Skogbruk og bioenergi

Skogpolitikken skal legge grunnlag for en bærekraftig ressursforvaltning. Regjeringen vil legge til rette for økt verdiskaping fra skog og utmark gjennom tiltak for produksjon av trevirke, bioenergi og andre produkter og tjenester knyttet til skog og utmark. Skogen gir positive bidrag i klimasammenheng og kan bidra til å løse viktige miljøoppgaver.

Økt bruk av bioenergi og økt bruk av tre framfor mer energikrevende materialer er viktige satsingsområder.

Skogpolitikken legger vekt på frihet under ansvar for skogeieren. Lov- og regelverket stiller samtidig klare krav til miljøhensyn som en integrert del av skogforvaltningen.

Prop. 1 S (2009–2010)

Økt satsing på skog-, klima og energitiltak

Regjeringen styrker tiltakene som skal gi økt opptak av CO2 i skog, mer råstoff til bioenergi og økt trebruk med 6 millioner kroner. Totalt foreslår regjeringen å bruke 291 millioner kroner på slike tiltak.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Presenterer statsbudsjettet i Stavanger

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk presenterer statsbudsjettet 2011 på en pressekonferanse i Stavanger. Det skjer på Måltidets Hus kl. 11.00 etter at finanstalen er TV-overført.

Hytte.

Rimelig hytteutleie hos Statskog

Du trenger ikke leie deg inn på dyre hoteller i høstferien. Rimelig hytteleie hos Statskog kan kanskje være løsningen?

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Naturindeks og skogbruk

Man må vokte seg for å bruke naturindeksen som bevis for tap av biologisk mangfold eller omvendt. Tabloide versjoner kan gjøre naturindeksen til lite annet enn et terningkast, mener landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Bjørkeskog

Skogøkosystemer og temperaturfølsomhet

Skogøkosystemer binder karbon fra atmosfæren via fotosyntesen, og frigjør karbon gjennom respirasjon. Nye beregninger viser hvor mye temperaturen påvirker denne balansen.

Jeger

Storviltrapporten for elg og hjort

Elg- og hjortejakta er i gang. Oversikt over kart, kvoter og fellingsresultater fra jakt som administreres av Statskog, er samlet i en egen storviltrapport. Her får du tilgang på kart og en oversikt over kvoter og fellingsresultater fra den storviltjakten (elg og hjort) som administreres av Statskog.

Gammel skog

Mye gammel skog i Trøndelag

Nesten seks av ti dekar skogsareal i Trøndelag er definert som gammel skog, viser nye tall fra Norsk institutt for skog og landskap som ble presentert i forrige uke. Det er like mye gammel skog i Trøndelag i dag som for 10 år siden.

Elg

God hygiene gir godt elgkjøtt

I morgen starter elgjakten mange steder i landet. I løpet av jaktperioden vil 35 000 - 40 000 dyr trolig ende opp som delikatesser på middagsbordet. Hvor delikat og godt kjøttet blir avhenger blant annet av hvor elgen blir truffet av skuddet, håndtering av slaktet, transport- og lagringsforhold.

Tømmerhugger med motorsag

Færre skogeiere hogde tømmer

Det ble hogd tømmer for salg på 12 500 skogeiendommer i 2009. Dette er en nedgang på 19 prosent fra året før. I fjor fikk skogen stå urørt på flere av de små og mellomstore skogeiendommene.

Rype

Rypejakt- vekslende forhold

Interessen for rypejakt har de siste årene holdt seg stabil, men Statskog melder likevel om større oppslutning i år enn i 2009. Tilbakemeldinger viser spesielt gode forhold i Njardarheim i Sirdal og områdene i Nord-Trøndelag.

Kilden kulturhus Sørlandet

Skrå bredder, store bølger

Når Kilden kulturhus åpner i Kristiansand i 2012, blir den 4000 kvadratmeter bølgeformede veggen i eik noe av det mest spektakulære vi har sett innen moderne trebyggeri. Trebasert Innovasjonsprogram har bidratt med utviklingsmidler.

Buntmaskin

Pølser á la Telemark

Hva med et klimavennlig alternativ med lite fett? Prøv denne oppskriften fra Telemark som er utvikla av Rune Nøklegaard, Energi og skogavvirkning AS i Porsgrunn.

Tømmer

Lite hogst og lave priser

I alt ble det solgt 6,6 millioner kubikkmeter tømmer til industrien i 2009, det laveste kvantumet på flere tiår. Skogeierne fikk i gjennomsnitt 307 kroner per kubikkmeter. Det viser de endelige tallene for skogavvirkning for salg 2009.

To kjempeedelgraner er Norges høyeste trær.

Har funnet Norges høyeste trær

Norge har fått to tre-rekorder! Landets to høyeste trær er funnet i Sogn, to graner på henholdsvis 47,2 og 47 meter. Trærne ble målt i et plantefelt anlagt i 1942 i Øygardslia i Kaupanger.

Trodalfjøs

Nytt fjøskonsept i tre

Et pilotfjøs for melkeproduksjon hvor tre er hovedbyggematerialet er tatt i bruk i Møre og Romsdal. Fjøset er et norsk lettisolert fjøs i tre utviklet for repeterbar og industriell bygging.

Trehus på Rena

Fremtidens boliger i massivtre

Seks boliger i massivtre er klar for bruk på Rena. Boligene er bygget for forsvarets ansatte og skal være med å utvikle massivtresatsingen i Norge fremover.

Granskog

Ny strategi for skogplanteforedling

Gran som vokser under endrede klimaforhold. Økt volumproduksjon som bidrar til økt CO2-opptak. God kvalitet, lite råte, og bevaring av genetisk variasjon er de viktigste målene i ny strategi for skogplanteforedling.

Tømmer

Større tømmervolum i skogen

Nye tall fra Landsskogtakseringen viser at det står 823 millioner kubikkmeter tømmer i skogene våre, melder Statistisk Sentralbyrå. Det er 125 millioner kubikkmeter mer enn for 10 år siden.

Furu

Kan ikke utrydde furuvednematoden

I en ny risikovurdering av furuvednematoden konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) med at dagens beredskapsplan ikke kan utrydde skadegjøreren.

Rype

Rypejakta nærmer seg

Statskog har fremdeles ledige tilbud om rypejakt og annen småviltjakt. Rypekvoter blir offentliggjort i løpet av 1. september. Statskog har store arealer egnet for rypejakt. De største områdene er i Nordland og Troms.

Alle ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo

Skogbruk og bioenergi

Tilknyttet lov

Statsallmenningsloven

Loven i fulltekst

Endringslov til jordskifteloven mv.

Loven i fulltekst

Skogbrukslova

Loven i fulltekst

Flere lover ...

Kontaktinformasjon

Landbruks- og matdepartementet

Telefon: 22 24 90 90
Faks: 22 24 95 55

Adresse:

Akersgata 59, Oslo
Post:
Postboks 8007 Dep.
0030 Oslo