Rednings- og beredskapsavdelingen

Rednings- og beredskapsavdelingen har ansvar for etatsstyringen av

  • hovedredningssentralene,
  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)
  • Siviltjenesten.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) er underlagt Forsvarsdepartementet, men har en faglig rapporteringslinje til Justisdepartementet.

Rednings- og beredskapsavdelingen har et samordnings- og tilsynsansvar for departementenes beredskapsarbeid og for intern sikkerhet i departementet og justissektoren. I tillegg har avdelingen ansvar for større prosjekter som utbygging av felles radiosamband for nødetatene - nødnett og anskaffelse av nye redningshelikoptre.  Avdelingen har det faglige og administrative ansvaret for krisestøtteenheten.

Hver sektor har ansvar for sikkerhet og beredskap på sitt område. Justisdepartementets samordningsrolle innebærer ansvar for å ta initiativ til å skape arenaer for dialog og muligheter for erfaringsoverføring mellom samfunnsviktige områder. Departementet kan ta initiativ til avklaring av ansvarsforhold og tiltak med berørte parter. Justisdepartementets samordningsfunksjon har blitt styrket de senere år. Etableringen av DSB har gitt en felles myndighetslinje fra sentralt til lokalt nivå innen brann, redning, forebygging og generell beredskap. Arbeidet med tilsyn, planverk og øvelser skal gi en best mulig nasjonal samordning av det forebyggende arbeidet og beredskapsforberedelser.

Avdelingen har blant annet ansvar for brann- og eksplosjonsvernloven, lov om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr, produktkontrolloven og lov om sivilforsvaret.

Justisdepartementet har samordningsansvar for samfunnets sivile sikkerhet og ansvar for et omfattende tilsynsarbeid med sikkerhet gjennom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og hovedredningssentralene.

Hovedmål for arbeidet med samfunnssikkerhet er effektiv forebygging av kriser og alvorlig svikt i samfunnskritiske funksjoner, effektiv håndtering av kriser og god organisering av samfunnets beredskapsapparat.

Hovedprinsippet i arbeidet er at det departement som har ansvar for en sektor til daglig, også har ansvaret for beredskapsplanlegging og eventuell iverksettelse av beredskapstiltak i en krisesituasjon. Justisdepartementet et samordnings- og tilsynsansvar.

Det er om lag 25 ansatte i avdelingen, som er organisert i tverrfaglige team.
 

Ekspedisjonssjef Mette Stangerhaugen

Rednings- og beredskapsavdelingen

E-post:
Telefon: 22 24 54 30
Faks: 22 24 51 64

Kontaktinformasjon

Rednings- og beredskapsavdelingen

Telefon: 22 24 53 21
Faks: 22 24 51 64

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo

Justis- og politidepartementet

Kontaktinformasjon

Rednings- og beredskapsavdelingen

Telefon: 22 24 53 21
Faks: 22 24 51 64

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo