Psykisk helsearbeid i kommunene

Psykisk helsearbeid i kommunene er tiltak rettet inn mot mennesker med psykiske problemer og lidelser og konsekvenser av lidelser hos den enkelte, deres familier og nettverk.

Psykisk helsearbeid er både et kunnskaps- og et praksisfelt, og det omfatter også forebygging av psykiske problemer og lidelser, opplysningsarbeid og annet arbeid for å motvirke stigmatisering og diskriminering.

Brukermedvirkning og brukerinvolvering skal inngå i tilbudet til den enkelte og ved planlegging, organisering og drift av tjenestene i kommunene.

Organiseringen av det psykiske helsearbeidet varierer fra kommune til kommune.

Psykisk helsearbeid for barn og unge

Psykisk helsearbeid for barn og unge omfatter tilbud til risikoutsatte barn og unge og forebygging for å hindre utvikling av psykiske lidelser, rusavhengighet og andre psykososiale problemer.

Kommunenes ansvar til barn og unge omfatter blant annet lavterskeltilbud som tilbyr utredning, behandling og oppfølging av barn, unge og deres familier.

Kommunale tjenester skal styrkes med bl.a. psykologer og høgskoleutdannet personell med videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge.

Kultur- og fritidsaktiviteter bør tilrettelegges slik at barn og unge med psykiske vansker inkluderes.

Fra 2007 har en rekke høyskoler et tilbud om tverrfaglig videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge for personell i kommunene. Helsedirektoratet har også lansert en egen Veileder i psykisk helsearbeid for barn og unge i kommunene.

Psykisk helsearbeid for voksne

Psykisk helsearbeid omfatter utredning, behandling og rehabilitering av både lettere psykiske vansker og alvorlige psykiske lidelser. Kommunenes innsats som rettes inn mot mennesker med alvorlige eller moderate psykiske lidelser vektlegger særlig:

  • Tilfredsstillende bolig med tilstrekkelig bistand
  • Mulighet til å delta i meningsfylte aktiviteter, om mulig sysselsetting
  • Mulighet til å delta i et sosialt fellesskap og unngå sosial isolasjon
  • Nødvendige og tilpassede helse- og sosialtjenester

Gjennom Opptrappingsplanen for psykisk helse etablert over 3000 boliger for personer med psykiske lidelser. Det er beregnet et behov for 2800 flere boliger. Dette følges opp gjennom et særskilt investeringstilskudd som er under utreding (St.prp.nr.1. 2006-2007). Helsedirektoratet har utgitt en veileder i psykisk helsearbeid for voksne i kommunene.  

Helsedirektoratets og fylkesmennenes arbeid

Helsedirektoratet er departementets fagdirektorat og har et betydelig ansvar for å iverksette regjeringens politikk på psykisk helsefeltet, jf. http://www.helsedirektoratet.no/psykiskhelse/.

Fylkesmennene har ansvar for den statlige oppfølgingen og veiledningen overfor kommunene. Fylkesmannen skal gjennom rådgiverne for psykisk helsearbeid bistå kommunene i planarbeid, organisering, kompetanseutvikling og gjennomføring av arbeidet med å styrke tilbudet til mennesker med psykiske problemer, se www.fylkesmannen.no.

(Oppdatert 1.12.2009)