Sametingsvalg

Valgdagen for sametingsvalget er 14. september 2009. 204 kommuner holder også valg søndag 13. september. Se oversikt over hvilke kommuner som har en- eller todagers valg.

For mer informasjon om Sametingsvalget, se www.sametinget.no.


Stemmerett og manntall ved sametingsvalget

Du må ha stemmerett og stå innført i Sametingets valgmanntall for å stemme.

Legitimasjon

Forskrift om valg til Sametinget krever at en velger som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Ta derfor med legitimasjon når du skal stemme, det er ikke nok å oppgi navn og fødselsdato.

Valgkort

Alle velgere får tilsendt valgkort i posten fra Sametinget. Valgkortet blir utarbeidet på grunnlag av Sametingets valgmanntall og folkeregisterets opplysninger om velgernes bostedsadresse pr. 30. juni i valgåret. Det er altså denne adressen som avgjør hvilken valgkrets du har stemmerett i.

Slik stemmer du på valgdagen

Valgdagen er mandag 14. september. Mange kommuner holder også valg søndag 13. september. Det er kun mulig å stemme på valgdagen i 47 kommuner.

Slik forhåndsstemmer du

Ny ordning i år: Du kan stemme fra 1. juli dersom du ikke kan stemme innenfor den ordinære perioden for forhåndsstemmegivning, og heller ikke på valgdagen. Du må da kontakte kommunen og avtale tid for å stemme. Den ordinære perioden for fohåndsstemmegivning starter 10. august og varer til og med 11. september. Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet. Husk å ta med legitimasjon!

Tilgjengelighet til valg

Kommunene tilrettelegger valglokalene slik at alle velgere skal få stemme. Trenger du hjelp i valglokalet, kan du spørre en valgfunksjonær. Syke og uføre kan søke kommunen om å få forhåndsstemme hjemme. På valgdagen kan velgere som ikke er i stand til å ta seg inn i valglokalet, avgi stemme umiddelbart utenfor.

Valg

Brosjyre