringa har gjennomgått store endringer gjennom tidene. Dette mener jeg reflekterer næringas store evne til å tilpasse seg endrede rammebetingelser, og møte utfordringer ved stadig å fornye seg, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i sin tale.

Hveteåker

Tiltakspakke i hveteåkeren

Integrerte tiltak med vekstskifte, bekjempelse etter varsel om planteskadegjørere og sjukdomssterke sorter skal prøves ut i hveteåkeren. Sterkere sjukdomspress øker faren for redusert avling og kvalitet, og det er stor interesse for om en "integrert tiltakspakke" kan løse noen av utfordringene.

Rapsåker.

Genmodifisert raps funnet i det fri

Forskere har funnet viltvoksende genmodifisert raps i full blomst i Midtvesten. Dette er første gang genmodifiserte planter fra landbruket er påvist i det fri i USA. I Norge er ingen GMO godkjent for dyrking.

Tomater.

Veksthus-tomater uten rester av plantevernmidler

Ingen rester av plantevernmidler i tomat, to funn under tillatt grenseverdi i agurk og tomat. Det er status fra ”Overvåkingsprogrammet for rester av plantevernmidler”. - Et skritt i riktig retning, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Granskudd. Foto: LMD

EUs plantehelse-eksperter til Kirkenes

Plantehelse-ekspertene i EUs mattrygghetsorgan EFSA samles 22. juli på Bioforsk Svanhovd ved Kirkenes for å lære mer om bekjempelse av plantesykdommer i nordiske strøk.

Havraks

Inviterer til å søke støtte

Den internasjonale plantetraktatens fond for Benefit Sharing åpner for prosjektsøknader. Tiltak som kan hjelpe bønder i utviklingsland til å tilpasse seg klimaendringer blir prioritert.

Potetblomst. Foto: Matmerk.no

Ny VIPS-modell til hjelp mot potettørråte

Fuktig sommervær kan gi fare for potetørråte, og sprøytesesongen mot tørråte er i gang. En ny VIPS-modell fra Bioforsk kan gi potetprodusenter bedre varsel om fare for tørråte.

Pærebrann

Styrker Nordisk-Baltisk plantehelsesamarbeid

De Nordiske landene og Baltikum styrker samarbeidet om plantetilsyn og bekjempelse av skadegjørere.

Liten sjanse til å stoppe furuvednematoden

Flatehogster på 27 km2 er planlagt dersom furuvednematoden skulle bli påvist i Norge. Simuleringsmodeller viser imidlertid at selv slike drastiske tiltak har liten sannsynlighet for å lykkes.

Åker

Grenseverdier for rester av plantevernmidler

Mattilsynet har vedtatt endringer i Forskrift om rester av plantevernmidler i næringsmidler og fôrvarer.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Planter
Svalbard Globale frøhvelv2008 Potetens år

Tilknytt lov

Jordlova

Loven i fulltekst

Planteforedlerloven

Loven i fulltekst

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo