Sivilavdelingen

Sivilavdelingen behandler saker som berører individets rettssikkerhet. De ulike sakene kan deles i følgende hovedkategorier:

  • Oppfølgingsansvar for Spesialenheten for politisaker, Kontoret for voldsoffererstatning, Sekretariatet for konfliktrådene, Statens sivilrettslige forvaltning og Kommisjonen for begjæring om gjenopptakelse av straffesaker.

  • Domstolsrelaterte oppgaver av juridisk art i sammenheng med lovgivning knyttet til de alminnelige domstolene, samt jordskifterettene. Budsjettansvar for og administrativ kontakt med Domstoladministrasjonen. Domstoladministrasjonen er en uavhengig, administrativ overbygning for domstolene (unntatt forliksrådene).
  • Fagansvar for voldsoffererstatningsordningen og regelverket om statens erstatningsansvar, konfliktrådsmekling og Restorative Justice. Billighetsbaserte erstatningsordninger.

  • Fagansvar for tinglysning og ansvaret for den løpende gjennomføringen av Tinglysingsreform-prosjektet om overføringen av tingslysingen til Statens Kartverk.

  • Internasjonalt samarbeid både på det sivilrettslige og strafferettslige området. Blant annet saker om barnebortføringer, utleveringer og rettsanmodninger, men også forhandlinger og koordineringsarbeid av generell art.

  • Oppfølging av overformynderiene og fylkesmennene samt behandling av klagesaker etter vergemålsloven, lovansvar for navneloven, stamhus og saker etter stiftelsesloven.

  • Ansvar for regelverket om rettshjelp, salær og advokater.

  • Regelverksutvikling innen konkurs og sekretariat for Konkursrådet. Enkeltsaker etter dekningsloven, inkassoloven og dattersamvirkeforetaksloven.

Ekspedisjonssjef Anne Herse

Sivilavdelingen

E-post:
Telefon: 22 24 54 10
Faks: 22 24 27 22

Kontaktinformasjon

Sivilavdelingen

Telefon: 22 24 54 51
Faks: 22 24 27 22

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo

Justis- og politidepartementet

Kontaktinformasjon

Sivilavdelingen

Telefon: 22 24 54 51
Faks: 22 24 27 22

Adresse:

Akersgaten 42 (H-blokk)
Postboks 8005 Dep
0030 Oslo