Hopp til hovedinnhold

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse avholdes hvert annet år og tiltrekker seg fremragende sangtalenter fra hele verden. Dronningen følger konkurransen, og overrekker selv prisen til vinnerne.

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse ble arrangert for første gang i 1988, da som en konkurranse for pianister.

Formålet var å skape en internasjonal musikkarena i Norge som kunne synliggjøre unge musikkutøvere, og å gi norske solister en mulighet til å bli vurdert på et internasjonalt nivå.

I forbindelse med 100-årsjubileet for Kirsten Flagstads fødsel i 1995 ble det besluttet at konkurransen det året skulle forbeholdes sangere. Det ble svært vellykket, og siden har dette vært en sangkonkurransen.

I årenes løp har finaleuken ekspandert til også å omfatte konserter og mesterklasser. 2013 feiret Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse sitt 25-årsjubileum.

Deltakerne

Deltakerne i konkurransen er i hovedsak nyutdannede sangere i starten på en karriere innenfor opera og klassisk musikk. Til hver konkurranse kommer det mellom 150 og 200 søknader fra sangere over hele verden.

Vinnerne mottar pengepremier og et grafisk trykk signert av Hennes Majestet, i tillegg til karrieremuligheter i form av prestisjefylte engasjementer og anerkjennelse.

Organisasjonen

Konkurransen er organisert som en stiftelse og arrangeres annethvert år i et samarbeid mellom Den Norske Opera & Ballett, Norges Musikkhøgskole, Oslo-Filharmonien og NRK.

Juryen settes sammen av internasjonalt anerkjente operapersonligheter og -administratorer.