Pressemeldinger

Her finner du pressemeldinger fra Statsministerens kontor og alle departementene.

Pressemeldinger fra tidligere regjeringer (Dokumentarkivet)

Kraftig satsing på helse og omsorg

Enda flere skal få behandling på sykehusene.– Vi vil redusere ventetidene og styrke kvaliteten i helsetjenesten. Derfor øker vi bevilgningen til pasientbehandling med 970 millioner kroner neste år. Vi satser også mer på samhandling, eldreomsorg og rus, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Et budsjett for arbeid og velferd

– Norge har klart seg bedre enn de fleste andre land gjennom finanskrisen. En hovedoppgave for den økonomiske politikken er å holde sysselsettingen oppe og arbeidsledigheten nede. Dette har vi lykkes godt med. Nå bygger vi videre på disse gode resultatene. Statsbudsjettet for 2011 er et ansvarlig budsjett for å sikre arbeidsplasser, velferd og verdiskaping, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.


Mer til sykehusene

Regjeringen ønsker å redusere ventetidene og øke kvaliteten på sykehusbehandlingen. Regjeringen foreslår derfor å øke midlene til pasientbehandlingen med 970 millioner kroner i statsbudsjettet for 2011. – Dette støtter opp under arbeidet med å øke kvaliteten ved våre sykehus, og vil være et viktig bidrag til redusere ventetidene, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Samhandlingsreformen nødvendig for å møte utfordringene

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til samhandlingsreformen med ytterligere 200 millioner. – Ett år før samhandlingsreformen trer i kraft er vi godt i gang med å møte fremtidens helseutfordringer. Vi skal bli flinkere til å forebygge sykdom og gi pasientene bedre tilbud der de bor, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Nøkkeltall i budsjettet for 2011

Aktiviteten i norsk økonomi er på vei opp, og det anslås nå en vekst i fastlandsøkonomien på 1,7 prosent i år og 3,1 prosent neste år, som er over trendveksten i økonomien. Arbeidsledigheten ventes å holde seg rundt 3½ prosent, som er langt under nivået i de fleste andre land og godt under gjennomsnittet for Norge de siste 20 årene på 4¼ prosent.


Mer til omsorg

Regjeringen foreslår å bevilge 222 millioner kroner som investeringstilskudd til 2000 heldøgns omsorgsplasser. – Målet er full sykehjemsdekning i Norge ved at alle som trenger heldøgns omsorg skal få det innen 2015, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


100 millioner kroner til rusfeltet

Regjeringen foreslår å styrke rusfeltet med 100 millioner kroner for 2011. - Dette vil bidra til å gi mennesker med rusproblemer et bedre hjelpe- og behandlingstilbud. Ikke minst er dette viktig for familiene deres. Dette kommer i tillegg til tidligere bevilgninger, og innebærer at denne regjeringen har økt innsatsen på rusfeltet med en milliard kroner siden 2005, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Satsinga på miljø aukar

Dei siste åra har Miljøverndepartementet hatt ein god vekst i budsjetta, og dette held fram. I 2011 kjem dei største aukingane innan oppfølging og vern av naturmangfald og til tiltak i nordområda. I tillegg satsar regjeringa på miljøforsking og på innhenting av kunnskap og data. Innsatsen på klima og kulturminne blir halde oppe på eit høgt nivå.


Statens inntekter og utgifter – en oversiktstabell

Statens samlede inntekter i 2011 er beregnet til 1 113 milliarder kroner og samlede utgifter til 960 milliarder kroner. Lånetransaksjoner er ikke medregnet i tallene.


Naturmangfaldet budsjettvinnar på miljøsida i 2011-budsjettet

Arbeidet med naturmangfaldet gis ein ytterlegare auke med 80 millionar kroner i statsbudsjettet for 2011.


Regjeringens forslag til skatte- og avgiftsopplegg for 2011

Regjeringen foreslår å tilpasse skattereglene til pensjonsreformen slik at det skal lønne seg mer å arbeide ved siden av å motta pensjon. Samtidig videreføres og styrkes Regjeringens fordelingspolitikk gjennom skattesystemet. Samlede skatter og avgifter holdes om lag uendret.


Fra finanskrise til optimistisk framtidstro

– I budsjettet for 2011 er noen av tiltakene som ble iverksatt for å dempe virkningene av finanskrisen skalert ned. Samtidig er det økt satsing på virkemidler som bidrar til et nyskapende, kunnskapsbasert og miljøvennlig næringsliv, sier nærings- og handelsminister Trond Giske.


Statsbudsjettet 2011: Nytt løft for samferdsel – 1,5 milliardar kroner meir til drift og vedlikehald

- Regjeringa tek eit nytt stort løft for veg- og jernbanenettet i landet, og satsar særleg på drift og vedlikehald. No stansar vi forfallet på vegane og byrjar arbeidet med å ta att etterslepet på jernbanen, seier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.


37 millioner til Framsenteret

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til Framsenteret for klima- og miljøforskning med 20 millioner kroner. Dermed vil senteret i Tromsø få totalt 37 millioner kroner over statsbudsjettet i 2011, mot 17 millioner i år.


Tilpasning av skattereglene til pensjonsreformen

Regjeringen foreslår i budsjettet for 2011 nødvendige endringer i skattereglene for pensjonsinntekt for å tilpasse disse til pensjonsreformen som iverksettes fra 1. januar 2011. – Hensikten er å sikre at skattereglene støtter opp under pensjonsreformens mål om at det skal lønne seg å arbeide, og legge til rette for at en kan kombinere pensjon og arbeid på en god måte, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.


Statsbudsjettet 2011: 15,1 milliardar kroner til vegføremål – løyvingar til vedlikehald aukar med 60 prosent

- Neste år blir det eit stort løft for drift og vedlikehald på vegnettet. Veksten i etterslepet i vedlikehaldet blir stansa. Det blir auke i løyvingane til investeringar, medrekna ein milliard kroner til rassikring, seier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.


Endringer i e-momsen

Regjeringen foreslår å innføre merverdiavgiftsplikt når privatpersoner bosatt i Norge kjøper elektroniske tjenester fra utlandet. – Det bør betales merverdiavgift ved nedlasting av filmer og e-bøker mot betaling, uavhengig av om produktet kjøpes fra tilbyder etablert i Norge eller utlandet. Vi må ha like konkurransevilkår, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.


Auka satsing mot krypsiv

Miljøverndepartementet aukar innsatsen i kampen mot krypsiv og sett av tre millionar kroner på budsjettet for neste år.


Statsbudsjettet 2011: 11,5 milliardar kroner til jernbanen

Regjeringa foreslår 11,5 milliardar kroner til jernbaneformål for 2011. Dette er ein auke på 13,4 prosent frå saldert budsjett 2010. – Samanliknar ein med løyvingsnivået i 2005 har jernbanebudsjettet auka med om lag 67 prosent, seier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa


Auka satsing på godt vassmiljø med 15 millionar kroner

Miljøverndepartementet sitt budsjett for vassmiljø blir auka med 15 millionar kroner. Det er starten på eit stort løft for vassmiljøet i Noreg.


Gavefradragsordningen utvides

Regjeringen foreslår å utvide gavefradragsordningen til også å gjelde for frivillige organisasjoner i EØS-området. – Denne endringen betyr at personer som skatter til Norge og som ønsker å støtte en frivillig organisasjon i et EØS-land, kan få skattefradrag for gaven, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.


Prioriterer kunnskap og utdanning

Budsjettet til Kunnskapsdepartementet aukar med totalt 4,1 milliardar kroner i 2011, noko som inneber ein vekst på 4,4 prosent. – Vi er glade for at regjeringa innanfor eit stramt budsjett har valt å prioritere det viktigaste for framtida, kunnskapssektoren, seier statsrådane Kristin Halvorsen og Tora Aasland.


Budsjett for bedre og sikrere sjøtransport langs kysten

- Det er et sterkt budsjett for kysten når regjeringa i 2011 vil styrke bevilgningen til oppfølging av Nasjonal transportplan, slepebåtberedskap, beredskap mot akutt forurensning og vrakhåndtering. Videre foreslås å bedre vilkårene for sjøtransporten ved å redusere kystavgiften og bedre den maritime infrastrukturen. Regjeringa vil også prioritere nordområdetiltaket BarentsWatch, samt forlenge garantiavtalene mellom Innovasjon Norge og salgslagene med ett år, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.


Budsjett for arbeid

Regjeringens målsetting for budsjettet er å legge fram et samlet opplegg for å holde sysselsettingen oppe og arbeidsledigheten lav.


Mer lønnsomt med lavere CO2-utslipp

For ytterligere å styrke motivasjonen til å anskaffe biler med lave CO2-utslipp foreslår Regjeringen en mindre justering av engangsavgiften. – Vi følger opp tidligere endringer i engangsavgiften som har bidratt til betydelig lavere CO2-utslipp fra nye personbiler, sier finansminister Sigbjørn Johnsen.


Statsbudsjettet 2011: Fylkesvis oversikt – forslag og tiltak i samferdselssektoren

Forslag og tiltak i samferdselssektoren.


29 millioner kroner til tannhelse

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med 29 millioner kroner til tannhelse i neste års budsjett. – Vi satser nå på å få utdannet mer personell og en distriktsprofil på utdanningen for å få mer tilgjengelige tannhelsetjenester, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.


Effektiviserer landbruksforvaltningen

Effektiviserer pengebruken for å sikre de viktigste oppgavene. Følger opp stortingsmeldingen om et mer klimaeffektivt landbruk. Målretter forskningen og gjør den mer næringsrettet


5,7 milliardar kroner meir til kommunane

Regjeringa foreslår at kommunane får ei reell inntektsauke på 5,7 milliardar kroner neste år.


Auka skatteinntekter i 2010

Nye anslag viser at kommunane får auka skatteinntektene sine med om lag 800 millionar kroner i 2010.


Flere fiskerihavner og nye tiltak i farleiene

- Fiskerihavnene er viktige for å videreutvikle fiskerinæringa og sikre bosetting langs kysten. Tiltak i farleiene øker på sin side sikkerheten i sjøtransporten og gjør det lettere å ta seg fram til sjøs. I budsjettforslaget for 2011 blir det foreslått en reell økning til statlig utbygging av fiskerihavner og farleier med 8,8 millioner kroner og 22,9 millioner kroner i økt tilskudd til kommunale fiskerihavnetiltak, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.


Raskere bosetting av flyktninger i kommunene

Regjeringen foreslår å bevilge 87 nye millioner kroner til integrering og inkludering i statsbudsjettet for 2011. Til neste år ønsker regjeringen å stimulere til økt og raskere bosetting i kommunene. Derfor foreslås en styrking og endring av integreringstilskuddet.


2,8 milliardar kroner til distrikts- og regionalpolitikken

Regjeringa foreslår å løyve om lag 2,8 milliardar kroner til distrikts- og regionalpolitikken i 2011. Det er ein auke på nesten 100 millionar kroner frå 2010.


Rehabilitering av taket på Slottet

Regjeringen foreslår en startbevilgning på 25 millioner kroner til rehabilitering av taket på Slottet i 2011. Totale kostnader for prosjektet er beregnet til 112,6 millioner kroner, og arbeidene vil starte i første halvdel neste år.


135,2 millionar kroner til regional utvikling i Møre og Romsdal

Tilskotet til regional utvikling i Møre og Romsdal skal aukast frå 131,3 millionar kroner i 2010 til 135,2 millionar kroner i 2011.


Stor byggevirksomhet i 2011

I statsbudsjettet for 2011 legger Regjeringen opp til fortsatt høy statlig byggevirksomhet. Investeringsbudsjettet under Fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet utgjør 3,2 milliarder kroner.


Mobiliserer menn for å bekjempe vold mot kvinner

En av fire kvinner har vært utsatt for vold av en de kjenner, og en av ti for grov vold. - Nå er det på tide at menn viser at vi vil ha slutt på volden mot kvinner, sier Audun Lysbakken.


Styrking av fedres rett til foreldrepenger

-Dette er viktige forbedringer i foreldrepengeordningen som styrker fedrenes muligheter til å være hjemme med barna når de er helt små, sier statsråd Audun Lysbakken.


Miljømerkene Svanen og Blomsten skal gjøres bedre kjent

Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til miljømerkene Svanen og Blomsten med 1 million kroner.


Finansportalen.no videreutvikles

Regjeringen foreslår å øke bevilgingen til Finansportalen med 1 million kroner.


Regjeringen styrker satsingen på samiske språk

Bevilgningen til samiske formål vil i 2011 utgjøre om lag 829 millioner kroner, en økning på 27 millioner kroner fra 2010. Sametinget vil i 2011 forvalte om lag 360 millioner kroner, en økning på 13 millioner kroner.


Økt satsing på skog-, klima og energitiltak

Regjeringen styrker tiltakene som skal gi økt opptak av CO2 i skog, mer råstoff til bioenergi og økt trebruk med 6 millioner kroner. Totalt foreslår regjeringen å bruke 291 millioner kroner på slike tiltak.


Mer til gratis kjernetid i barnehagene

Regjeringen vil utvide forsøket med gratis kjernetid i barnehage, og foreslår å bevilge ytterligere 7 millioner kroner i statsbudsjettet for 2011.


Meir studentvelferd

– Buutgifter utgjer den største kostnaden for mange studentar. Å trykkje på vidare for å få bygd studentbustader er viktig for å sikre at fleire får høve til å studere. Regjeringa vil derfor vidareføre satsinga med om lag 1000 nye studentbustader også i 2011, seier statsråd for forsking og høgare utdanning, Tora Aasland.


Mer penger til de funksjonshemmedes organisasjoner

Regjeringen foreslår å øke FFO og SAFOs driftstilskudd med 1 million kroner i 2011.


Statsbudsjettet 2011: Statens vegvesen: Eiga tilsynseining – frå 2012

- Regjeringa føreslår at tilsynsoppgåvene til Statens vegvesen vert lagde til ei eiga eining direkte under vegdirektøren. Eit slikt skilje er nødvendig for å sikra tilstrekkeleg habilitet i tilsynssaker, seier samferdselsministeren.


Fleire studieplassar for å møte utdanningsbølgja

For å gjere universitet og høgskular i stand til å møte større ungdomskull og samtidig tilby god kvalitet på studia foreslår regjeringa å opprette 2200 nye studieplassar frå hausten 2011. Det betyr at regjeringa vil ha oppretta nesten 18 000 studieplassar i perioden 2009–2015.


Homoministerens skeive satsinger i 2011

-Mange homofile står i situasjoner vi må få mer kunnskap om. Derfor foreslår Regjeringen å bevilge to millioner kroner til et ressurssenter som skal systematisere og formidle kunnskap og aktivt arbeide mot diskriminering på grunn av seksuell orientering og kjønnsidentitet, forteller en offensiv minister for lesbiske-, homofile, bifile og transpersoner (lhbt-personer)


Regjeringa vidarefører garantiavtalar eitt år til

Regjeringa foreslår å vidareføre garantiavtalane som Innovasjon Noreg gjorde i 2009 med Norges Råfisklag og Norges Sildesalgslag i eitt år til, slik at avtalane tek slutt seinast 31. desember 2011. - Avtalane har vore eit viktig bidrag til å halde fisket i gang, seier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.