Rundskriv , 22.06.2009

Nr.: A 49-2009

Sametingsvalget 2009 – Rundskriv om endringer i valgbestemmelsene i sameloven og forskrift om valg til Sametinget

Sametinget
Kommunene v/ valgstyrene og samevalgstyrene
Fylkeskommunene v/ fylkesvalgstyrene
Fylkesmennene
De politiske partier

Nr.

Vår ref

Dato

A-49/2009

200901106-/GUH

 11.06.2009

Sametingsvalget 2009 – Rundskriv om endringer i valgbestemmelsene i sameloven og forskrift om valg til Sametinget


Stortinget vedtok 17. juni 2008 endringer i valgbestemmelsene i lov 12. juni 1987 nr. 56 om Sametinget og andre samiske rettsforhold (sameloven). Med hjemmel i endringene ble ny forskrift nr. 1480 om valg til Sametinget fastsatt ved kongelig resolusjon 19. desember 2008. Lagtinget fattet 28. april 2009 vedtak om endringer i valgloven og kommuneloven. Flere av endringene i valgloven har betydning og er aktuelle for gjennomføring av sametingsvalg. På denne bakgrunn ble endringer i forskrift nr. 1480 om valg til Sametinget fastsatt ved kongelig resolusjon 15. mai 2009.

Forskrift om valg til Sametinget i oppdatert versjon finnes på www.lovdata.no
Samiske versjoner av dette rundskrivet og forskriften vil bli lagt ut på departementets nettsider:

Samtlige dokumenter vil også finnes på Sametingets  nettsider: www.samediggi.no

 

Hovedpunkter i regelendringene:

Sameloven § 2-3:
I kommuner med færre enn 30 innførte i Sametingets valgmanntall, er det kun adgang til å avlegge forhåndsstemme ved sametingsvalget. Sametingets valgmanntall ved forrige sametingsvalg (2005) skal legges til grunn for å avgjøre hvilke kommuner som kun skal motta forhåndsstemmer ved sametingsvalget, og hvilke kommuner som skal motta forhåndsstemmer og også legge til rette for stemmegivning på valgting (§ 39 a i forskriften).

En oversikt over kommuner som har 30 eller flere og de kommuner som har færre enn 30 innført i Sametingets valgmanntall, kan hentes fra www.valg.no/ under menyen “For valgmedarbeidere”.

Sameloven § 2-4:
Det er innført ny valgkretsinndeling med færre og større kretser. Antall valgkretser er redusert fra 13 til 7.

Antall mandater i Sametinget er redusert til 39 igjen ved at ordningen for utjevningsmandater er fjernet.

Det er vedtatt en matematisk metode for fordeling av mandatene på valgkretsene. Mandatfordelingen baseres på antall manntallsførte i hver valgkrets, jf. forskriften § 67 a.

Sameloven §§ 2-5, 2-6 og 2-7:
Begrepet samemanntallet er endret til Sametingets valgmanntall.  

Sameloven § 2-7:
Krav om antall underskrifter fra samer med forslagsrett til å stille valgliste, er økt fra 15 til 30 underskrifter.  

Forskriften § 12:
De som har mottatt eksemplarer av valgmanntallet fra Sametinget, skal levere disse tilbake eller makulere disse innen seks måneder etter valget.

Forskriften § 13:
Valgkortet til den enkelte velger skal inneholde opplysninger om hvilke samevalgstyre eller opptellingsvalgstyre vedkommendes forhåndsstemmegivning skal sendes til.

Forskriften §§ 36, 39:
Opplysninger om hvordan velgeren kan endre rekkefølgen av kandidatene, samt en kolonne med ruter til endring av rekkefølgen, skal være trykket på stemmesedlene.

Forskriften § 39:
En velger har adgang til å endre stemmeseddelen ved å endre rekkefølgen av kandidatene, begrenset til de fem øverste kandidatene på stemmeseddelen eller det samlede antallet mandater som skal velges i kretsen, hvis dette tallet overstiger fem. Det er ikke åpnet for at velgerne kan gjøre andre endringer eller stryke kandidater.

Forskriften § 40:
Velgere som oppholder seg innenriks, unntatt på Svalbard og Jan Mayen, og som ikke kan avgi stemme i perioden for forhåndsstemmegivning eller på valgtinget, har adgang til å avgi stemme i perioden fra 1. juli til forhåndsstemmegivningen starter 10. august. Valgstyrene og samevalgstyrene skal behandle disse på samme måte som forhåndsstemmer.

Forskriften § 50:
Ordningen med bruk av stemmeseddelkonvolutter ved valgtinget skal videreføres.  

Forskriften § 85 a:
Kommunene har plikt til å ta imot akkrediterte valgobservatører og legge til rette for valgobservasjon.

 

Et skille mellom kommuner som har 30 eller flere eller færre enn 30 personer innført i Sametingets valgmanntall:

Gjennomføringen av sametingsvalget er forskjellig i kommuner som har 30 eller flere, og i kommuner som har færre enn 30 personer innført i Sametingets valgmanntall. I kommuner med færre enn 30 manntallsførte, har velgere kun adgang til å avgi forhåndsstemme ved sametingsvalget.

Sametingets valgmanntall ved forrige sametingsvalg (2005) skal legges til grunn for å avgjøre hvilke kommuner som kun skal motta forhåndsstemmer ved sametingsvalget, og hvilke kommuner som skal motta forhåndsstemmer og også legge til rette for stemmegivning på valgting (forskriften § 39 a). Samtlige kommuner skal tilrettelegge for forhåndsstemmegivning fra 10. august, samt for stemmegivning fra 1. juli til forhåndsstemmegivningen starter 10. august.

Innføringen av et skille i valgreglene mellom kommuner som har 30 eller flere og de som har færre enn 30 personer innført i Sametingets valgmanntall, har betydning for stemmegivning, opptelling, godkjenning og forsendelse av stemmegivninger og stemmesedler.

Skillet mellom disse kommunene illustreres skjematisk slik:

Antall innførte i valgmanntallet

Stemme avgis hvor

Godkjenning av stemmegivninger skjer hos

Foreløpig opptelling

Endelig opptelling

 

F

V

F

V

F

V

F

V

færre enn 30

alle steder

ikke mulig

O

ikke aktuelt

O

ikke aktuelt

O

ikke aktuelt

30 eller flere

alle steder

egen kommune

S

S

S

S

O

O

F = Forhåndsstemmegivning
V = Valgting
O = Opptellingsvalgstyret i den enkelte valgkrets
S = Samevalgstyret i kommunen 

Samevalgstyre, opptellingsstyre:
Samevalgstyrene i kommunene Tana-Deatnu, Karasjok-Kárášjohka, Alta, Tromsø, Narvik, Steinkjer og Oslo skal fungere som opptellingsvalgstyre i sine respektive valgkretser (forskriften § 62).

I de kommuner som har 30 eller flere innførte i Sametingets valgmanntall, skal det være et samevalgstyre valgt av kommunestyret (forskriften § 17).  

I de kommuner som har færre enn 30 innførte i valgmanntallet, fungerer valgstyret som samevalgstyre (forskriften § 17).  

Stemmegivning:
Velgere som er manntallsført i kommuner med 30 eller flere innførte i Sametingets valgmanntall, har anledning til å stemme på forhånd og til å avgi stemme på valgting.

Det skal brukes stemmeseddelkonvolutter ved stemmegivning på valgting (forskriften § 50). 

Velgere som er manntallsført i kommuner med færre enn 30 innførte i valgmanntallet, kan bare avgi stemme på forhånd (forskriften § 39 a).

Velgere som oppholder seg innenriks, unntatt på Svalbard og Jan Mayen, og som ikke kan avgi stemme i perioden for forhåndsstemmegivning eller på valgtinget, har adgang til å avgi stemme fra 1. juli og til forhåndsstemmegivningen starter 10. august.

Valgstyret plikter å legge til rette for at velgere får avgitt stemme i denne perioden og skal angi sted for slik stemmegivning. Valgstyret plikter å ta hensyn til velgers ønske med hensyn til tidspunkt for stemmegivning (forskriften § 40).

Tid og sted for stemmegivning:
Alle kommuner skal legge til rette for forhåndsstemmegivning til sametingsvalget. Samevalgstyret kunngjør tid og sted for forhåndsstemmegivningen som skal foregå i de lokaler der det foregår forhåndsstemmegivning til stortingsvalget (forskriften §§ 40, 42).

Samevalgstyret kunngjør tid og sted for stemmegivning på valgting til sametingsvalget (forskriften § 48).

Åpningstiden for både forhåndsstemmegivning og stemmegivning ved valgting til sametingsvalget skal være i samsvar med åpningstidene for stortingsvalget (forskriften § 47).

De kommuner som avholder valgting, avgjør selv om de tilrettelegger for mottak av stemmegivninger til sametingsvalget sentralt eller i alle stemmekretser. Foregår det ikke stemmegivning til sametingsvalget i lokalet, skal velgeren vises til et stemmelokale der det mottas stemmer til sametingsvalget (forskriften §§ 47,50).

Forhåndsstemmegivninger – løpende ekspedering:
Forhåndsstemmegivninger fra velgere som er manntallsført i en kommune med 30 eller flere i Sametingets valgmanntall, skal sendes fortløpende til samevalgstyret i kommunen hvor velger er manntallsført (forskriften § 43).

Forhåndsstemmegivninger fra velgere som er manntallsført i en kommune med færre enn 30 innførte i Sametingets valgmanntall, skal sendes fortløpende til opptellingsvalgstyret i kretsen (forskriften § 43).

Valgkortet til den enkelte velger skal inneholde opplysninger om hvilket valgstyre eller opptellingsvalgstyre vedkommendes forhåndsstemmegivning skal sendes til (forskriften § 13).

Ansvar for opptellingen og valgoppgjør:
I kommuner med 30 eller flere personer i Sametingets valgmanntall, skal samevalgstyret i kommunen foreta foreløpig opptelling av forhåndsstemmer og valgtingsstemmer (forskriften § 62).

Opptellingsvalgstyret er ansvarlig for foreløpig opptelling av forhåndsstemmer i kommuner med færre enn 30 innførte i valgmanntallet (forskriften § 62).

Opptellingsvalgstyret i valgkretsen foretar endelig opptelling av forhåndsstemmer og valgtingstemmer fra kommuner med flere enn 30 og endelig opptelling av forhåndsstemmer fra kommuner med færre enn 30 innførte i valgmanntallet. Opptellingen og valgoppgjøret skjer samlet for hele kretsen (forskriften §§ 62, 66).

Forsendelse, innrapportering, frist:
I kommuner med færre enn 30 personer i Sametingets valgmanntall, skal valgstyret sørge for at forhåndsstemmegivninger avgitt til sametingsvalget sendes opptellingsvalgstyret uåpnet etter hvert som de kommer inn (forskriften § 63).

I kommuner med 30 eller flere personer i valgmanntallet, skal samevalgstyret så snart foreløpig opptelling av forhåndsstemmer og valgtingsstemmer er avsluttet, sende disse til opptellingsvalgsstyret i kretsen (forskriften § 63).

Samevalgstyret i kommuner med 30 eller flere personer i Sametingets valgmanntall, skal så snart opptellingen av stemmer er avsluttet, innrapportere det foreløpige resultat til opptellingsstyret i kretsen (forskriften § 65).

Samevalgstyret skal senest innen onsdag etter valget kl 15 ha sendt alle stemmegivninger og stemmesedler som er avgitt på valgtinget til opptellingsvalgstyret i kretsen (forskriften § 63).

Valgnattdatabasen/SSB – innrapportering:
Opptellingsvalgstyrene og samevalgstyrene i kommuner med 30 eller flere innført i Sametingets valgmanntall, skal rapportere foreløpig valgresultat til Statistisk sentralbyrå (SSB) så snart det foreligger valgdagen/valgnatten.

Opptellingsvalgstyrene skal rapportere inn korrigerte valgresultater etter valget. All innrapportering til valgnattdatabasen skal skje via egen web-applikasjon hos SSB. SSB vil orientere opptellingsvalgstyrene og ovvennenvte samevalgstyrer nærmere om fremgangsmåten i eget brev.

 

Frister

Enkelte frister er endret i forskriften, jf. også § 83 om beregning av frister:  

Listeforslagene

§ 27  Kunngjøring – oppfordring om å levere inn listeforslag   28. februar
§ 28  Siste frist for innlevering av listeforslag 31. mars
§ 31  Siste frist for tilbakekalling av listeforslag  20. april
§ 32  Listeforslagene skal godkjennes senest  1. juni
§ 35  Stemmesedler for alle godkjente lister skal være trykket før 10. august

Sametingets valgmanntall

§ 7  Kunngjøring – anmodning om registrering i valgmanntallet 31. mai
§ 7  Søknad om registrering i valgmanntallet  30. juni

Stemmegivning

§ 40  Forhåndsstemmegivning starter innenriks 10. august
§ 40  Forhåndsstemmegivning starter utenriks og på Svalbard og Jan Mayen                                                                                                             1. juli
§ 40  Forhåndstemmegivning avsluttes innenriks og på Svalbard og Jan Mayen siste fredag før valgdagen
§ 40  Forhåndstemmegivning avsluttes utenriks nest siste fredag før valgdagen
§ 40  Tidligstemmegivning kan skje innenriks i perioden 1. juli - 9. august

 

Frister kl. 21 på valgdagen

Stengning av valglokalene kl. 21 har innvirkning på blant annet følgende forhold:

  • Velgeren er selv ansvarlig for å avgi forhåndsstemme på et tidspunkt som gjør at den kommer inn til samevalgstyret eller opptellingsvalgstyret innen kl. 21 på valgdagen (forskriften § 40). 
  • En forhåndsstemmegivning i kommuner med 30 eller flere innført i Sametingets valgmanntall, skal godkjennes dersom stemmegivningen er kommet inn til samevalgstyret innen kl. 21 på valgdagen (forskriften § 56). 
  • Forhåndsstemmegivninger avgitt i kommuner med færre enn 30 innførte i Sametingets valgmanntall, må ha kommet inn til opptellingsvalgstyret i kretsen innen kl. 21 på valgdagen (forskriften § 56). 
  • Valgresultater og prognoser som er laget på grunnlag av undersøkelser foretatt den dag eller de dager valget foregår, kan ikke offentliggjøres før tidligst kl. 21 på valgdagen mandag (forskriften § 55).

 

Med hilsen

Petter Drefvelin e.f.
ekspedisjonssjef

Máret Guhttor
avdelingsdirektør