Stemmerett og manntall ved sametingsvalget

Disse har stemmerett ved sametingsvalget:

Samer som er norske statsborgere, og som

  • vil ha fylt 18 år innen utgangen av valgåret og som
  • er, eller noen gang har vært, folkeregisterført som bosatt i Norge, og som
  • står innført i Sametingets valgmanntall på valgdagen, og som
  • ikke har mistet stemmeretten etter Grunnloven § 53

Samer som er ansatt i diplomatiet eller konsulatvesenet og deres husstand, har stemmerett selv om de ikke oppfyller bosettingskriteriet. Dersom de ikke noen gang har vært registrert som bosatt i Norge, skal de føres inn i Sametingets valgmanntall i Oslo kommune.

Svenske og finske samer som

  • vil ha fylt 18 år innen utgangen av valgåret og som
  • har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge pr. 30. juni i valgåret, og som
  • står innført i Sametingets valgmanntall på valgdagen

Samer som ikke er nordiske statsborgere som

  • vil ha fylt 18 år innen utgangen av valgåret og som
  • har stått innført i folkeregisteret som bosatt i Norge de tre siste årene før valgdagen, og som
  • står innført i Sametingets valgmanntall på valgdagen

Utenlandske samer som melder flytting ut av Norge før valgdagen, mister stemmeretten. 

 

Er du innført i Sametingets valgmanntall?

 

Samer bosatt i Norge:
Samer som var innført i Sametingets valgmanntall ved valget i 2001 eller 2005, og som er registrert som bosatt i Norge, blir automatisk ført inn i Sametingets valgmanntall i den kommunen de var registrert som bosatt pr. 30. juni 2009. Samer som flyttet til en annen kommune etter 30. juni 2009, blir registrert i Sametingets valgmanntall i den kommunen de flyttet fra. 

For samer som er bosatt i Norge, men som ikke var innført i Sametingets valgmanntall ved valget i 2001 og 2005, er fristen for å søke om innføring i Sametingets valgmanntall 30. juni 2009. Søknaden skal sendes til Sametinget.

Samer bosatt i utlandet:
Utenlandsboende samer, som er norske statsborgere, og som stod innført i Sametingets valgmanntall ved valget i 2001 eller 2005, blir automatisk ført inn i Sametingets valgmanntall i den kommunen de sist var folkeregistrert som bosatt.

Utenlandsboende samer, som er norske statsborgere, og som ikke stod innført i Sametingets valgmanntall ved valget i 2001 eller 2005, må søke om innføring. Søknad om innføring i Sametingets valgmanntall skal sendes Sametinget og må være kommet fram innen valgdagen 14. september kl. 21. Søknaden kan skrives på eget skjema, som fås hos stemmemottaker når velger stemmer i utlandet, eller velger kan skrive et eget brev. Søknaden skal inneholde en bekreftelse på at velgeren oppfatter seg selv som same og at velgeren enten har samisk som hjemmespråk, eller har, eller har hatt forelder, besteforelder eller oldeforelder med samisk som hjemmespråk eller at velgeren er barn av person som står eller har stått i Sametingets valgmanntall. Velgerens navn, adresse og fødselsnummer (11 siffer) skal oppgis. Dersom velgeren ikke har vært registrert som bosatt i Norge noen gang i løpet av de siste ti årene før valgdagen, skal søknaden inneholde forsikring om  at velgeren forsatt er norsk statsborger.

Sametingets adresse:

Sámediggi - Sametinget
Ávjovárgeaidnu 50
9730  Karasjok/Kárášjohka
  

Valg