Etnisk diskriminering

Regjeringen vil bekjempe alle former for diskriminering, undertrykking, intoleranse og rasisme.

Rasisme og diskriminering

Alle skal ha de samme rettigheter, plikter og muligheter uavhengig av etnisk bakgrunn.  Vernet mot etnisk diskriminering er regulert i diskrimineringsloven, som håndheves av Likestillings- og diskrimineringsombudet. Straffeloven har også et strafferettslig vern mot diskriminering på grunn av blant annet etnisitet.

Barne- og likestillingsdepartementet har en pådriverrolle i forhold til å integrere arbeidet for å fremme likestilling og motvirke etnisk diskriminering på alle politikkområder og forvaltningsnivå. Alle departementer har imidlertid ansvar for å fremme likestilling og motvirke diskriminering på sine ansvarsområder. Regjeringens nye handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering 2009 – 2012 omfatter 66 nye tiltak,  og 9 departement er ansvarlig for tiltak  i planen.  

Utlysning av prosjektmidler knyttet til aktivitets- og rapporteringsplikten

Det lyses ut midler til prosjekter som kan bidra til god oppfyllelse av aktivitets- og rapporteringsplikten etter likestillingsloven, diskrimineringsloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

DISKRIMINERINGSVERN

Vi har lovfestede forbud mot diskriminering på grunn av kjønn, etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion, livssyn, politisk syn, medlemskap i arbeidstakerorganisasjon, seksuell orientering, nedsatt funksjonsevne, alder, midlertidig ansettelse eller deltidsansettelse.

Norges 19./ 20. rapport til FNs rasediskrimineringskomité (CERD)

Norge har rapportert til FNs rasediskrimineringskomité (CERD) om tiltak for å gjennomføre FNs rasediskrimineringskonvensjon. Rapporten redegjør for rettslige og politiske tiltak som er iverksatt siden forrige rapportering.

Støtte til skyggerapport til regjeringens rapport til FNs rasediskrimineringskomité (CERD)

Barne- og likestillingsdepartementet har gitt Antirasistisk senter støtte til å koordinere arbeidet med en felles skyggerapport fra frivillige organisasjoner til regjeringens 19./20. rapport til FNs rasediskrimineringskomité (CERD).

Handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering

Regjeringen la i april 2009 fram Handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering 2009 – 2012. Innsatsen i planen er rettet mot å bekjempe den diskriminering som særlig innvandrere og deres barn, samer og nasjonale minoriteter kan oppleve på grunn av etnisitet, nasjonal opprinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn. Planen inneholder 66 nye tiltak og har særlig fokus på arbeidsliv, offentlig tjenesteyting, barnehage/skole/utdanning, boligmarked og på diskriminering ved utesteder. Barne- og likestillingsdepartementet koordinerar arbeidet med oppfølging av planen. Tiltakene i planen er forankret i ni departement. Regjeringen styrker med denne planen og samarbeidet med partene i arbeidslivet. I planperioden vil regjeringen samarbeide med de åtte hovedorganisasjonene i arbeidslivet om felles tiltak som inngår i planen for å fremme likestilling og motvirke diskriminering i arbeidslivet. Et av hovedmålene med handlingsplanen er å bidra til en god implementering av de nye aktivitets- og rapporteringspliktene. Et annet hovedmål er å øke kunnskapen om art, omfang og årsaker til diskriminering for å kunne sette i verk mer treffsikre tiltak. [Plan, Barne- og likestillingsdepartementet, 16.04.2009]

Likestillingsmessige konsekvenser for personer med innvandrerbakgrunn, samer og nasjonale minoriteter

Likestillingsmessige konsekvenser for personer med innvandrerbakgrunn, samer og nasjonale minoriteter

Formålet med denne veilederen er å sikre at statlige instanser best mulig kan utrede konsekvensene av sine forslag for personer med innvandrerbakgrunn, samer og nasjonale minoriteter.

Siste dokumenter om rasisme og diskriminering

Statusrapport for Handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering

Regjeringen la i april 2009 frem Handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering 2009- 2012. Statusrapporten gir en oversikt over oppfølgingen av de 66 tiltakene i planen.

Comprehensive protection against discriminiation (NOU 2009:14)

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) arrangerer gratis kurs om utvidede krav til likestilling og mangfold i arbeidslivet

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) arrangerer gratis kurs om utvidede krav til likestilling og mangfold i arbeidslivet. Kursene som arrangeres i fem av landets største byer høsten 2009, gir en rask og praktisk innføring i de nye aktivitets- og rapporteringspliktene, og om relevant diskrimineringsjuss. Målgruppen er arbeidsgivere, tillitsvalgte og personalmedarbeidere.

Rundbrev til departementer om Arbeid for å fremme likestilling og motvirke diskriminering

Ny Veileder for å fremme likestilling og hindre diskriminering

Lansert 20.mai 2009

Rapport til FNs rasediskrimineringskomité

Norge skal levere sin 19./20. rapport til FNs rasediskrimineringskomité (CERD) den 5.september 2009. I den anledning inviteres et bred spekter organisasjoner til høring. Høringsfristen er satt til 27.juli.

Durban II konferansen

Barne- og likestillingsdepartementet har hovedansvaret for å koordinere regjeringens innsats i arbeidet med å fremme likestilling og hindre diskriminering. BLD deltar derfor i den norske delegasjonen under verdenskonferansen mot rasisme, fremmedfrykt og intoleranse (Durban II) som fant sted i Geneve i april 2009.

Regjeringen styrker innsatsen mot etnisk diskriminering

For første gang skal Regjeringen og partene i arbeidslivet samarbeide for å bekjempe diskriminering. Samtidig skal rekrutteringen av minoriteter til arbeidslivet økes. Regjeringen styrker innsatsen mot diskriminering på ulike områder i ny handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering.

Handlingsplan for å fremme likestilling og hindre etnisk diskriminering

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Samlivs- og likestillingsavdelingen

Telefon: 22 24 25 19
Faks: 22 24 27 18

Adresse:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Akersgata 59

Postboks 8036 Dep
0030 Oslo

Til Barne,- likestillings- og inkluderingsdepartementets forside

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Samlivs- og likestillingsavdelingen

Telefon: 22 24 25 19
Faks: 22 24 27 18

Adresse:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Akersgata 59

Postboks 8036 Dep
0030 Oslo