Mye verdifull kunnskap om hvordan vi på en bærekraftig måte kan bruke naturen står i fare for å gå tapt. Denne kunnskapen kan hjelpe oss å bevare naturmangfoldet vårt.
For å ta vare på disse historiene og kunnskapen starter Miljøverndepartementet et arbeid kalt ”Mennesket og naturarven.” Dette arbeidet ble lansert på Folkemuséet på Bygdøy 14. november av miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Miljøvernministeren testet jerngallusblekk mens Live Danielsen fra Statens Naturoppsyn forklarer. (Foto: Marianne Gjørv/Miljøverndepartementet)
- Dette er kunnskap som kan bli glemt. Samtidig er det en viktig kunnskap som vi trenger for å ta vare på naturmangfoldet vårt og for å skape engasjement rundt vern og bruk av naturen. Kunnskap om hvordan man har brukt never for å lage tak, høstet alm- og bjørkelau til dyrefór eller brukt eikegalle for å framstille blekk gir oss gode historier og et viktig innblikk i våre egne røtter, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim.
Norge har også gjennom internasjonale konvensjoner forpliktet seg til å respektere, bevare og opprettholde kunnskap om tradisjonell naturbruk. Dette er også viktig kunnskap som vil gjøre skjøtsel av våre verneområder bedre.
Rektor ved Samisk Høyskole Jelena Porsanger ved lanseringen av prosjektet Mennesket og naturarven på Bygdøy. (Foto: Marianne Gjørv/Miljøverndepartementet)
Les mer om prosjektet ”Mennesket og naturarven” her. (Faktaark)
Les også: Sikrer naturarven fra fortida (Direktoratet for naturforvaltning, 16.11.11)
Reidar Andersen fra Statens Naturoppsyn og Leif Ryvarden fra Universitetet i Oslo sammen med miljøvernminister Erik Solheim foran Østerdalstunet på Folkemuseet. (Foto: Marianne Gjørv/Miljøverndepartementet)