Hopp til hovedinnhold

Oppstartbedrifter og sagalitteratur

De islandske sagaene er en viktig del av både islandsk og norsk kulturarv. I dag overrakte Islands utenriksminister en stor gave til glede for norske folkebibliotek.

22.03.2017

Programmet andre dag av Hans Eksellense President Guðni Th. Jóhannesson og fru Eliza Reids statsbesøk omfattet både forskning, bedrifter i etableringsfasen og sagalitteratur. Det startet i Forskningsparken i dag morges.

Forskning møter næringsliv

Kongeparet og Presidentparet startet dagens program i Forskningsparken i Oslo.  Her møtes forskning, utdanning og næringsvirksomhet, og drar nytte av hverandre. Rundt 240 bedrifter, forskningsgrupper og institutter har tilhold her. En av dem er StartupLab.


Omvisning på StartupLab i Forskningsparken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixOmvisning på StartupLab i Forskningsparken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

StartupLab ledes av islandske Lauga Óskarsdóttir, som presenterte virksomheten for gjestene. De fikk en omvisning i lab’en ga som ga innblikk i arbeidet med flere prosjekter, og møtte både flere islandske studenter og en bore-robot.

Sagagave

Etter besøket i Forskningsparken kunne direktør Aslak Sira Myhre ønske Presidentparet og Kongeparet velkommen til Nasjonalbiblioteket. Den islandske sagalitteraturen sto i sentrum for besøket.  

Kunnskapen om Norges historie ville vært betydelig mindre uten de islandske tekstene. Vår viten om norrøn mytologi ville vært sterkt begrenset – og verdenslitteraturen ville vært fattigere.

- Kunnskapen om Norges historie ville vært betydelig mindre uten de islandske tekstene. Vår viten om norrøn mytologi ville vært sterkt begrenset – og verdenslitteraturen ville vært fattigere, sa Kong Harald i sin tale til Presidentparet i går kveld.

I 2014 ga Saga forlag i Reykjavik ut Islendingesagaene, for første gang i komplett utgave, på både norsk, svensk og dansk. Kong Harald skrev et forord til den norske utgaven. I dag overrakte utenriksminister Guðlaugur Þór Þórðarson en stor gave fra Island: 500 utgaver av det fem-bind store verket. Alle norske folkebibliotek skal få hver sin, og bibliotek med stor pågang fra unge lesere skal få to.


Kulturminister Linda Hofstad Helleland tok i mot den islandske gaven på vegne av bibliotek-Norge. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.Kulturminister Linda Hofstad Helleland tok i mot den islandske gaven på vegne av bibliotek-Norge. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Sjeldne bøker

Presidentparet og Kongeparet fikk anledning til å se skatter fra Nasjonalbibliotekets samlinger, hentet fram for anledningen. I den første monteren lå for eksempel «Norske Kongers Krønicke oc bedrifft: indtil unge Kong Haagens tid, som døde Anno Domini 1263». Krøniken er et komprimert utdrag av kongesagaene, oversatt fra gammelnorsk til dansk på 1540-tallet, og antakeligvis den første trykte bok som inneholder en norrøn sagatekst.  


Noen av skattene fra Nasjonalbibliotekets samling var stilt ut i Noen av skattene fra Nasjonalbibliotekets samling var stilt ut i "Slottsbiblioteket" for anledningen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 

Gjestene fikk også se 1899-utgaven av Snorres Kongesagaer – kjent for sine illustrasjoner og anerkjent som et av de mest betydningsfulle verkene innen norsk bokkunst.

Offisiell lunsj

President Guðni Jóhannesson hadde møte med statsminister Erna Solberg i forkant av Regjeringens lunsj til ære for Presidentparet. Den fant sted på Akershus slott, og både Kongeparet og Kronprinsparet var blant gjestene.


Statsminister Erna Solberg var vertinne under Regjeringens lunsj i anledning statsbesøket fra Island i dag. Hun tok i mot gjestene ved Akershus slott. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixStatsminister Erna Solberg var vertinne under Regjeringens lunsj i anledning statsbesøket fra Island i dag. Hun tok i mot gjestene ved Akershus slott. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etter lunsjen besøkte President Jóhannesson og fru Reid Ólafíustofa – den islandske kirken i Norge.

Mottakelse

Senere i ettermiddag er det islendingene som inviterer. Kongeparet, Kronprinsparet og Prinsesse Astrid, fru Ferner, vil være Presidentparets gjester ved en mottakelse i Astrup Fearnley Museum.

I kveld reiser President Jóhannesson og fru Reid videre til Bergen, der statsbesøkets siste dag finner sted. Kong Harald kommer til å ledsage Presidentparet under programmet i Bergen, som blant annet omfatter besøk til Bergen Vitensenter, Norsk Havlaboratorium og Universitetet i Bergen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter