Stortingsvalg

Valgdagen for stortings- og sametingsvalget er 14. september 2009. 205 kommuner holder også valg søndag 13. september. Se oversikt over hvilke kommuner som har en- eller todagers valg.


Stemmerett og manntall

Stemmerett og manntall

Du må ha stemmerett og stå innført i manntalet for å kunne stemme.

Legitimasjon

Legitimasjon

Valgloven krever at en velger som er ukjent for stemmemottaker skal legitimere seg. Ta derfor med legitimasjon når du skal stemme, det er ikke nok å oppgi navn og fødselsdato.

Valgkort

Valgkort

Alle velgere får tilsendt valgkort fra sin kommune. På valgkortet finner du informasjon om åpningstid og hvilket valglokale du skal bruke på valgdagen. Du trenger ikke valgkortet for å stemme, men det går raskere for deg å stemme dersom du tar det med. Ta kontakt med kommunen dersom du har spørsmål om valgkortet.

Hvor kan du stemme?

Hvor kan du stemme?

På valgdagen kan du stemme i den kommunen du er manntallsført, det vil si den kommunen du var registrert i folkeregisteret som bosatt pr. 30. juni 2009. Skal du forhåndsstemme, kan du gjøre det i hvilken som helst kommune i perioden 10.8.09-11.9.09.

Slik stemmer du på valgdagen

Slik stemmer du på valgdagen

Valgdagen er mandag 14. september. 205 kommuner holder også valg søndag 13. september. På valgdagen 14. september (og 13. september i kommuner der det er todagers valg) må du stemme i den kommunen du er registrert bosatt/ manntallsført pr. 30. juni. Husk legitimasjon!

Slik forhåndsstemmer du

Slik forhåndsstemmer du

Den ordinære perioden for fohåndsstemmegivning starter 10. august og varer til og med 11. september. Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet. Husk å ta med legitimasjon!

Slik kan du endre på stemmeseddelen

Slik kan du endre på stemmeseddelen

Stemmeseddelen avgjør hvilket parti du stemmer på. Hvis du vil være med på å påvirke hvilke kandidater som blir valgt inn for partiet, må du endre på stemmeseddelen.

Tilgjengelighet til valg

Kommunene tilrettelegger valglokalene slik at alle velgere skal få stemme. Trenger du hjelp i valglokalet, kan du spørre en valgfunksjonær. Syke og uføre kan søke kommunen om å få forhåndsstemme hjemme. På valgdagen kan velgere som ikke er i stand til å ta seg inn i valglokalet, avgi stemme umiddelbart utenfor.

Valgoppgjør: hvem blir valgt

For å finne ut av hvem som kommer inn på Stortinget, gjennomføres valgoppgjøret i to omganger. Først undersøkes det hvor mange mandater partiet/gruppen skal få (mandatfordelingen). Deretter utpekes de enkelte kandidatene som skal velges inn fra de ulike listene (kandidatkåringen).

Valg
Brosjyre på flere språkInformasjonsfilm om stortingsvalg på flere språkOfte stilte spørsmålValgurne