Pressemelding , 23.06.2009

Nr.: 91

Støtte til samiske språktiltak

Regjeringen gir 3,1 millioner kroner i støtte til en rekke lokale tiltak for små samiske språk. I tråd med Handlingsplan for samiske språk er sør- og lulesamiske språktiltak prioritert.

– De lokale språktiltakene vil videreutvikle og synliggjøre de små samiske språkene, lule- og sørsamisk, men også østsamisk/skoltesamisk og pitesamisk. Situasjonen for de små samiske språkene er dramatisk. Nå bidrar vi til å gi de små samiske språkene utviklingsmuligheter også for fremtidige generasjoner.  Dette er en viktig del av arbeidet vi la opp til i Handlingsplanen for samiske språk, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Fylkesmannen i Nordland har et koordineringsansvar for sør- og lulesamisk opplæring og jobber aktivt for å bevare og utvikle disse språkene. Arbeids- og inkluderingsdepartementet har bevilget til sammen 1,5 millioner kroner til prosjekter i regi av fylkesmannen i Nordland.

– Bredden i prosjektene viser et stort engasjement for samiske språk. Fylkesmannen i Nordland samarbeider med svenske skoler, setter i gang språkkurs og språkbad, og har i tillegg et språkprosjekt gående med Sydsamisk teater. Det handler å skape flere arenaer for å bruke språket. Det er slike prosjekter som gir små språk et nødvendig løft, sier statsråden.

Andre tiltak

  • Nord-Trøndelag fylkeskommune får 300 000 kroner til delfinansiering av en prosjektstilling for styrking av sørsamisk språk og kultur. Prosjektet er et 3-årig utviklingsprosjekt og vil ha særlig vekt på samordning av opplæringen i sørsamisk språk på ulike nivå.
  • Lokalavisa Snåsningen får 200 000 kroner slik at de kan komme i gang med sørsamiske avissider. Med denne støtten kommer avisa i gang med prosjektet i år slik at de kan bli kvalifisert for støtte fra Medietilsynet i 2010.
  • Regjeringen støtter Elgå skole i Engerdal med 250 000 kroner. Det er stor mangel på terminologi på sørsamisk, og Elgå skole skal utvikle terminologi og læremiddel på sørsamisk i samfunnsfag. Dette kommer i tillegg til regjeringens årlige driftstøtte på 500 000 kroner til sørsamisk språktilbud ved skolen.
  • Støtten til drift av Infonuorra øker med 20 000 kroner, til 320 000 kroner. Infonuorra er en informasjonstjeneste for samisk ungdom på norsk, lule-, sør- og nordsamisk i regi av Nordland fylkeskommune.
  • For å styrke arbeidet med østsamisk eller skoltesamisk språk har Østsamisk museum i Neiden fått 500 000 kroner til et språkutviklingsprosjekt. Prosjektet vil inngå et grensoverskridende samarbeid med skoltesamiske språkmiljøer i Finland og Russland.
  • Regjeringen tar også sikte på å få i stand et tilsvarende prosjekt for pitesamisk språk, i første omgang i form av et forprosjekt.

Fra før har Arbeids- og inkluderingsdepartementet økt støtten til Norges forskningsråd med 1,17 mill kroner for å styrke forskningen på sør- og lulesamiske språk.

I tillegg til støtten regjeringen her gir, har Sametinget i 2009 fått 5 millioner kroner til å følge opp Handlingsplan for samiske språk. Det er i statsbudsjettet satt av 8 millioner kroner til å følge opp handlingsplanen. Handlingsplanen for samiske språk ble lansert i Karasjok i mai 2009.

Handlingsplan for samiske språk