Samisk språk

Samisk skal være et levende språk. Aktiv og utvidet bruk av samisk språk er et viktig element i den videre utvikling av samisk kultur.

Samisk og norsk er ifølge kap. 3 i sameloven likeverdige språk. Innenfor forvaltningsområdet for samisk språk er samisk og norsk likestilte språk.

Det er viktig at samisk språk benyttes i offentlig sammenheng, og at offentlig informasjon tilrettelegges også for den samiske befolkningen. De samiske sidene på regjeringens nettsider er den fremste kanal for samiskspråklig informasjon fra regjeringen og departementene.

 

Pressemeldinger, taler og artikler  |  Publikasjoner    

Handlingsplan for samiske språk

Regjeringen vil få flere til å bruke de samiske språkene. Barnehage- og skole, offentlige tjenester og kulturtilbud er sentrale områder for handlingsplanen for samiske språk. Det er særlig viktig med en innsats for å sikre lulesamisk og sørsamisk som levende språk også for fremtidige generasjoner.

Samepolitikk

Gollegiella

Gollegiella er en nordisk samisk språkpris som er opprettet av sameministrene og sametingspresidentene i Norge, Sverige og Finland. Gollegiella betyr "gullspråk" i oversettelse fra samisk, og deles ut til enkeltpersoner, grupper, organisasjoner eller institusjoner som har gjort en verdifull innsats for samisk språk.

Samepolitikk
Foto: Kenneth Hætta

Bruk av samisk språk i offentlig forvaltning

Aktiv og utvidet bruk av samisk språk er et svært viktig element i den videre utviklingen av samisk kultur. Likedan er det viktig at samisk språk benyttes i offentlig sammenheng.

Samepolitikk
Foto: Kenneth Hætta

Samisk språk og IT

Regjeringens mål er at alle offentlige registre skal kunne bruke samiske tegn, og at datautvekslingen mellom registrene skal fungere. Samiske navn, stedsnavn, adresser osv. må kunne registreres korrekt.

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet
cms01