Vold og overgrep i nære relasjoner

Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem, og et alvorlig trussel mot liv og helse. Vold i nære relasjoner rammer kvinner, menn og barn. Kvinner er i betydelig større grad enn menn utsatt for den mest alvorlige volden.

Liten jente i hjørnet av et rom med hendene foran ansiktet

Handlingsplan mot vold i nære relasjoner (2008-2011) "Vendepunkt" inneholder 50 tiltak som blant annet skal bidra til å styrke samarbeidskompetansen og kunnskapen i hjelpeapparatet, synliggjøre og forebygge vold i nære relasjoner og sikre ofre for vold i nære relasjoner nødvendig hjelp og beskyttelse. Behandlingstilbudet til voldsutøvere skal styrkes.

Les mer om vold i nære relasjoner ved å klikke her

Departementet følger opp regionsamlinger om krisesenterlova

Internkontroll i kommunalt krisesentertilbud

Rapport om vold mot menn i nære relasjoner

Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har i regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2008 – 2011, ”Vendepunkt”, fått i oppdrag å iverksette en undersøkelse om vold og overgrep mot menn i nære relasjoner. Resultatene av undersøkelsen skal danne grunnlag for videre metode – og tiltaksutvikling.

Rapport fra fagkonferanse om seksuelle overgrep mot gutter og menn

Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep har på oppdrag fra BLD utarbeidet en fagrapport som en oppfølging av konferansen The Power to Hurt – The Power to Heal: Internasjonal konferanse om seksuelle overgrep mot gutter og menn, 29.-30. januar 2009.

Hvitt Bånd Norge

Hvitt Bånd er en nasjonal kampanje til bekjempelse av menns vold mot kvinner og seksuell trakassering. Kampanjen retter seg mot gutter og menn i alle aldre, og tar sikte på å påvirke menns holdninger gjennom opplysning, bevisstgjøring og etablering av gode rollemodeller. Det er Reform – ressurssenter for menn som står bak den norske versjonen av kampanjen.

Handlingsplanen Vendepunkt - status juni 2009

Regjeringens handlingsplan mot vold i nære relasjoner, ”Vendepunkt”, ble presentert i desember 2007. I handlingsplanen er det satt opp 50 konkrete tiltak mot denne formen for kriminalitet. Statusrapporten pr. juni 2009 viser status for de ulike tiltakene, halvannet år etter at handlingsplanen ble lagt frem.

Følgeevaluering av Handlingsplan mot tvangsekteskap (2008-2011) Første delrapport foreligger

Barne- og likestillingsdepartementet har inngått en fireårig kontrakt med Institutt for samfunnsforskning (ISF) for at de skal følgeevaluere arbeidet med Handlingsplan mot tvangsekteskap (2008-2011) i planperioden. Som en del av evalueringen skal ISF utarbeide årlige delrapporter med vurdering av kordineringen og implementering av planen. ISF har nå publisert sin første delrapport.

"Hjelp når livet rakner" Evaluering av incestsentrene og incesttelefonen

I Nordlandsforsknings rapport ”Hjelp når livet rakner” presenteres en evaluering av incestsentrene og incesttelefonen med fokus på incestsentrenes tilbud, kompetanse, organisering og samarbeid med det offentlige hjelpeapparatet, samt den landsdekkende incesttelefonen og Stiftelsen fellesskap mot seksuelle overgrep (FMSO).

Statusrapporter for Handlingsplan mot kjønnslemlestelse (2008-2011)

Som et ledd i oppfølgingen av arbeidet med implementeringen og gjennomføringen av de enkelte tiltakene i handlingsplanen mot kjønnslemlestelse utarbeides det halvårlige statussrapporter. Tredje statusrapport foreligger nå.

Evaluering av handlingsplanen mot kjønnslemlestelse

Barne- og likestillingsdepartementet har inngått en fireårig kontrakt med Oxford Research for at de skal følgeevaluere den nye handlingsplanen mot kjønnslemlestelse i planperioden (2008-2011)

BLD - Banner

Informasjonshefter om voldtekt

- Økt kunnskap og overføring av ny kompetanse til hjelpeapparatet er en viktig forutsetning for bedre å kunne hjelpe de som blir ofre for voldtekt, sier statsråd Bekkemellem. Psykolog Atle Dyregrov har i samarbeid med Voldtektsmottaket ved Bergen Legevakt, utarbeidet to hefter om voldtekt. Heftene er skrevet som hjelp til den som har opplevd å bli voldtatt og de som er familie, venner og arbeidskollegaer.


Siste dokumenter om Vold og overgrep i nære relasjoner

Tilskudd til kriseberedskap mot tvangsekteskap

Barne-, likestillings-, og inkluderingsdepartementet har gitt vel fire millioner i støtte til tiltak for å hjelpe ungdom som er utsatt for tvangsekteskap.

Får refundert utgifter ved akutt fare for tvangsekteskap

Frivillige organisasjoner som må tilby unge som er i akutt fare for tvangsekteskap et botilbud utenom krisesentrene, skal få refundert sine utgifter.

Erklæring frå EU om kvinnedrap (30.06.10)

EU er uroa over auken i kjønnsrelatert vald i somme delar av Latin-Amerika. EU er særleg uroa over det stadig stigande talet på drap på jenter og kvinner som finn stad i samband med massevald og strukturell diskriminering.

Vi har ingen å miste

Ingenting er viktigere for oss enn å hindre at barn blir utsatt for vold eller overgrep, skriver statsrådene Knut Storberget og Audun Lysbakken i en kronikk i VG.

Overgrep mot barn skal politianmeldes for å avverges

-Regjeringen tar den siste tidas avsløringer om overgrep mot barn innen den katolske kirken svært alvorlig. Derfor skal den plikten alle har til å søke å avverge alvorlige forbrytelser ved å melde fra til politiet, skjerpes og klargjøres.

Endringer i barneloven 2010

Stortinget vedtok 23. mars 2010 endringer i bl.a. barnelovens bestemmelser om foreldreansvar, bosted og samvær. Loven ble sanksjonert av Kongen 9. april 2010. Nedenfor redegjøres for endringene og når de trer i kraft.

Viktige samfunnsutfordringer for BLD

Jeg har først tenkt å si litt om dagens lovgivning og behovet for en ny innen antidiskrimineringsfeltet, skeie innom kjønnslikestilling og videre til ny krisesenterlov før jeg avslutter med en runde om integrering og inkludering

Flere søker hjelp

Tall i hjelpeapparatet viser at det i 2009 var en økning i antallet unge som søkte hjelp i forbindelse med tvangsekteskap.

Retningslinjer for statstilskudd til krisesentertilbud i 2010

Rundskrivet erstatter fjorårets rundskriv med retningslinjer for statstilskudd til krisesentre og voldtektssentre Q-1/2009.

Kroppen din er perfekt fra naturens side

Nasjonalt kompetansesenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har utarbeidet brosjyren "Kroppen din er perfekt fra naturens side" som er en informasjonsbrosjyre om kjønnslemlestelse rettet mot unge jenter/kvinner. Brosjyren kan lastes ned her eller bestilles fra NKVTS.

Flere dokumenter om temaet

Kontaktinformasjon

Samlivs- og likestillingsavdelingen

Telefon: 22 24 25 19
Faks: 22 24 27 18

Adresse:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Akersgata 59

Postboks 8036 Dep
0030 Oslo

Til Barne,- likestillings- og inkluderingsdepartementets forside

mer informasjon

Kontaktinformasjon

Samlivs- og likestillingsavdelingen

Telefon: 22 24 25 19
Faks: 22 24 27 18

Adresse:

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Akersgata 59

Postboks 8036 Dep
0030 Oslo