Pressemelding , 03.05.2010

1,85 millioner kroner i støtte til språktiltak på sør- og lulesamisk

- Fylkesmannen i Nordland er en viktig partner i arbeidet med å gjennomføre tiltakene i handlingsplanen for samiske språk når det gjelder sør- og lulesamisk språk. Regjeringen støtter derfor fylkesmannens språktiltak i 2010 med 1,7 mill. kroner, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud. I tillegg gis det 150 000 kroner til prosjektet YouTube på lulesamisk.

Fylkesmannen i Nordland har et koordineringsansvar for sør- og lulesamisk opplæring, og jobber aktivt for å styrke og bevare språkene. I 2010 er det planlagt en rekke tiltak for barn, ungdom og voksne. Det er også planlagt tiltak for kompetanseheving for lærere i samisk. En del av tiltakene vil bli gjennomført i samarbeid med ulike aktører i Norge og Sverige. Regjeringen støttet fylkesmannens tiltak med 1,5 mill. kroner i 2009.

– Situasjonen for de små samiske språkene er dramatisk. Jeg er glad for det engasjementet fylkesmannen viser i språkarbeidet, og for arbeidet med å skape flere arenaer for bruk av sør- og lulesamisk språk. Dette er tiltak som er med på å gi de små språkene et viktig løft, sier statsråden.

Prosjektet YouTube på lulesamisk fikk 150 000 kroner i støtte i 2008, og etter en liten utsettelse er nå prosjektet i gang igjen med en nyutdannet lulesamisktalende journalist som redaktør. Ideen bak prosjektet er å skape en interaktiv arena hvor lulesamiske ungdommer kan bruke språket. Regjeringen støtter tiltaket med 150 000 kroner i 2010.