Underliggende etater

Finansdepartementet har et ansvar for en rekke underliggende etater og statlige foretak: Skatteetaten, Toll- og avgiftsetaten, Statens innkrevingssentral, Statistisk sentralbyrå, Finanstilsynet, Senter for statlig økonomistyring og Folketrygdfondet. Til sammen har disse rundt 10 000 ansatte. Norges Bank utøver penge- og valutapolitikken etter retningslinjer som gis av Kongen og regjeringen. Saker av særlig viktighet skal forelegges Finansdepartementet. Norges Bank er dessuten ansvarlig for den operative forvaltningen av Statens pensjonsfond utland etter regler fastsatt av Finansdepartementet.

Finansdepartementets rolle overfor de tilknyttede virksomhetene varierer, men felles for alle er at Finansdepartementet trekker opp retningslinjer for virksomhetene basert på det lovverket Stortinget har vedtatt. For de underliggende etatene tildeler Finansdepartementet dessuten årlige budsjettmidler i tråd med Stortingets vedtak. I praksis har de tilknyttede virksomhetene stor handlefrihet i faglige spørsmål, men  departementet er klageinstans for visse avgjørelser.

Finanstilsynet

Finanstilsynet kontrollerer og vurderer om banker, forsikringsselskaper og finansieringsforetak verdipapirforetak, børs og autoriserte markedsplasser, verdipapirregistre, eiendomsmeglere, e-pengeforetak, revisorer og regnskapsførere følger de lover og regler som er vedtatt for finansmarkedet.

Nettsiden til Finanstilsynet

Folketrygdfondet

Folketrygdfondet

Folketrygdfondet forvalter Statens pensjonsfond Norge (SPN) og Statens obligasjonfond på oppdrag fra Finansdepartementet. Grunnkapitalen i SPN stammer fra overskudd på trygderegnskapene fram til slutten av 1970-tallet. Midlene plasseres i hovedsak i noterte norske verdipapirer etter regler fastsatt av Finansdepartementet. Avkastningen overføres ikke til statskassen, men legges løpende til SPN. Statens obligasjonsfond ble etablert som et midlertidig tiltak i 2009 for å bidra til økt likviditet i det norske obligasjonsmkarkedet. Det forvaltes etter regler fastsatt av Finansdepartementet.

Nettsiden til Folketrygdfondet

Senter for statlig økonomistyring

Senter for statlig økonomistyring

Senter for statlig økonomistyring er et ekspertorgan for økonomistyring i staten som skal bidra til effektiv ressursbruk i staten ved å tilrettelegge for god økonomistyring og ved å levere økonomitjenester. Hovedfunksjonene er knyttet til forvaltning av økonomiregelverket i staten, konsernsystemene for statsregnskapet og statens konsernkontoordning, samt å levere økonomitjenester til statlige forvaltningsvirksomheter.

Nettsiden til Senter for statlig økonomistyring

Skatteetaten

Skatteetaten

Skatteetaten skriver ut skattekort, forskuddsskatt, kontrollerer selvangivelsene og har ansvar for folkeregisteret. Videre fastsetter og kontrollerer etaten folketrygdavgifter og merverdiavgift, krever inn merverdiavgift og en rekke andre avgifter og gebyrer for staten, og fastsetter og krever inn arveavgift.

Nettsiden til Skatteetaten

Statens innkrevingssentral

Statens innkrevingssentral

Statens innkrevingssentral (SI) sørger for innkreving, tvangsinnkreving og regnskapsføring av alle økonomiske krav fra politiet. I tillegg krever SI inn en rekke andre statlige krav som for eksempel misligholdt veiavgift, misligholdt NRK-lisens, misligholdt studielån og nordiske straffekrav. SI er også driftssentral for politietatens økonomisystem og har tilrettelagt deler av innkrevingsløsningen til bruk for namsmannsapparatet i Norge.

Nettsiden til Statens innkrevingssentral

Statens pensjonsfond - Utland

Statens pensjonsfond ble opprettet som en overbygning over det som tidligere var Statens petroleumsfond og Folketrygdfondet. Den operative forvaltningen av Statens pensjonsfond - Utland utføres av Norges Bank. Inntektene i Pensjonsfondet - Utland er kontantstrømmen fra petroleumsvirksomheten som blir overført fra statsbudsjettet, avkastningen av fondets formue og netto finanstransaksjoner knyttet til petroleumsvirksomheten.

Nettsiden til Statens pensjonsfond - Utland

Statistisk sentralbyrå

Statistisk sentralbyrå

Statistisk sentralbyrå utarbeider og gir ut offisiell statistikk i Norge i tillegg til å drive en betydelig forskningsvirksomhet. SSB samordner, bearbeider og utarbeider statistikk og analyser basert på data samlet inn av SSB selv eller av andre institusjoner. SSB dekker de aller fleste samfunnsområder og deltar også i internsjonalt statistikkarbeid.

Nettsiden til Statistisk sentralbyrå

Toll- og avgiftsetaten

Toll- og avgiftsetaten

Toll- og avgiftsetatens hovedmål er å sikre at toll og avgifter blir riktig fastsatt og betalt inn til riktig tid. Etaten har ansvaret for å hindre at varer blir tatt med ulovlig inn eller ut av Norge og utfører også en rekke kontrolloppgaver ved import og eksport av varer.

Nettsiden til Toll- og avgiftsetaten

Finansdepartementet