Nyhet , 17.03.2011

Toppmøte om klarspråk

Annetta Cheek, arkitekten bak president Obama sin klarspråklov, møtte fornyingminister Rigmor Aasrud i forrige uke.
 
- Vi må ikke glemme at det er innbyggerne som leser brevene og skjemaene våre vi skriver for, sa fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Aasrud. Uttalelse gav flere nikk fra det ovale bord. Det var fullt rundt bordet: direktører og kommunikasjonsdirektører fra NAV, Skattedirektoratet, UDI, Statens pensjonskasse og statsrådens eget departement FAD ville ta imot gode råd fra hun som kalles klarspråkets mor, Annetta Cheek.
 
”Klarspråk i staten” er navnet på Rigmor Aasruds prosjekt. Og lovspråket er et av de nye satsningsområdene.
– Det uklare og tunge språket i lover og forskrifter har en lei tendens til å forplante seg i brev og skjemaer som vi som innbyggere må forholde oss til, sa fornyingsministeren.
 
- Alt for mange tror at de må skrive komplisert for å fremstå mest mulig intelligent, men dette er bare tull, forklarte en engasjert Annetta Cheek. Hun kjempet i mange år for å få loven om klarspråk gjennom, og i oktober 2010 ble den vedtatt.

Rigmor Aasrud takket Annetta Cheek for at hun kom og ga inspirasjon til det fortsatte arbeidet med klarspråk.
- Jeg har bestilt meg et stempel hvor det står ”Trenger klarspråk”, fortalte statsråden.
- Nå skal jeg stemple dokumentene som er for utydelig, sende disse tilbake til den som opprinnelig skrev dokumentet og forlange klarere språk.

Bilde: Fornyingsminister Rigmor Aasrud sammen med Annetta Cheek, arkitekten bak president Obama sin klarspråklov. Foto: FAD
Bilde: Fornyingsminister Rigmor Aasrud sammen med Annetta Cheek, arkitekten bak president Obama sin klarspråklov. Foto: FAD.

cms04