Reindrift

Reindrift er en liten næring i nasjonal målestokk, men både i samisk og lokal sammenheng har den stor betydning, - økonomisk, sysselsettingsmessig og kulturelt. Reindriften har alltid vært oppfattet og akseptert som en helt spesiell samisk næring. Reindriften er derfor en viktig del av det materielle grunnlag for samisk kultur.

På bakgrunn av nasjonale forpliktelser, etter Grunnloven og folkerettens regler om urbefolkninger og minoriteter, sees reindriftspolitikken i en generell same- og samfunnspolitisk sammenheng. Reindriftspolitikken er derfor bygd på to selvstendige grunnlag; en næringspolitisk produksjonsverdi og en samepolitisk kulturverdi.

Rein på beite

Sikrer bedre markedsadgang for reinkjøtt

Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) og Staten har gjennomført ekstraordinære forhandlinger, og kom til enighet den 20. september om en tilleggsprotokoll til Reindriftsavtalen 2010/2011 for å bedre markedssituasjonen for reinkjøtt.

Rein på beite

Jordbruk og reindrift i Alta

I forbindelse med konfliktene mellom jordbruks- og reindriftsnæringen i Alta ble det høsten 2009 opprettet et meklingsråd med fylkesmannen i Finnmark som leder. Meklingsrådet har nå avsluttet sitt arbeid, og i sluttrapporten presenteres flere tiltak som skal iverksettes for å bedre forholdet mellom jordbruket og reindriften i Alta.

Rein på beite

Nytt styre i Reindriftens Utviklingsfond

Landbruks- og matdepartementet (LMD) og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) har oppnevnt nytt styre for Reindriftens Utviklingsfond (RUF) med funksjonstid i to år fra 1. juli 2010.

Reinbeitekonvensjon på høring

Ny norsk-svensk reinbeitekonvensjon er sendt på høring med frist 15. oktober 2010. Tema for høringen er om konvensjonen, slik den foreligger, skal ratifiseres for påfølgende iverksetting i de to land.

Rein på beite

Salget av reinkjøtt må økes

Det er mye reinkjøtt på lager. Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk har hatt møte med de mest sentrale aktørene i næringen for å drøfte situasjonen.

Prøver usynlig gjerde for rein

Bioforsk skal prøve ut et gjerdesystem basert på elektroniske impulser ut fra GPS koordinater. Dersom prinsippet for usynlig inngjerding kan brukes på rein, betyr det trolig et stort potensial for næringa.

Tiltak mot påkjørsel av rein

Arbeidsgruppa som har sett på langsiktige tiltak for å forhindre påkjørsler av rein på Nordlandsbanen, har presentert sine anbefalinger i en rapport som er oversendt landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Reindrift: Tiltak som kan fremme likestilling

Reindrift: Norske reindriftsamers landsforbund og Staten ved Landbruks- og matdepartementet er i reindriftsavtalen for 2010/2011 blitt enige om å vurdere eksisterende utredningsmateriale knyttet til kvinnerettede tiltak i reindriften. Målet er å foreslå konkret tiltak som kan fremme likestillingen i reindriften.

Reindrift: 15 000 rein til sommerbeite i pram

Reindrift: Hvert år fraktes det reinsdyr fra fastlandet og ut til sommerbeitene på øy- og ytterdistriktene i Nord-Troms og Finnmark med båt, også kalt pram. I år starter prammingen 20. april på Balsnes i Balsfjord.

Reindrift: Rein på beite

Reindrift: Nok slaktekapasitet i Finnmark

Reindrift: Slaktekapasiteten for rein i Finnmark er tilstrekkelig til å ta unna slaktekvantumet som dekker behovet i Finnmark. Dette kommer frem i en rapport som beskriver hvilke sentralslakteanlegg, feltslakteanlegg og slaktebusser som finnes i Finnmark.

Landbruk: Stortingssalen

Landbruk: Interpellasjoner i Stortinget

Landbruk: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk besvarte i går spørsmål fra representantene Per Roar Bredvold (Frp), Torgeir Trældal (Frp) og Trine Skei Grande (V) i interpellasjonsdebatt i Stortinget.

Reinsdyrkjøtt: Fra vidde til bord

Reinsdyrkjøtt: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk holdt onsdag 3. mars innlegg på et presseseminar med tittelen Reinsdyrkjøtt fra vidde til bord.

Landbruk i nord. Løe og siloballer

Landbruk og mat: Fulltegnet samråd i Nord

Landbruk og mat: Regjeringen skal utarbeide en Melding til Stortinget om landbruks- og matpolitikken. For å få innspill inviterer landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til regionalt samråd i Tromsø tirsdag 2. mars.

Reindrift: Enighet om ny reindriftsavtale

Reindrift: Staten og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) ble 18. februar enige om ny reindriftsavtale for 2010/2011. Avtalen innebærer økonomiske tiltak i reindriftsnæringen på i alt 101 mill kroner. Dette er tilsvarende bevilgning som for inneværende avtale.

Reindrift: Inge Ryan

Reindrift: Inge Ryan ny leder av reindriftsstyret

Reindrift: Landbruks- og matdepartementet og Sametinget har oppnevnt nytt reindriftsstyre for perioden 2010-2013. Inge Ryan, fylkesmann i Nord-Trøndelag er oppnevnt til ny leder av reindriftsstyret.

Reindrift: Staten tilbyr 101 millioner kroner

Reindrift: Statens forhandlingsutvalg har i dag lagt fram tilbud i reindriftsforhandlingene for 2010/2011. Tilbudet har en ramme på 101 millioner kroner. Dette tilsvarer rammen for inneværende avtale.

Reindrift: Reinsdyrfilet

Reindrift: Vil ha ferskt reinkjøtt

Reindrift: Det er stor etterspørselen etter ferskt reinsdyrkjøtt, men neste bare mulig å oppdrive frossent. Forskere fra Nofima Mat har kartlagt hvilken emballasje og lagringsmetode som best ivaretar reinsdyrkjøttet.

Reindriftsavtalen: NRLs krav i forhandlingene

Reindriftsavtalen: Onsdag 16. desember startet forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011 med at Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) overleverte Staten ved Landbruks- og matdepartementet (LMD) sitt krav.

Reindrift: Reintelling i gang

Reindrift: Reindriftsforvaltningen er nå i gang med telling av rein i Vest-Finnmark reinbeiteområde. Dette er en del av arbeidet med å sikre at det foreligger korrekte oppgaver over antall rein, og er en kontroll av tall som fremkommer i melding som reineier selv oppgir til myndighetene.

Reindrift: Rein i siluett.

Reindrift: Forskningsmidler for 2010

Reindrift: Styret for forskningsmidler over reindriftsavtalen utlyser nå midler som er avsatt til forskning og formidling. Søknadsfristen er satt til 15. februar 2010.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Reindrift

Tilknyttet lov

Reindriftsloven

Loven i fulltekst

Lov om reinbeitekonvensjon

Loven i fulltekst

Lov om reindrift i visse kommuner

Loven i fulltekst

Flere lover ...

Eksterne virksomheter

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo